На головну / ЖИТТЯ / ПОДОРОЖ ВІДКРИЛА ДИВОВИЖНИЙ КРАЙ
ПОДОРОЖ   ВІДКРИЛА  ДИВОВИЖНИЙ КРАЙ

ПОДОРОЖ ВІДКРИЛА ДИВОВИЖНИЙ КРАЙ

Вже не один рік при Липоводолинському  територіальному центрі діє історичний факультет університету ІІІ покоління, де керівником на громадських засадах є історик-краєзнавець, житель села Підставки П.В.Яковенко.  Багато цікавого дізнаються слухачі університету – активісти терцентру, слухаючи лекції Петра Васильовича про історію рідного краю, видатних земляків. А цього разу в нас було виїзне заняття. 

Ми відвідали одне з наймальовничіших міст Сумщини – Лебедин  – батьківщину багатьох  видатних українців: художника-живописця Ф.Г.Кричевського (1879-1947),  історика мистецтва С.А.Таранушенка (1889-1979), співаків Тешенка (1894-1937) і Б.Р. Гмирі (1903-1969),  художника-графіка В.З.Зорича (1904-1979).

 Довгоочікувана та попередньо запланована подорож   відкрила для нас дивовижний край з його величним історичним минулим, його цінним культурним надбанням. На сьогодні в Лебедині  нараховується 46 пам’яток історії та культури, у тому числі 6 –  археології,10 – архітектури, 26 – історії, 4 пам’ятки монументального мистецтва.

Привітно і щиро нас зустріли працівники  Лебединського  міського художнього музею імені Б.К.Руднєва, одного з найкращих мистецьких музеїв України, адже враження від побаченого  виправдали всі  наші  очікування. Музей, заснований у 1918 році, має 7 експозиційних залів, де  представлені сотні творів живопису, графіки, скульптури, зразки старовинних художніх меблів, кераміки, нумізматики і фалеристики.  Гордістю музею є картини художників-передвижників В.Максимова, Г.Мясоєдова В.Поленова, В.Сєрова. Значне місце посідають твори радянського періоду – живопис М.Ванштейна, С.Герасимова, М.Глущенка, С.Прохорова, В.Цвєткової, С.Шишки. В музеї створено меморіальний зал «Мистецькі дивосвіти родини Кричевських», де представлено творчість шістьох Кричевських.

На порозі   наступного закладу – Лебединського районного краєзнавчого музею – нашу увагу  перехопили досвідчені екскурсоводи,  і ми з цікавістю поринули в історичне минуле Лебединщини. В залах музею, площею 420 кв. м, розміщено близько 10000 експонатів. Тут ніби розгорнулося життя від епохи пізнього палеоліту  і до нашого часу. Тут зберігаються давні вишивки і сучасні витвори мистецтва, фото та документи лихоліття 1941-1945 років (Лебединщина має 16 героїв Радянського Союзу на чолі з двічі Героєм маршалом П.С Рибалком). Не залишають байдужими  матеріали «Афганістан – біль  ХХ століття» та  експозиція про захисників України, воїнів АТО. 

З особливою цікавістю ознайомилися з експозицією, присвяченою нашому славному земляку-липоводолинцю – «Лебединський період життя Никанора Онацького – засновника та директора Сумського обласного художнього музею». А на рідній Липоводолинщині, в селі Підставки,  нас гордовито чекав трьохсотлітній Цар-Дуб. Його велич і могутність ніби ввібрали в себе все вимолене людьми за багато років…

Повертаючись додому, всю дорогу ділилися враженнями, говорили про те, як важливо для кожного знати історію свого краю. І добре, що є ентузіасти, які  допомагають зберегти цінні історичні матеріали для майбутніх поколінь. Згадали й про те, що дуже хотілося б  прискорити вихід у світ  книги  «Липоводолинщина» (за матеріалами П.В. Яковенка), кошти на друк якої збираємо більше року і сподіваємося,  що кожен з нас матиме  змогу відкрити для себе  яскраві сторінки життя видатних особистостей нашого краю та його  історичного минулого і усвідомити  його важливість  та цінність для наступних поколінь.

Вікторія Борисенко                                                             

Про нас Антоніна Копайгора

Перевірте також

Чи допоможе імпорт електроенергії зняти проблему постійних відключень світла в Україні?

Чи допоможе імпорт електроенергії зняти проблему постійних відключень світла в Україні?

Після багаторазових ракетних і дронових атак оскаженілих рашистів на національну енергосистему, що призвели до дефіциту …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page