На головну / Головні новини / КОЛЯДИНЕЦЬ: В ЯКІЙ ГРОМАДІ ДЛЯ НЬОГО ЗАЛИШИЛИ КЛИНЕЦЬ?
КОЛЯДИНЕЦЬ: В ЯКІЙ ГРОМАДІ ДЛЯ НЬОГО ЗАЛИШИЛИ КЛИНЕЦЬ?

КОЛЯДИНЕЦЬ: В ЯКІЙ ГРОМАДІ ДЛЯ НЬОГО ЗАЛИШИЛИ КЛИНЕЦЬ?

Нещодавно ми розповідали про село Саї – центр громади, що залишилась поза рамками децентралізаційних  процесів. На мапі району є ще одна сільська рада – Колядинецька, яка також поки що залишається самостійною. Зважаючи на певну віддаленість від Липової Долини, новини з цієї громади, де проживає близько 850 мешканців, нечасто доходять до райцентру. А тут ще  в зв’язку з пандемією коронавірусу з нею й зовсім припинилося автобусне сполучення. Тож з’ясовували, чим сьогодні живе Колядинецька сільська рада, в телефонному режимі.

Сільський бюджет розподіляють, орієнтуючись на нагальні потреби

У районній газеті вже йшла мова про те, що колядинці неодноразово висловлювали бажання про приєднання до Липоводолинської ОТГ. Як розповідає сільський голова Юрій Швидкий, приймалися відповідні рішення на загальних зборах жителів села, писалися листи до Кабінету Міністрів України, облдержадміністрації, обласної ради. Проте відповіді місцеві мешканці так і не дочекалися. Згідно з перспективним планом ця сільська рада – в складі Синівської ОТГ. «На сьогодні доля нашого села невизначена, – говорить Юрій Швидкий. – Тож продовжуємо поки що жити самостійно».

Бюджет Колядинецької сільської ради в минулому році склав 1,47 млн гривень. За словами сільського голови, витрачали кошти, виходячи з найнагальніших потреб. Перш за все дбали про забезпеченість захищених статей – на заробітні плати та оплату енергоносіїв.

Протягом року велася робота по закінченню виготовлення генерального плану сільської ради. Зокрема, встановлено межі населеного пункту, завершено оформлення документації. Тепер жителям громади простіше оформити свої земельні ділянки, будівлі тощо. Також у межі населеного пункту були внесені ставки, господарські будівлі, що в перспективі дасть змогу суттєво збільшити дохідну частину бюджету.

У 2019 році в Колядинці відремонтували водяну свердловину: замінили старі ржаві труби на нові пластикові, поставили італійський насос, почистили свердловину спеціальним гідротехнічним методом. Як говорить сільський голова, старе обладнання постійно виходило з ладу, ремонтні роботи займали багато часу і не завжди давали бажаного результату. Тепер у громаді – мінус одна велика проблема.

Працюють у сільській раді й над подальшою розбудовою вуличного освітлення. Сьогодні в Колядинці та Великому Лісі освітлюються всі вулиці, у Дрюковому поставлений світильник на сонячній батареї. «Якщо він виправдає очікування – поставимо ще», – говорить Юрій Швидкий.

На 2020 рік бюджет громади запланований в розмірі 1,52 млн грн. Дещо збільшилися видатки на апарат у зв’язку з прийняттям на баланс Колядинецької сільської бібліотеки. «Будемо старатися, щоб громада цього не відчула, – зауважує Юрій Швидкий. – У поточному році планується й надалі підтримувати роботу закладів культури, апарату сільської ради, працівників із благоустрою».

КОЛЯДИНЕЦЬ: В ЯКІЙ ГРОМАДІ ДЛЯ НЬОГО ЗАЛИШИЛИ КЛИНЕЦЬ?
                      

У сільській раді по можливості планують поточний ремонт дороги на одній із вулиць сільської ради, а також завершення робіт по освітленню вулиць. Крім того, частина коштів сільського бюджету буде спрямована на поточний ремонт Колядинецького СБК і Великоліського клубу, бібліотеки, автобусних зупинок, меморіалів. У Великому Лісі заплановано встановлення дитячого майданчика та облаштування місця відпочинку для молоді. Так як громада досить велика, то, за словами голови, доводиться також прикладати певних зусиль, щоб підтримувати все в чистоті та порядку: стадіон, центр села, автобусні зупинки, кладовища.

Навчально-виховний комплекс має перспективи

Колядинецький НВК залишається у підпорядкуванні відділу освіти, культури, молоді та спорту райдержадміністрації. Територіально він достатньо віддалений, проте є одним із небагатьох навчальних закладів району, що має певні перспективи, оскільки входить у п’ятірку найбільших в районі. Як розповіла директор НВК Любов Вовк, у навчально-виховному комплексі сьогодні 71 учень та 16 вихованців дитсадка. Навчально-виховний процес забезпечують 15 педагогів та 14 осіб обслуговуючого персоналу. 18 учнів та дошкільнят потребують підвозу до НВК. Підвіз здійснюється автобусом відділу освіти, культури, молоді та спорту РДА.

КОЛЯДИНЕЦЬ: В ЯКІЙ ГРОМАДІ ДЛЯ НЬОГО ЗАЛИШИЛИ КЛИНЕЦЬ?
                  

