На головну / Головні новини / ВЧАСНЕ ЗВЕРНЕННЯ ДО МЕДИКІВ ДОПОМОЖЕ ВИЖИТИ ПРИ ІНФАРКТІ ЧИ ІНСУЛЬТІ
ВЧАСНЕ ЗВЕРНЕННЯ ДО МЕДИКІВ ДОПОМОЖЕ ВИЖИТИ ПРИ ІНФАРКТІ ЧИ ІНСУЛЬТІ

ВЧАСНЕ ЗВЕРНЕННЯ ДО МЕДИКІВ ДОПОМОЖЕ ВИЖИТИ ПРИ ІНФАРКТІ ЧИ ІНСУЛЬТІ

Раніше на консультацію до кардіолога мешканці району їздили в Ромни чи Суми. З кінця 2020 року лікар цієї спеціалізації нарешті почав вести консультативний прийом і в Липоводолинській лікарні. Це молода лікарка Яна Олексіївна Ткаченко. Вона народилася в Колядинці. Пізніше з родиною переїхала в Липову Долину.

Мама Яни Олексіївни працювала фельдшеркою Колядинецького ФАПу, згодом – медсестрою ЦРЛ. Тож знайома з дитинства із роботою медиків, дівчина в старших класах також вирішила обрати цю професію.

У 2012 році Яна Олексіївна вступила до Полтавської медичної академії на факультет «Лікувальна справа». У 2018-у прийшла за розподілом у Липоводолинську лікарню, почала працювати терапевткою. Коли настав час визначатися із більш вузькою спеціалізацією – вирішила обрати кардіологію. Сьогодні говоримо з лікаркою про особливості патологій серцево-судинної системи та стан справ із захворюваністю серед земляків.

 – Яно Олексіївно, наскільки важлива присутність у лікарні саме кардіолога?

– На сьогодні що в світі, що в Україні смертність від ішемічної хвороби серця – на першому місці. Більшість пацієнтів, які звертаються до нашої лікарні, також мають патології серцево-судинної системи. Так, у 2020 році зафіксовано 10463 абсолютних випадків таких захворювань (майже дві третини від загальної кількості населення колишнього Липоводолинського району). Тому присутність кардіолога в штаті лікарні надзвичайно важлива.

– Які основні фактори ризику виникнення серцево-судинних захворювань?

– Це надлишкова вага тіла, малорухливий спосіб життя (гіподинамія), незбалансоване харчування, порушений режим дня, надлишкові стреси, шкідливі звички, а також ендокринні чи гормональні збої в організмі, через що можуть бути вторинні порушення, а саме захворювання серцево-судинної системи.

 – На яких стадіях захворювання зазвичай звертаються пацієнти?

– На жаль, люди йдуть до лікарні, коли вже мають гостру фазу хвороби. Наприклад, підвищений до показника 200 тиск, який самостійно не вдається збити, задишку, що не дає «й кроку ступити» й таке інше. А от задля профілактики, з метою попередження хвороби, запобігання її подальшому прогресуванню, практично ніхто не звертається.

Хотілося б звернути увагу наших жителів на такий симптом як підвищений тиск. Показники 140-160 на початкових етапах захворювання людина може й не відчувати. Тому вже з 40-річного віку, раз на пів року, потрібно проходити медичне обстеження із здачею аналізів і контролем тиску. Маєте перші скарги, такі як головний біль та підвищення тиску, – відразу звертайтеся до лікаря, щоб з’ясувати причину й отримати рекомендації, як підтримувати тиск на нормальному рівні.

 – Яно Олексіївно, але ж ми знаємо, що більшість людей не звертаються до лікарів, побоюючись, що призначені обстеження, ліки чи процедури будуть їм «не по кишені». На які безкоштовні послуги можуть розраховувати пацієнти на рівні Липоводолинської лікарні?

– Безпосередньо в нашій лікарні ми проводимо ряд безкоштовних обстежень, таких як вимірювання тиску, кардіограма, аналіз крові на холестерин, печінкові проби. Якщо ситуація контрольована й не потребує більш глибоких аналізів і оперативних втручань – призначаємо лікарські препарати, які можна отримати за державною програмою «Доступні ліки». В цьому переліку є мінімальний набір, що допоможе врегулювати серцевий ритм, знизити тиск тощо.

