На головну / Головні новини / ЯКИМ БУДЕ ЗАВЕРШЕННЯ НАВЧАЛЬНОГО РОКУ ДЛЯ ЛИПОВОДОЛИНСЬКИХ ШКОЛЯРІВ?
ЯКИМ БУДЕ ЗАВЕРШЕННЯ НАВЧАЛЬНОГО РОКУ ДЛЯ ЛИПОВОДОЛИНСЬКИХ ШКОЛЯРІВ?

ЯКИМ БУДЕ ЗАВЕРШЕННЯ НАВЧАЛЬНОГО РОКУ ДЛЯ ЛИПОВОДОЛИНСЬКИХ ШКОЛЯРІВ?

У зв’язку з карантином, в умовах якого ми всі живемо ось уже кілька місяців,  це запитання цікавить усіх учасників освітнього процесу: і учнів та студентів, і їхніх батьків. Можна без перебільшення сказати, що і навчальний рік, і нинішня весна, увійдуть в історію і запам’ятаються. Особливо нелегкий цей час для одинадцятикласників. Попереду на них чекає зовнішнє незалежне оцінювання, дата проведення якого ще невідома, вступ до вищих закладів освіти. А що буде з останніми дзвониками, випускними? Це запитання теж серед обговорюваних. Школярів цікавить, коли розпочнуться канікули, та чи буде ще продовжено навчання.

Щоб отримати відповіді на всі ці та інші запитання ми звернулися до начальника відділу освіти, молоді та спорту селищної ради Юлії ШАПРАН.

 – Юліє Олександрівно, щонайперше, розкажіть, будь ласка, як цьогоріч буде здійснюватися підсумкове оцінювання навчальних досягнень школярів?  

– Під час організації освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання в умовах карантину підсумкове оцінювання (тематичне, семестрове та річне) буде здійснюватися віддалено, із використанням цифрових технологій для всіх здобувачів освіти, незалежно від форми, за якою вони здобувають освіту.

Підсумкова оцінка за семестр виставляється з урахуванням результатів поточного, тематичного оцінювання, оцінювання різних видів мовленнєвої діяльності, отриманих учнями під час дистанційного навчання та до його початку. Якщо з навчального предмета не передбачено тематичних підсумкових робіт, підсумкова оцінка може виставлятися за результатами поточного оцінювання. Учні, які не мають результатів поточного оцінювання з об’єктивних причин, можуть бути оцінені за результатами проведення семестрової контрольної роботи.

Для забезпечення рівних умов проходження оцінювання попередньо учням буде надіслано графік проведення всіх видів оцінювання для проведення підсумкових контрольних робіт за ІІ семестр, загальна тривалість якого – не менше двох тижнів. Учитель має отримати зворотний зв’язок від учнів щодо ознайомлення з графіком та наявності технічної можливості виконати та надіслати завдання у зазначений термін. Якщо хтось з учнів не має можливості виконати завдання в електронному вигляді, то для них передбачається пересилання матеріалів засобами поштового зв’язку. Відповідно буде збільшено часовий період, відведений для проходження підсумкового оцінювання.

Річне оцінювання виставляється з урахуванням результатів оцінювання за перший та другий семестри навчального року.

– Чи будуть учні 4-9 класів проходити ДПА?

– Через епідеміологічну ситуацію відповідно до наказу міністерства освіти  від 30 березня 2020 року № 46 учнів 4-х та 9-х класів у 2019-2020 навчальному році звільнено від державної підсумкової атестації.

– Коли ж закінчиться навчальний рік і учні підуть на канікули?

– Навчальний рік для учнів 1-10 класів триватиме до 1 липня 2020 року, як це передбачено законами України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту». Для учнів 11-х класів завершиться після складання ЗНО та отримання його результатів.

– Напевно, не слід очікувати, що будуть проводитимуться останні дзвоники та випускні вечори?

– Так. Для запобігання поширенню коронавірусної хвороби у 2019/2020 навчальному році Міністерство освіти і науки України рекомендує не проводити масові заходи із залученням учасників освітнього процесу, у тому числі останні дзвоники та випускні вечори.

– Розкажіть, будь ласка, як і коли видаватимуться табелі навчальних досягнень та свідоцтва про базову середню освіту, атестати?

– Карантин жодним чином не повинен впливати на своєчасність отримання документів про освіту, адже весь процес їх замовлення відбувається електронно. База даних подається наприкінці попереднього року, а уточнені списки – у травні поточного року.

Оформлення свідоцтв про здобуття базової середньої освіти, табелів навчальних досягнень учнів буде завершено не пізніше 15 червня 2020 року.

