На головну / Головні новини / СЕЛО МОСКОВСЬКЕ В МАЙБУТНЬОМУ СТАНЕ МИРНИМ
СЕЛО МОСКОВСЬКЕ В МАЙБУТНЬОМУ СТАНЕ МИРНИМ

СЕЛО МОСКОВСЬКЕ В МАЙБУТНЬОМУ СТАНЕ МИРНИМ

З початком війни в Україні активізувалися процеси перейменування назв, які мають російське походження. В Липоводолинській громаді, разом із кількома десятками вулиць, перейменуванню підлягають і три населені пункти – Червона Гірка, Червона Долина й Московське. Двом першим селам варіанти нових назв  рекомендує спеціально створена в селищній раді робоча група (Масонове і Долина відповідно). Перейменовувати Московське довірили його мешканцям.

– Обговорення щодо нової назви села розпочалися ще в березні, – розповідає староста Московського старостинського округу Іван Хекало. – Було проведено сходку в будинку культури. Та на зібрання прийшло всього близько 60-и осіб. Для того ж, щоб перейменувати населений пункт за ініціативою його жителів, потрібні голоси не менше двох третин від загальної кількості (всього в Московському зареєстровано близько 480 осіб). Тож на сходці створили ініціативну групу, яка б збирала пропозиції мешканців, і робота в цьому напрямку на деякий час затихла.

За словами старости, влітку Липоводолинська селищна рада, як орган місцевого самоврядування, зі свого боку, в місячний термін запропонувала старостинському округу подати пропозиції  щодо нової назви Московського. Знову в селі почали вивчати думки людей. Працівники старостату провели сходки по вулицях. Пропозицій було багато. Спочатку ініціативна група відібрала 10 варіантів, з яких залишили 4, що набрали найбільше прихильників.

Щоб визначити назву-переможця, в селі вирішили проводити таємне голосування. В списки було включено до 500 чоловік – як зареєстрованих жителів, так і тих, хто тривалий час проживає в селі. Старостат виготовив бюлетені й встановив дні голосування – з 10 до 14 серпня. У середу, четвер і п’ятницю процес волевиявлення люди здійснювали в приміщенні старостату, вкидаючи бюлетені в опечатану урну. Той, хто був зайнятий у будні дні, міг висловити своє бачення майбутньої назви села в неділю, 14 серпня, у приміщенні сільського будинку культури.

Далі ініціативна група провела підрахунок голосів. Всього участь у голосуванні взяли 268 осіб. Голоси між чотирма варіантами назв розподілилися наступним чином: Зеленоярське – 21 голос (8%), Слобожанське – 38 (14%), Мирне – 143 (53%), Покровське – 66 (25%).

Протокол із результатами волевиявлення московчан направлено в селищну раду. Остаточне рішення щодо перейменування приймає Верховна Рада України. Зважаючи на повільність роботи її апарату (в кулуарах Верховної Ради й досі десь «блукають» папери щодо перейменування села Суха Грунь), коли це буде – важко сказати.

– В селі є люди, які були проти всіх запропонованих назв, – каже Іван Хекало. – Та все ж краще, якщо ми запропонуємо свій, прийнятний для більшості варіант, щоб у майбутньому для жителів не було неприємних сюрпризів.

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

У дитячій бібліотеці-філії створюють безбар`єрне середовище

У дитячій бібліотеці-філії створюють безбар`єрне середовище

Сьогодні перед українськими бібліотеками стоїть завдання створення безбар’єрного середовища, щоб заклади були доступними для всіх …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page