Але для діагностики більш складних випадків, якщо вже є серцева недостатність, потрібно виконати коронаграфію, УЗД серця. Такі обстеження, за бажанням пацієнта, можна зробити в Ромнах чи Сумах. В більшості випадків це платна послуга.

– Вже другий рік в Україні впроваджується медична реформа вторинного рівня. Що змінилося в наданні медичної допомоги хворим на серцево-судинні захворювання? Чи покращилася загальна ситуація, чи, можливо, навпаки?

– Всі екстрені виклики, що стосуються гострого коронарного синдрому, зокрема інфарктні стани, потребують негайної госпіталізації. В рамках урядової ініціативи безкоштовного стентування в екстрених випадках при гострому інфаркті міокарда «Рятуємо серця України» держава гарантує безоплатну допомогу пацієнтам із гострим інфарктом міокарда, зокрема безкоштовне невідкладне стентування в одному із центрів реперфузійної мережі. Тому машина екстреної медичної допомоги таких хворих везе в місто Суми в один із реперфузійних центрів для проведення коронографії й встановлення стентів. Але практика показує, що повністю ці послуги держава не оплачує, лише 70-80 відсотків. Решту коштів пацієнту потрібно десь знайти.

При інсультах «швидка» сьогодні доставить хворого в Роменську районну лікарню, яка згідно з договором із НСЗУ надає послуги з безоплатного лікування гострого мозкового інсульту. Щоб визначити, який вид інсульту в пацієнта (ішемічний чи геморрагічний) і вибрати тактику лікування, потрібно зробити комп’ютерну томографію, за яку, можливо, також доведеться платити.

Проблема в тому, що не кожен пацієнт зможе оплатити додаткові медичні послуги, і це наші реалії. Частина наших людей ще й не хоче, щоб їх везли в Суми чи Ромни. «Краще перележу вдома», «припишіть якісь ліки»… Але в таких випадках одні ліки, на жаль, не допоможуть.

Треба пам’ятати й про «золоті дві години» для хворих з інфарктом (терапевтичне вікно може розширятися до 24 годин). Це час для найбільш ефективних маніпуляцій. Якщо ви відчули різкий біль за грудиною, який не проходить у стані спокою, якщо не допомагає нітрогліцерин під язик – негайно викликайте «швидку», щоб вас встигли вчасно доставити в реперфузійні центри для коронографії й стентування, адже ефективність процедури з кожною годиною зменшується. Так і з інсультами – терапевтичне вікно може бути до 4 годин. Сидіти вдома й чекати, що само пройде,  ні в якому разі не можна.

– Яно Олексіївно, чи варто приймати «щось для профілактики серця», як це часто рекомендують знайомі чи телевізійна реклама.

– Ви, мабуть, бачили, що в кінці кожної реклами пишуть: «Приймайте лише після консультації з лікарем». Наприклад, часто рекламують популярний препарат кардіомагніл. Але він підійде лише пацієнтам із ішемічною хворобою серця. Для хворих із гіпертонією він не потрібен.

Якщо ви дбаєте про стан свого здоров’я і хочете щось робити «для профілактики» – перш за все нормалізуйте вагу, вживайте збалансовану вітамінами, корисну їжу. Якщо ви цілий день їли солодке чи шашлик, а увечері випили кардіомагніл – ніякої користі від цього не буде. Багато рухайтеся. Також одним із факторів профілактики, особливо після 50 років, є контроль рівня холестерину в крові, приведення його в норму статинами (особливо якщо є ішемічна хвороба серця). Тож ведіть здоровий спосіб життя й дослухайтеся до рекомендацій вашого лікаря.

– Дякую за розмову.

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Столярівці продовжують допомогати Збройним Силам України

Столярівці продовжують допомогати Збройним Силам України

Черговий збір коштів на волонтерські потреби провели мешканці села Столярове. «Завдяки усім небайдужим, хто долучився …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page