На головну / ЖИТТЯ / НЕМА ЦІНИ – НЕМА ГРЕЧКИ. ЧИ БУДЕ КРУПА?
НЕМА ЦІНИ – НЕМА ГРЕЧКИ. ЧИ БУДЕ КРУПА?

НЕМА ЦІНИ – НЕМА ГРЕЧКИ. ЧИ БУДЕ КРУПА?

В цьому році тому, хто захоче побачити красиве квітуче гречане поле в нашому районі, доведеться далеко їхати. А про бджілок і говорити не доводиться, бо долетіти до цінної медоносної рослини точно всі не зможуть. Тож чекати на багато гречаного меду взагалі не варто.

 Вся проблема в тому, що місцеві аграрії відмовилися від сівби цієї культури (як і скрізь в Україні). Тенденція на Липоводолинщині така: у 2017 році сільгосппідприємства і фермери вирощували гречку на площі 1940 гектарів. У 2018 році нею було зайнято 475 гектарів. А в нинішньому гречку  посіяли лише в ТОВ «Альянс» на 55-гектарному полі та 7 гектарів у СВК «Колядинець».

Чому ж так сталося? Запитуємо в головного агронома ТОВ «Альянс» Андрія Мельника.

  • Причина проста – немає ціни на гречку, – відповідає Андрій Григорович. – Вірніше, ціна надто низька – близько 5 тисяч гривень за тонну. За таких умов навіть затрати на її вирощування не окупляться, а що вже говорити про прибуток.

Подібну думку висловив і головний агроном ТОВ «Мрія» Сергій Крамаренко. Він сказав: «У цьому році ми взагалі не сіяли гречку. А який сенс? Доходу від її реалізації отримаєш з гектара хіба що на орендну плату за землю. У нас уже три роки  лежить у складі гречка, яку за нинішньою ціною не варто й продавати…».

Ось така ситуація з круп’яною культурою в районі. Подібна вона скрізь, бо ціна формується не в окремо взятому регіоні.

Сьогодні на прилавках магазинів гречаної крупи повно, за нею не стоять черги. І ціна поки що не захмарна. А що буде далі? Чекати дефіциту, завезення китайської і знову високих цін, які диктуватиме ринок?

Про нас Антоніна Копайгора

Перевірте також

На стіні Колядинецького ліцею з`явилась меморіальна дошка на честь полеглого на війні земляка

На стіні Колядинецького ліцею з`явилась меморіальна дошка на честь полеглого на війні земляка

В Колядинецькому ліцеї  урочисто відкрито меморіальну дошку Володимиру Олексійовичу ПЕДИЧУ – колишньому учневі закладу, Герою, …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page