На головну / ГРОМАДА / ВИКОНАННЯ ПЛАНІВ ВЛАСНИХ БЮДЖЕТНИХ НАДХОДЖЕНЬ У ЛИПОВОДОЛИНСЬКІЙ ОТГ З ПЛЮСАМИ
ВИКОНАННЯ ПЛАНІВ  ВЛАСНИХ БЮДЖЕТНИХ НАДХОДЖЕНЬ У ЛИПОВОДОЛИНСЬКІЙ ОТГ З ПЛЮСАМИ

ВИКОНАННЯ ПЛАНІВ ВЛАСНИХ БЮДЖЕТНИХ НАДХОДЖЕНЬ У ЛИПОВОДОЛИНСЬКІЙ ОТГ З ПЛЮСАМИ

Липоводолинська об’єднана територіальна громада хоч і створена в червні 2019 року, та до кінця року не мала спільного бюджету і доходи та видатки кожен старостинський округ мав свої. Об’єднали фінансові зусилля лише з 1 січня 2020 року. Які ж мають результати, що засвідчують підсумки роботи за перші два місяці? Такі запитання редакція поставила начальнику фінансового управління Липоводолинської селищної ради Світлані Левон.

– План по доходах бюджету нашої об’єднаної територіальної громади за два місяці цього року перевиконаний, – розповідає Світлана Анатоліївна. – Маємо власних надходжень у сумі 9649147 гривень, що становить 104,8 відсотка до запланованого. В структурі доходів найбільшу питому вагу має податок та збір на доходи фізичних осіб. Його надійшло 5,6 мільйона гривень (106 відсотків до запланованого).

Щодо інших видів податків, за словами очільниці управління, то вони також у переважній більшості перевиконані. Так, орендної плати за землю з юридичних осіб передбачалося одержати 1,113 млн грн, а надійшло 1,179 млн грн.  Не підвели й підприємці.  Замість запланованого одного мільйона гривень за січень і лютий мають єдиного податку з фізичних осіб на суму 1,031 млн грн.  Проте не виправдалися сподівання щодо єдиного податку з сільськогосподарських товаровиробників. Замість запланованого півмільйона гривень його надійшло лише близько 230 тисяч.

Як допомагають наповнювати бюджет надра? Про це також запитали в Світлани Левон, пригадуючи, що однією з переваг ОТГ при їх створенні називали збільшення бюджетних надходжень у регіонах, де видобуваються корисні копалини.  За два місяці 2020 року в Липоводолинську ОТГ надійшло рентної плати за користування надрами  в сумі 575 тис. грн, що становить близько 90% запланованого. Треба нагадати, що раніше плату за надра одержували і сільські, і районний бюджети, причому останній вдвічі більше, бо розподіл був такий: 1% вартості видобутих копалин – селу, 2% – району. За січень 2019-го сільські бюджети  нашого району отримали 109 тис. грн., а районний – 218 тисяч. За два місяці даних у відкритому доступі редакція не знайшла, тож, прикинувши теоретично, можна зробити висновок, що рентні надходження в цьому році  зменшуються. Що буде далі – невідомо, адже компанії з видобутку нафти і газу перед місцевими радами не звітують. Що  заплатили – те й маємо.

Все, про що йшла мова вище, – це місцеві податкові надходження. Але бюджет об’єднаної громади складається не лише з них. Держава та інші місцеві бюджети (районний і обласний) надають субвенції та дотації. Так, за два місяці бюджет Липоводолинської ОТГ отримав 3,36 млн грн державної освітньої субвенції та 1,6 млн грн – медичної, а також від кількох десятків до кількох сотень тисяч  інших дотацій та субвенцій в основному для медицини та освіти. Всього офіційних трансфертів одержано на суму 5,45 млн грн, хоч передбачалося 6,3 млн грн.

А загальна сума надходжень до бюджету ОТГ за два місяці 2020 року становить 15,1 млн грн (97% до плану).

 

Про нас Антоніна Копайгора

Перевірте також

Реформування системи шкільного харчування: про що слід знати липоводолинцям

Реформування системи шкільного харчування: про що слід знати липоводолинцям

 Наприкінці жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив Стратегію реформи шкільного харчування на 2023-2027 роки. …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page