На головну / Головні новини / ЯК НЕ ЗАПЛУТАТИСЯ В БЮЛЕТЕНЯХ ПІД ЧАС ГОЛОСУВАННЯ
ЯК НЕ ЗАПЛУТАТИСЯ В БЮЛЕТЕНЯХ ПІД ЧАС ГОЛОСУВАННЯ

ЯК НЕ ЗАПЛУТАТИСЯ В БЮЛЕТЕНЯХ ПІД ЧАС ГОЛОСУВАННЯ

Процес голосування на місцевих виборах 25 жовтня цього року буде дещо не схожий на попередні. За кілька місяців до виборів Верховна Рада України прийняла зміни до Виборчого кодексу, за якими склад місцевих рад буде визначатися за пропорційною системою з так званими відкритими списками. Тож як виборцю не заплутатися в отриманих бюлетенях?

Перш за все жителі Липоводолинської і Синівської ОТГ обиратимуть голів своїх громад. Цей бюлетень буде світло-рожевого кольору. Проголосувати можна буде за одного кандидата, поставивши позначку в квадратику біля його прізвища.

Також ми обиратимемо депутатів до місцевих рад: Липоводолинської селищної та Синівської сільської, Роменської районної та Сумської обласної. Тобто доведеться заповнити ще 3 бюлетені. Бюлетень для вибору сільських/селищних депутатів буде кремового кольору, районних – світло-зеленого, а обласних – блакитного кольору.

Заповнювати ці бюлетені потрібно дуже уважно. Так, виборці, що проживають на території Липоводолинської ОТГ, обираючи депутатів обласної, районної та селищної рад, у всіх бюлетенях повинні поставити дві позначки: галочку або плюс за місцеву партійну організацію та цифру, яка позначає номер обраного кандидата. Причому цифру бажано писати чітко і по трафарету. В той же час у ЦВК заспокоюють: головне – аби цифру можна було однозначно прочитати.

Важливо: якщо виборець обрав конкретну партію, він не може проголосувати за кандидата від іншої партії – такий бюлетень буде визнаний недійсним. Також ваш голос не зарахують, якщо ви не оберете партію й зробите позначку лише навпроти прізвища кандидата, якому симпатизуєте або зробите позначки не у відповідних квадратиках, а поза ними.

В той же час можна проголосувати лише за партію, не обираючи конкретного кандидата. В такому разі ваш голос піде в «спільний котел» політичної сили, не змінюючи порядок розташування кандидатів у загальному виборчому списку партії.

Виборці, які мешкають на території Синівської ОТГ, за вищеописаною пропорційною системою голосуватимуть за кандидатів у депутати Сумської обласної та Роменської районної рад. Обирати депутатів Синівської ОТГ вони будуть, як і раніше: в бюлетені слід зробити позначку лише навпроти прізвища людини, якій ви довіряєте представляти ваші інтереси в раді.

Варто уважно вивчити порядок заповнення бюлетенів на цьогорічних місцевих виборах, щоб ваш голос був зарахований та вплинув на розподіл депутатських мандатів у радах.

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Столярівці продовжують допомогати Збройним Силам України

Столярівці продовжують допомогати Збройним Силам України

Черговий збір коштів на волонтерські потреби провели мешканці села Столярове. «Завдяки усім небайдужим, хто долучився …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page