На головну / ГРОМАДА / РАЙОН ЗАНУРИВСЯ У ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС
РАЙОН ЗАНУРИВСЯ У ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС

РАЙОН ЗАНУРИВСЯ У ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС

Центральна виборча комісія  призначила на 30 червня 2019 року перші вибори в об’єднаних територіальних громадах – Липоводолинській селищній та Синівській сільській. З 11 травня, відповідно до закону «Про місцеві вибори», на Липоводолинщині виборчий процес стартував, адже з цього дня офіційно оголошено його початок. Щоправда, дві сільські ради – Колядинецьку і Саївську – цей процес не торкнеться, оскільки вони не прийняли рішення про створення ОТГ.  В Синівську ОТГ об’єдналися Капустинська, Підставська, Подільківська і Синівська сільради, а в Липоводолинську ОТГ – Байрацька, Беївська, Берестівська, Калінінська, Кімличанська, Московська, Панасівська, Русанівська, Семенівська, Яганівська і Яснопільщинська сільські та Липоводолинська селищна ради.

Повнолітні мешканці названих населених пунктів обиратимуть голів ОТГ і депутатів. Постановою ЦВК №874 від 3 травня 2019 року у Синівській сільраді створено 14 територіальних одномандатних виборчих округів, а в Липоводолинській селищній раді – 26. Отже, таку кількість депутатів відповідно й обиратимуть 30 червня.

Які основні етапи виборчого процесу?  За Календарним планом основних організаційних заходів з підготовки та проведення перших виборів в ОТГ, затвердженим ЦВК 22 квітня 2019 року, до 18 травня районна виборча комісія утворює сільську і селищну територіальні виборчі комісії та затверджує їх склад у Синівці та Липовій Долині (кандидатури до 15 травня подали організації політичних партій).

З 27 травня розпочнеться висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного голови  місцевими організаціями партій, зареєстрованими в установленому законом порядку, або громадянами України шляхом самовисування. Подання до територіальної виборчої комісії документів для реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного голови закінчується за двадцять чотири дні до дня голосування – 5 червня. Вже наступного дня тервиборчкоми повинні закінчити реєстрацію кандидатів. Із дня, наступного за днем прийняття  рішення про реєстрацію, кандидатам можна розпочинати передвиборну агітацію. 

Ще один важливий етап виборчого процесу – внесення до відповідної районної виборчої комісії подань щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій. Це справа місцевої  організації партії, про утворення депутатської фракції якої оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання; місцевої організації партії, кандидати в депутати від якої зареєстровані у багатомандатному виборчому окрузі; кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі; кандидата на посаду сільського, селищного голови.  Кандидатури треба подати до 9 червня включно, а до 14 червня дільничні комісії мають бути утворені. Не пізніше як за п’ять днів до дня голосування  закінчується внесення до територіальної виборчої комісії подання про реєстрацію офіційного спостерігача від місцевої організації партії, кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного голови  та від громадської організації, якій надано дозвіл мати офіційних спостерігачів на відповідних виборах. До всього цього треба додати роботу зі списками виборців, затвердження бюлетенів для голосування та їх друк, організацію діяльності виборчих дільниць із підготовки та проведення виборів.

Отже, графік виборчих перегонів – напружений, але й цікавий.   Вже сьогодні виборці активно передбачають  кандидатури керівників ОТГ, депутатів. Скільки буде претендентів? Хто наважиться звалити на себе нелегкий вантаж перших кроків нових ОТГ? Причому наважиться на зовсім короткий термін роботи, адже склад ОТГ, які оберуть 30 червня, працюватиме лише півтора року, а восени 2020-го будуть нові місцеві вибори.

Антоніна Копайгора                                                                 

Про нас

Перевірте також

У дитячій бібліотеці-філії створюють безбар`єрне середовище

У дитячій бібліотеці-філії створюють безбар`єрне середовище

Сьогодні перед українськими бібліотеками стоїть завдання створення безбар’єрного середовища, щоб заклади були доступними для всіх …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page