Матеріально-технічна база НВК достатньо хороша. Навчальний корпус має 25 кабінетів, 2 навчально-виробничі майстерні (по дереву та металу), бібліотеку, спортивний зал, комп’ютерний клас з сучасними комп’ютерами, шкільну їдальню на 90 місць, кабінет психолога. Прилегла територія двоповерхового приміщення завжди чиста й охайна. В Колядинецькому НВК навчається один учень із особливими потребами. У 2019 році завдяки фінансовій підтримці місцевого аграрія було облаштовано ресурсну кімнату. Тепер цей учень має змогу проводити час в так званій кімнаті усамітнення, де є комфортні навчальна, відпочинкова та побутова зони.

Про медицину і культуру

Фельдшерсько-акушерський пункт села Колядинець обслуговує  також мешканців Великого Лісу, Дрюкового, Костянів і Греків. У ФАПі медичні послуги населенню надають завідуюча ФАПом Оксана Панова, акушерка Лідія Білодід і молодша медична сестра Любов Герасименко. Основна маса жителів уклали декларації з лікарем Синівської АЗПСМ Олександром Буряком, є поодинокі випадки підписання декларацій із іншими лікарями. При потребі в села виїжджають машини екстреної медичної допомоги як із Липової Долини, так і з Синівки.

У ФАПі працює аптечний пункт одного із приватних підприємців, де є в наявності широкий перелік медичних препаратів. Як і скрізь по району, на момент підготовки матеріалу, у зв’язку із ажіотажем на жарознижувальні препарати, тут спостерігався дефіцит парацетамолу й інших подібних ліків.

Є в громаді плани по відновленню роботи фельдшерсько-акушерського пункту в селі Великий Ліс. Як розповів Юрій Швидкий, місцевий аграрій взяв на себе оплату праці фельдшера в цьому населеному пункті. З приходом тепла жителі Великого Лісу матимуть змогу отримувати медичні послуги в приміщенні ФАПу в своєму населеному пункті.

Оскільки на балансі сільської ради – два заклади культури – Колядинецький БК і Великоліський клуб, то, звичайно, коштів на їх утримання доводиться витрачати багато. Та місцева влада не забуває про культуру. В минулому році за кошти сільського бюджету проведено поточний ремонт сходів у Колядинецькому СБК. У Великоліському клубі частково замінено 80 квадратних метрів покрівлі, що протікала та придбано більярдний стіл, для Колядинецького СБК – сценічні костюми для учасників художньої самодіяльності.

У закладах культури сільської ради працюють професіонали своєї справи. У Колядинецькому СБК це завідуючий Олександр Батура та художній керівник Сергій Цікало, у Великоліському  – завідуюча Оксана Курило. Культпрацівники гуртують навколо себе талановитих аматорів сцени, завдяки чому концерти з нагоди різних свят завжди проходять при повних залах. Крім того, сільські будинки культури – це місця, де люди можуть пограти в теніс чи більярд, молодь – потанцювати на дискотеці.

КОЛЯДИНЕЦЬ: В ЯКІЙ ГРОМАДІ ДЛЯ НЬОГО ЗАЛИШИЛИ КЛИНЕЦЬ?
       

На початку 2020 року на баланс сільської ради було прийнято й Колядинецьку сільську бібліотеку. Віднедавна обслуговує читачів бібліотекар Наталія Васюхно.

Фінансова підтримка – від місцевих аграріїв

Розвиток будь-якої громади, в тому числі й  Колядинецької, багато в чому залежить від співпраці з сільгосппідприємцями. Тут найбільшим виробником сільськогосподарської продукції є СВК «Колядинець». Як розповідає Юрій Швидкий, господарство здійснює фінансову підтримку навчально-виховного комплексу. Це проведення поточних ремонтних робіт, поновлення матеріально-технічної бази, придбання новорічних подарунків для дітей тощо. Сільській раді СВК допомагає паливо-мастильними матеріалами, виділяє транспорт для участі жителів громади у творчих конкурсах, спортивних змаганнях.

«Не менш вагомою є підтримка інших аграріїв, – розповідає сільський голова. – Так, Є.Рогіз, крім коштів на ремонт ресурсної кімнати в НВК, у Великоліський клуб подарував тенісний стіл. Сільгосппідприємець В.Костян здійснював спонсорську допомогу учням НВК – переможцям олімпіад та конкурсів, допомагав у проведенні шахового турніру.  Фермери В.Радіоненко, Б.Іщенко,  О.Гарагуля,  О.Борисенко в минулому році допомогли купити колонки в Колядинецький Будинок культури.

Коли на початку цього року постало питання про забезпечення безкоштовного харчування дітей учасників АТО (раніше кошти виділялися під районну програму «Освіта Липоводолинщини»), на прохання відгукнулись В.Костян, О.Борисенко, А.Костян,  С.Москович,  М.Москович,  О.Москович, С.Швидкий. Є надія, що співпраця з усіма аграріями і в цьому році принесе вагому користь нашій громаді».

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

У дитячій бібліотеці-філії створюють безбар`єрне середовище

У дитячій бібліотеці-філії створюють безбар`єрне середовище

Сьогодні перед українськими бібліотеками стоїть завдання створення безбар’єрного середовища, щоб заклади були доступними для всіх …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page