На головну / Головні новини / ЯК ВСТАНОВЛЮЄТЬСЯ СТАТУС ОСОБИ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВНАСЛІДОК ВІЙНИ
ЯК ВСТАНОВЛЮЄТЬСЯ СТАТУС  ОСОБИ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВНАСЛІДОК ВІЙНИ

ЯК ВСТАНОВЛЮЄТЬСЯ СТАТУС ОСОБИ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВНАСЛІДОК ВІЙНИ

Війна приносить страждання та біль. Не тільки емоційний, але й фізичний. З початку війни рф проти України багато наших військових зазнали поранень та ушкоджень, внаслідок яких дістали інвалідність. Для їхнього соціального забезпечення та захисту держава надає статус особи з інвалідністю внаслідок війни, який передбачає певні пільги та гарантії. Про особливості отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни консультує головний спеціаліст Липоводолинського відділу УСЗН Роменської  РДА  Людмила Неволько:                                          

– Статус особи з інвалідністю внаслідок війни встановлюється відповідно до Порядку надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2015 року №685.

Підставою для надання особам статусу особи з інвалідністю внаслідок війни є:

  • довідка медико-соціальної експертної комісії про групу та причину інвалідності;
  • документи про безпосередню участь особи, яка захищала незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та брала безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.

Порядок встановлення статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» визначено постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 року №740 «Про затвердження Порядку надання статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Коли інвалідність буде встановлено, для отримання відповідного статусу потрібно разом із заявою та довідкою МСЕК звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації. Особі з інвалідністю внаслідок війни видають посвідчення з написом «Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни» та відповідний нагрудний знак. Цей статус дає право на отримання пільг, передбачених законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Цей матеріал створено в рамках проєкту «Сила місцевих медіа – для посилення згуртованості українців», що реалізується Громадською спілкою «Українська Асоціація Медіа Бізнесу» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу».

 

Про нас

Перевірте також

На стіні Колядинецького ліцею з`явилась меморіальна дошка на честь полеглого на війні земляка

На стіні Колядинецького ліцею з`явилась меморіальна дошка на честь полеглого на війні земляка

В Колядинецькому ліцеї  урочисто відкрито меморіальну дошку Володимиру Олексійовичу ПЕДИЧУ – колишньому учневі закладу, Герою, …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page