На головну / Головні новини / Чи є майбутнє у фельдшерсько-акушерського пункту села Подільки?
Чи є майбутнє у фельдшерсько-акушерського пункту села Подільки?

Чи є майбутнє у фельдшерсько-акушерського пункту села Подільки?

Нещодавно редакція «Нашого краю» отримала звернення жительки села Подільки, пенсіонерки Алли Яківни Поділько з приводу можливого закриття фельдшерсько-акушерського пункту в старостаті:

 «Дорога редакціє!

Зверталася до вас неодноразово з різних питань і завжди знаходила підтримку. Останнім часом душа просто кричить: у Подільках вже позакривали все що можна – школу, дитсадок. А це вже, кажуть, закривають і фельдшерсько-акушерський пункт – останню установу, яка дійсно працювала на благо простих людей.

Як нам, пенсіонерам, які все життя відпрацювали на полях, фермах, діставатися до медзакладів? Раніше ми були впевнені, що наша фельдшерка Валентина Іванівна Тренбач у будь-який час доби до нас прийде й надасть кваліфіковану медичну допомогу.

Я вже немічна через вік і хвороби, мій чоловік прикутий до ліжка, і таких як ми – багато в селі. Все таки працюючий ФАП і своя фельдшерка – це запорука того, що допомога буде надана вчасно. Чому таке байдуже відношення до долі людей у маленьких селах? Чому на це ніхто не звертає уваги?

Пошту теж закрили, ну газету хоч і пізніше привезуть – із цим якось можна змиритись. А чекати поки хтось до нас приїде й надасть медичну допомогу – й померти можна».

Чи є майбутнє у фельдшерсько-акушерського пункту села Подільки?
Приміщення ФАПу в Подільках

 

Прокоментувати ситуацію ми попросили головну лікарку Липоводолинського центру первинної медико-санітарної допомоги Віталіну Олійник:

 «ФАП с. Подільки є структурним підрозділом КНП «Липоводолинський ЦПМСД», безпосередньо підпорядковується амбулаторії загальної практики сімейної медицини с. Синівка та розміщений у межах Синівської територіальної громади та обслуговує населення сіл Подільки та Потопиха чисельністю 534 (за даними Держкомстату) та 521 (за даними Синівської сільської ради) станом на 01.01.2024 р.

З 2018 року, в межах реформування системи охорони здоров’я, визначається чітке розмежування функцій екстреної, первинної, вторинної, паліативної медичної допомоги, реабілітації, медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами тощо, змінюється механізм фінансування кожного виду медичної допомоги.

На перший план первинної медичної допомоги виходять сімейні лікарі, лікарі-педіатри, які укладають декларації з пацієнтами, та сестри медичні загальної практики сімейної медицини, які є помічниками лікаря при обслуговуванні пацієнтів.

Тариф на надання первинної медичної допомоги – це капітаційна ставка за обслуговування одного пацієнта протягом календарного року на підставі укладеної декларації із сімейним лікарем, лікарем-педіатром, з відповідним коефіцієнтом, який регламентується Постановою КМУ «Про затвердження Порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій», які затверджуються щороку.

Основні функції первинної медичної допомоги визначені Порядком надання первинної медичної допомоги, який затверджений Постановою КМУ № 504 та містить вичерпний перелік послуг первинної медичної допомоги, які здійснює сімейний лікар, лікар-педіатр та сестра медична загальної практики сімейної медицини, з занесенням показників до електронної системи охорони здоров’я та використанням лабораторного обладнання.

Основна функція ПМД – це профілактика захворювань, вакцинація населення від інфекційних хвороб, діагностика хвороб та у разі необхідності скерування пацієнта до вузькопрофільного спеціаліста, вимірювання артеріального тиску, цукру крові, холестерину, ЕКГ тощо.

Введення ін’єкційних препаратів парентерально та інфузивна терапія відноситься до вторинного та третинного рівня медичної допомоги, що передбачено програмою медичних гарантій та проводиться за рахунок коштів державного бюджету відповідно до затверджених протоколів, догляд за тяжкохворими пацієнтами забезпечує паліативна медична допомога,  реагування на невідкладні стани, такі як підвищений кров’яний тиск, температура, гострий біль, травми та кровотечі, відноситься до повноважень екстреної медичної допомоги.

