На головну / ЛЮДИ / ЯКЩО СТАЦІОНАР ДОМАШНІЙ
ЯКЩО СТАЦІОНАР ДОМАШНІЙ

ЯКЩО СТАЦІОНАР ДОМАШНІЙ

Є в діяльності лікувальних закладів таке поняття як стаціонарозамінна медична допомога. Що це таке, просимо пояснити головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги Віталіну Олійник.

  • Організаційною формою стаціонарозамінної медичної допомоги дорослому і дитячому населенню є денні стаціонари та стаціонари вдома, пояснює Віталіна Миколаївна. Вони функціонують у складі амбулаторій загальної практики сімейної медицини.  В нашому центрі налічується  27 ліжок для хворих із  денним перебуванням. Показник забезпеченості такими ліжками в районі  на  10 тисяч населення складає 14,8 при середньообласному показнику  18,3. А основною метою організації домашнього стаціонару є забезпечення різних категорій населення ефективною і якісною лікувально-профілактичною і реабілітаційною медичною допомогою в домашніх умовах на рівні, максимально наближеному до стаціонару. Цей метод лікування застосовується переважно для осіб похилого віку, для інвалідів та учасників війни.

У минулому році на Липоводолинщині в денних стаціонарах при амбулаторіях ЗПСМ проліковано 763 хворих, у стаціонарах вдома одержали медичну допомогу 936 хворих.

Редакція поцікавилася думкою з цього приводу в медика, що безпосередньо займається наданням медичної допомоги вдома, сестри медичної загальної практики – сімейної медицини АЗПСМ с. Синівка Любові Поділько:

  • Для людей таке обслуговування дуже зручне, – говорить Любов Степанівна. – Робимо призначені лікарем ін’єкції вдома хворим, яким важко самостійного добратися до медичного закладу. Вони завжди дуже вдячні. В основному це пенсіонери, які не в змозі через хворобу чи вік самостійно добратися до медичного закладу. До пацієнтів виїжджаємо автомобілем, що є в розпорядженні амбулаторії, буває й особистим велосипедом. Інколи хворіють діти, до них теж їдемо додому.

За словами медичної сестри, користуються синівчани і денним стаціонаром. За місяць 30-40 хворих отримують медичну допомогу в умовах денного стаціонару та стаціонару вдома.

 

Про нас Антоніна Копайгора

Перевірте також

Вікторія Павлюченко: «Я пішла на війну, щоб разом із сином захищати Україну від ворогів»

Вікторія Павлюченко: «Я пішла на війну, щоб разом із сином захищати Україну від ворогів»

Сергій МІНЯЙЛО Сьогодні українські жінки поряд із чоловіками зі зброєю в руках захищають нас від …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page