На головну / Головні новини / Наступного року мережа сільських медзакладів зазнає трансформації
Наступного року мережа сільських медзакладів зазнає трансформації

Наступного року мережа сільських медзакладів зазнає трансформації

На засіданні сесії Липоводолинської селищної ради 5 вересня було прийнято рішення «Про створення медичних пунктів тимчасового базування». Що це означає для медичних закладів Липоводолинської і Синівської громад в цілому та чи будуть якісь зміни в обслуговуванні пацієнтів?

В рішенні йдеться про те, що відповідно до ряду нормативних документів та проекту формування спроможної мережі надання первинної медичної допомоги на території Липоводолинської та Синівської територіальних громад, з метою підвищення доступності первинної медичної та долікарської медичної допомоги для населення віддалених від місця розташування амбулаторій загальної практики сімейної медицини, на базі малопотужних амбулаторій загальної практики – сімейної медицини та фельдшерсько-акушерських пунктів з 1 січня 2025 року буде створено медичні пункти тимчасового базування. 

Як зазначила директорка Липоводолинського центру первинної медичної допомоги Віталіна Олійник, всього буде створено 11 медичних пунктів тимчасового базування у таких селах: Байрак, Беєве, Берестівка, Московське, Панасівка, Русанівка, Семенівка, Яснопільщина, Капустинці, Колядинець, Саї.

– Трансформація системи охорони здоров`я продовжується, – повідомила очільниця закладу. – Медична реформа ставить перед нами нові завдання і нові вимоги. Зокрема, йдеться про доступність закладів медицини для маломобільних категорій населення. Це пандуси, вхідна група, санвузли для людей із інвалідністю, ширина коридорів відповідно будівельним нормам і т. д. В нашому КНП є лише два заклади, які відповідають таким вимогам і мають відповідні акти обстеження – це амбулаторії в Липовій Долині і Синівці. Всі інші сільські заклади не мають відповідних висновків і в умовах  сьогодення не зможуть їх отримати. Це не лише фінансова сторона питання, а й технічна: в більшості амбулаторій і ФАПів неможливо створити цю доступність. Аби зберегти існуючу мережу, ми пропонуємо перевести існуючі заклади, які не мають відповідних сертифікатів, у медичні пункти тимчасового базування.

Як повідомила Віталіна Олійник, для медичних працівників, які працюють в сільській мережі, та для пацієнтів, які проживають у сільській місцевості, фактично нічого не зміниться. Медики залишаться працювати на своїх місцях, медична допомога людям надаватиметься у тому ж обсязі, в якому вона надається дотепер. Принципи фінансування галузі  також збережуться – з Національної служби здоров’я та за рахунок субвенцій із бюджетів Липоводолинської та Синівської громад.

Рішенням сесії внесено зміни до структури та штатного розпису КНП «Липоводолинський центр первинної медико-санітарної допомоги», щоб із 1 січня наступного року медична галузь запрацювала в новому форматі.

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Видатні сумчанки: жінки в історії нашого краю

Видатні сумчанки: жінки в історії нашого краю

Упродовж багатовікової історії українські жінки робили відкриття в науці, досягали успіхів на політичних теренах, розвивали …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page