Керівникам закладів загальної середньої освіти рекомендовано розробити і затвердити графіки видачі випускникам 9-х класів свідоцтв про здобуття базової середньої освіти з урахуванням необхідності дотримання протиепідемічних вимог.

Учням 1-х – 8-х, 10 класів, які не планують навчатися в іншому закладі освіти, копії відповідних документів буде надіслано електронною поштою або в інший спосіб, з подальшим врученням оригіналу документа у вересні 2020-2021 навчального року.

Учні 11-х класів одержать документи про здобуття повної загальної середньої освіти після отримання результатів зовнішнього незалежного оцінювання.

– Юліє Олександрівно, а що буде з літнім оздоровленням школярів? Чи працюватимуть пришкільні табори?

– На жаль, пришкільні табори з денним передуванням улітку цього року працювати не будуть.

Як буде відбуватися набір до перших класів? До речі, скільки діток прийде вперше до школи?

– Відповідно до Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОН України від 16.04.2018 № 367, дату початку прийому документів про зарахування дітей до 1-го класу визначають органи місцевого самоврядування. Дата завершення прийому документів – 31 травня.

У період карантину прийом документів до закладів загальної середньої освіти здійснюватиметься електронною поштою у сканованій формі. Інформація про прийняте рішення щодо строків прийому документів та спосіб їх подання буде розміщена на вебсайтах закладів освіти.

У 2020-2021 навчальному році плануються перші класи у 8-и закладах загальної середньої освіти Липоводолинської ОТГ. У них навчатиметься 97 учнів.

– Користуючись нагодою, поцікавлюся й роботою дитсадків. Як у період карантину організована робота в дошкіллі, що планується надалі?

– У зв’язку з епідеміологічною ситуацією, що склалася в Україні, для запобігання поширенню коронавірусної хвороби всім учасникам освітнього процесу рекомендовано дотримуватися протиепідеміологічних вимог і рекомендацій Міністерства освіти і науки України щодо особливостей організації освітнього процесу в закладах освіти під час карантину.

Керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами), відповідним наказом МОН, керівниками закладів дошкільної освіти видано накази про встановлення режиму роботи працівників закладу (як педагогічних, так і непедагогічних).

У межах робочого часу, визначеного графіком, працівники закладу виконують свої професійні обов’язки, організовують та проводять, за розпорядженням керівника, освітній процес, складають або корегують плани професійного розвитку та самоосвіти, розробляють конспекти занять відповідно до освітньої програми тощо.

В умовах карантину налагоджена тісна взаємодія із батьками вихованців. Зокрема, розробляються рекомендації та проводяться консультації з батьками вихованців щодо організації освітньої діяльності вдома, розпорядку дня, харчування дитини тощо. Спілкування організовують за допомогою груп у соціальних мережах, мобільних додатках, за допомогою електронної пошти тощо.

Діяльність закладу дошкільної освіти регламентується планом роботи, який складається, як правило, на навчальний рік (з 1 вересня до 31 травня) та оздоровчий період (1 червня до 31 серпня). Якщо у зв’язку із епідеміологічною ситуацією в Україні термін дії карантину буде змінено, фактична тривалість навчального року продовжуватися не буде.

– І на завершення розмови, можливо, Ви щось хотіли б додати?

– Так. Хочу сказати, що у зв’язку з продовженням карантину наші заклади освіти продовжують  здійснювати освітній процес з використанням технологій дистанційного навчання. У цей непростий час хочу звернутися до всіх учасників освітнього процесу: дітей, педагогів, батьків. Ми розуміємо, що всім зараз непросто. Особливо – батькам, діти яких вдома, та вчителям, які мають забезпечувати віддалене навчання. Розуміємо, що це зовсім інший, незвичний режим роботи та життя, до якого треба адаптуватися. Просимо вас з розумінням  та повною відповідальністю поставитись до необхідності цього навчання.

Шановні педагоги, вдячні вам за те, що організовуєте освітній процес на належному рівні, всупереч ситуації, що склалася.

Дорогі батьки, дякуємо вам за розуміння, підтримку та допомогу своїм дітям.

Любі учні! Просимо вас максимально приділяти увагу самостійній діяльності і прислухатися до порад вчителів та батьків.

Сподіваємося, що спільними зусиллями ми подолаємо виклики сьогодення.

Про нас

Перевірте також

Молодший сержант Анатолій Даценко: «Пішов воювати, щоб ворог не дійшов до дому моїх батьків, до рідного Столярового…»

Молодший сержант Анатолій Даценко: «Пішов воювати, щоб ворог не дійшов до дому моїх батьків, до рідного Столярового…»

Напередодні Дня добровольця мешканець села Столярове, військовослужбовець 2-го механізованого батальйону 3-ї Окремої штурмової бригади Анатолій …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page