На головну / ГРОМАДА / В СИНІВСЬКІЙ ОТГ ВІДШУКУЮТЬ КОШТИ І НА РОЗВИТОК ГРОМАДИ

В СИНІВСЬКІЙ ОТГ ВІДШУКУЮТЬ КОШТИ І НА РОЗВИТОК ГРОМАДИ

Підсумки виконання бюджету за  чотири місяці 2020 року в Синівській ОТГ показують, що планові показники в зальному перевиконані, але в розрізі окремих видів бюджетних надходжень є тривожні тенденції.

  • Обсяг доходів загального фонду бюджету Синівської об’єднаної територіальної громади склав  9013,2 тис. грн, що становить 111,5 відсотка до плану. Власних доходів одержали  6279,9 тис. грн (117,5%),  на 935,7 тис. грн більше  уточненого плану на цей період, – пояснює начальник відділу фінансів та економічного розвитку Синівської сільської ради Наталія Близнюк.

Наталія Олексіївна говорить, що основним бюджетоутворюючим платежем є податок з доходів фізичних осіб. Він складає більше 60 відсотків власних доходів ОТГ. Всього   його надійшло 3976 тисяч гривень. Але в цій цифрі є дві складових, одна з яких  радує, а друга  засмучує. За кодом класифікації доходів «Податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами із доходів платника податку інших, ніж заробітна плата» Синівська ОТГ отримала 2,8 млн грн. Ці кошти одержали від агропідприємства, яке орендує землі в громаді, але раніше було зареєстроване як платник податків у сусідньому районі. В цьому році воно перереєструвалося і тепер платить податки в Синівці.  Це, звичайно, приємна новина. А засмучує те, що місцеві платники ПДФО зменшили свої платежі до бюджету. Серед них –  установи та організації бюджетної сфери, що фінансуються з сільського бюджету,  аграрний ліцей та будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів. Від них надійшло 1149 тисяч гривень, що складає лише 46 відсотків до уточненого плану на 4 місяці.

Значний недобір коштів за згаданий період був і з орендної плати за землю з юридичних осіб. Цих коштів планували в сумі 1,654 млн грн, а надійшло в бюджет лише 1,038 млн грн. У сільській раді сподіваються, що аграрії в подальшому перекриють недобір коштів, адже для бюджету дорога кожна копійка.

Ще один вагомий вид надходжень – єдиний податок із сільськогосподарських товаровиробників – у Синівській ОТГ виконаний на 107%. Його одержали в сумі 847 тис. грн. Єдиного податку з фізичних осіб надійшло 329,3 тис.грн, що вдвічі більше, ніж планували.

Як виконала свої зобов’язання щодо бюджетних надходжень держава? На всі 100 відсотків. Трансфертів надійшло на загальну суму  2732,7 тис. грн,  з них: базова дотація – 192 ,4 тис. грн; освітня субвенція  – 1741,9 тис. грн; медична субвенція – 614,8 тис. грн; дотація з місцевого бюджету на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров`я за рахунок відповідної додаткової дотації з державного бюджету – 143,2 тис. грн. Інші субвенції надійшли в сумі 239 тис. грн.

Така ситуація з бюджетними надходженнями дала можливість об’єднаній громаді профінансувати всі заплановані на цей період видатки. Причому, не лише захищені статті. За словами Наталії Близнюк, кошти на розвиток громади теж плануються. В першу чергу вони виділятимуться на благоустрій

Про нас Антоніна Копайгора

Перевірте також

Реформування системи шкільного харчування: про що слід знати липоводолинцям

Реформування системи шкільного харчування: про що слід знати липоводолинцям

 Наприкінці жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив Стратегію реформи шкільного харчування на 2023-2027 роки. …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page