Наразі фельдшерсько-акушерські пункти виходять за межі реформування системи охорони здоров’я та фінансування за рахунок коштів НСЗУ. Нині їхні функції зведені до профілактичних оглядів та забезпечення населення лікарськими засобами відповідно до укладених цивільно-правових договорів фельдшерів ФАП з аптечними закладами. Ті функції, які вони здійснювали у 90-х роках минулого століття, трансформувались до мінімуму, навантаження у первинній медичній допомозі лягає на плечі лікарів та медичних сестер, оскільки диджеталізація нашого життя диктує сучасні підходи і до медицини. А саме: електронна медична карта, яка доступна в онлайн форматі лікарю, якого відвідує пацієнт в будь-якому куточку держави, містить відомості щодо анамнезу, профілактичний щеплень, операційних втручань, лабораторних та інструментальних обстежень, минулого лікування, алергічних  станів, листків непрацездатності, тощо. Відповідальність щодо наповнення електронної системи охорони здоров’я несе персонально лікар.

Відповідно до Порядку формування спроможних мереж надання первинної медичної допомоги, затвердженого наказами МОЗ України та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, визначені пункти здоров’я – нерегулярне місце надання ПМД,  розташовується  в межах населеного пункту, чисельність населення якого складає не менше 750 осіб, графік роботи якого передбачає не менше двох повних робочих змін лікаря на тиждень.

            Указом Президента України від 18.06.2021 року №261/202 «Про заходи щодо підвищення конкурентоспроможності закладів охорони здоров’я та забезпечення додаткових гарантій для медичних працівників» та постанови КМУ від 13.01.2023 №28 «Деякі питання оплати праці медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації державних та комунальних закладів охорони здоров’я» встановлено мінімальний розмір заробітної плати для середнього медичного персоналу не менше ніж 13500 грн, які уклади договір про медичне обслуговування за програмою медичних гарантій, яку наш заклад виконує в повному обсязі.

Фінансування ФАП  с. Подільки здійснюється за рахунок надходжень від НСЗУ за рахунок АЗПСМ с. Синівка (при цьому сімейний лікар Буряк О.І. обслуговує 1823 пацієнтів, сімейний лікар Шабратько О.Б. – 1055 пацієнтів). Потреба в додатковому фінансуванні для повного покриття видатків ЛПЗ Синівської ТГ становить 2161,2 тис. грн. Станом на 31.07.2024 профінансовано 422,0 тис. грн на оплату комунальних послуг, відпуск лікарських засобів за пільговими та безкоштовними рецептами, забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших окремих категорій населення медичними виробами та іншими засобами, стимулювання оплати праці медичних працівників.

            Наразі, завідувач ФАП с. Подільки Тренбач Валентина Іванівна, яка пропрацювала на ФАПі 38 років і 7 місяців, звільнилась із займаною посади у зв’язку з виходом на пенсію за віком. Надання медичної допомоги жителям сіл Подільки та Потопиха забезпечуватимуть фельдшер АЗПСМ с. Синівка Валюх Тетяна Іванівна, яка буде проводити прийом пацієнтів у вівторок та п`ятницю з 8.00 до 15.30 та лікар загальної практики – сімейний лікар АЗПСМ с. Синівка Буряк Олександр Іванович, проводитиме прийом громадян  у середу з 8.00 до 12.00.

Адже життя не стоїть на місці».

Щоб розібратися в ситуації, журналістки «Нашого краю» в один із днів вересня побували в Подільках. Розбиралися з ситуацією на місці та спілкувалися з мешканцями старостату стосовно якості медичного обслуговування. Про почуте й побачене розповімо на сторінках газети в одному з найближчих номерів.

Ця публікація підготовлена у співпраці з Українською Асоціацією Медіа Бізнесу та за підтримки ЮНЕСКО, за фінансування народу Японії. Автори несуть відповідальність за вибір і виклад фактів, що містяться в цій публікації, а також за висловлені думки. які не обов’язково належать ЮНЕСКО та жодним чином не зобов’язують Організацію.

 

 

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

У Синівській громаді з’явилась Алея пам’яті Героїв

У Синівській громаді з’явилась Алея пам’яті Героїв

29 серпня, в День пам’яті загиблих захисників України, в Синівській громаді відбулось відкриття Алеї пам’яті …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page