На головну / Головні новини / У Беєвому всі городи зорані на зиму
У Беєвому всі городи зорані на зиму

У Беєвому всі городи зорані на зиму

Так сільгосптовариство «Беєве» робить щороку, адже агрономічна наука твердить: зимова оранка саме для того й придумана, щоб не висушувати навесні ґрунт плугами, а навпаки закривати вологу, культивуючи. Останнім часом весняні й літні місяці бувають посушливі, тому для нормального розвитку рослин бракує вологи. Все важче отримати дружні сходи городніх культур, потерпає від посухи й картопля. Отож недаремно кажуть, що поганий зяб кращий, ніж гарна веснооранка.

Мова йде про оранку на зяб присадибних ділянок жителів села. Восени всі поспішають не тільки вчасно зібрати врожай, а й швиденько прибрати пожнивні рештки, адже сільгосптовариство «Беєве»  своїм пайовикам проводить оранку городів на зиму. Та не лише грунт готує, а й вдобрює його.

Так було й нинішньої осені. Наприкінці першої декади жовтня директор товариства Іван Сало дав розпорядження розпочати оранку. Для цього було виділено чотири трактори  МТЗ-82 з трьохкорпусними плугами. Трактористи Василь Лазоренко, Олександр Іщенко, Анатолій Масалітін і Вячеслав Шульга добре відрегулювали техніку, щоб якісно обробляти грунт, і приступили до роботи.  Але на присадибних ділянках працювали не тільки ці механізатори. Першими виводили свою техніку Станіслав Нечитайло і Олег Омельченко, які працюють на тракторах ХТЗ-170-21 в агрегаті з гноєрозкидачами ПРТ-10. Навантажувачем «Карпатець» гній подавав на причеп механізатор Микола Марченко.

Де брали гній? Більшість жителів Беєвого мають у власному дворі корову, іншу худобу. А щоб людям самим не витрачати сил та вручну вантажити й вивозити на городи органічні добрива, цю роботу взяло на себе сільгосптовариство.

За десять днів механізований загін із роботою на присадибних ділянках пайовиків справився. За будинками беївчан почорніли смуги городів,  які чекатимуть сприятливої весняної пори, щоб їх усі разом закультивували агрегати товариства і підготували до вирощування нових урожаїв.

Тим часом плуги з тракторів  не знімали. Механізатори переїхали працювати в сусідні села – Московське і Кімличку, де живе багато власників земельних паїв, які передали їх в оренду ТОВ «Беєве».

Антоніна КОПАЙГОРА

 

Про нас Антоніна Копайгора

Перевірте також

У дитячій бібліотеці-філії створюють безбар`єрне середовище

У дитячій бібліотеці-філії створюють безбар`єрне середовище

Сьогодні перед українськими бібліотеками стоїть завдання створення безбар’єрного середовища, щоб заклади були доступними для всіх …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page