На головну / ВІЙНА / Інна Власюк (Панченко): «Я давала присягу народу України, і буду вірною йому й надалі»
Інна Власюк (Панченко): «Я давала присягу народу України, і буду вірною йому й надалі»

Інна Власюк (Панченко): «Я давала присягу народу України, і буду вірною йому й надалі»

Сергій МІНЯЙЛО

Наразі в Збройних силах України несуть службу понад 67 тисяч жінок. Про це в одному з недавніх інтерв’ю розповіла заступниця міністра оборони Наталія Калмикова. За словами посадовиці, кількість жінок в армії почала зростати ще з 2014 року, а після повномасштабного вторгнення російської федерації динаміка значно прискорилася.

Наша землячка Інна Власюк має десятирічний досвід участі у російсько-українській війні. Вона мріяла стати військовою з дитинства, і з часом втілила цю мрію в життя. А коли в Україну прийшла війна, не задумуючись, змінила свій цивільний одяг на форму Військово-Морських Сил України та зі зброєю в руках стала на захист держави.

Інна Панченко народилася і виросла в Беєвому. Школу закінчила зі срібною медаллю, завжди любила порядок, пунктуальність, дисципліну.

Її мрія стати військовою збулась відразу після закінчення Харківського торговельно-економічного коледжу. Самостійно ознайомившись зі всіма нюансами щодо служби жінок в українській армії, в 2013 році Інна поїхала до Лебединського військкомату і попросила підібрати їй вакансію в Збройних силах України. Отримала пропозицію зайняти посаду зв’язківця берегової охорони Військово-Морських Сил України в Криму. Дівчина погодилася. У військовій частині берегової охорони поблизу м. Ялта в урочистій обстановці прийняла присягу на вірність українському народу.

Інна Власюк (Панченко): «Я давала присягу народу України, і буду вірною йому й надалі»

Основне завдання берегової охорони – захист морських портів, українських кораблів і катерів, важливих ділянок морського узбережжя та моря від нападу морських десантів ворога. Спостережний опорний пункт, де матрос Інна Панченко проходила військову службу, знаходився високо в горах на вершині гори Ай-Петрі. Звідси Чорне море було видно, як на долоні, що не дозволяло ворожим військовим кораблям і катерам непомітно наближатися до українських морських кордонів. Інна за допомогою сучасних засобів спостереження на дорученій їй ділянці моря виявляла ці кораблі та катери, визначала їх координати і передавала цю інформацію своєму командуванню для прийняття подальших рішень. Також встановлювала зв’язок між військовими підрозділами на відповідних радіотелефонних частотах.

2014 рік… Євромайдан сколихнув усю Україну і світ. Росія почала проявляти відкриту агресію щодо України. В Криму з’явилися «зелені чоловічки». У частині, де служила Інна Панченко, всі чекали активних дій і ходили зі зброєю в повній бойовій готовності. Але команди відкривати вогонь по окупантах не було.

 До того ж командир її частини, капітан другого рангу Віктор Дронник виявився зрадником. 2 березня 2014 року він особисто відкрив ворота російським оккупантам, і ті безперешкодно потрапили на територію військового підрозділу. Почалося вербування українських військовослужбовців до російської армії. Всім обіцяли суттєве підвищення заробітної плати, безкоштовне навчання, кар’єрне зростання…

— Мені було огидно дивитися, як окремі здорові, фізично розвинені чоловіки переходили на бік ворога, – розповідала пізніше Інна. — Це була подвійна зрада: вони одночасно послаблювали українську армію і посилювали армію окупантів.

Коли російські офіцери запитали про її рішення, військовослужбовиця відповіла:

— Я давала присягу народу України і буду вірною йому й надалі.

Почувши ці слова, до неї підійшов заступник командира частини Олександр Задорожний і запропонував продовжити службу на материковій території. Того ж дня пізно ввечері вони виїхали з Криму до м. Очаків Миколаївської області.

Очаків – невеличке містечко на півдні України. Тут Інна Панченко познайомилась із майбутнім чоловіком Ігорем Власюком, теж військовим, тут народила сина, пізніше здобула вищу освіту.

Інна Власюк (Панченко): «Я давала присягу народу України, і буду вірною йому й надалі»

Маючи звання старшого матроса, обіймала посаду старшого радіометриста берегової охорони ВМФ України аж до моменту повномасштабного вторгнення російської федерації.

23 лютого 2022 року близько 23-ї години над українським кордоном поблизу Очакова з’явилися російські військові гелікоптери, а через півтори години сюди підійшли і їхні бойові кораблі та катери. Тоді ж увесь особовий склад частини берегової охорони, де служила Інна (уже Власюк), був піднятий по тривозі.

Близько 6-ї години ранку 24 лютого розпочалися масовані обстріли військових об’єктів та об’єктів цивільної інфраструктури Очакова. У відповідь підрозділи української берегової охорони наявними на той час оборонними ресурсами знищили декілька одиниць російських катерів і кораблів, не допустили висадки морського десанту окупантів у місто, хоча посилені обстріли Очакова майже з усіх видів зброї проводилися рашистами декілька днів і періодично продовжуються й до цього часу.

А потім відбувся бій, про який Інна розповідати багато не може, аби ворог не використав інформацію для координації подальших дій. Одним словом, військовослужбовиця Інна Власюк, виявивши в цьому бою свою сміливість і героїзм та, отримавши численні поранення, була відправлена до військового госпіталю на лікування.

Коли командир відділення зенітної батареї берегової охорони Ігор Власюк побачив у госпіталі свою дружину із зашитими ранами, то одразу ж вирішив відправити її за кордон у безпечне місце на лікування (тоді від війни в Україні виїжджали за кордон мільйони наших жінок і дітей). Та Інна була категорично проти.

— Я залишуся в Україні і буду захищати її, скільки буде потрібно, – відповіла вона.

…Рани вже давно загоїлися. Інна Власюк до середини 2023 року поряд із іншими військовими виконувала бойові завдання з охорони південних рубежів України. Нині вона перебуває в декретній відпустці по догляду за другою дитиною та чекає моменту, коли повернеться на службу в свій військовий підрозділ.

Її брат Юрій Заговора теж став військовим. До 2020 року працював професійним альпіністом, пізніше, як і сестра, підписав контракт із ЗСУ. Сьогодні він – старший сержант, командир одного із підрозділів Збройних сил України на передовій. Юрій – один із тих, хто зупиняв колону російських танків по дорозі до Києва, хто разом зі своїми бойовими побратимами звільняв міста і села Сумщини від рашистів.

— У мене фронти цієї війни пройшли троє дітей: дочка Інна, син Юрій та зять Ігор, – казала мені мама Любов Григорівна. – Чекаю спільної зустрічі з ними усіма після Перемоги.

Створено за підтримки Волинського прес-клубу

Про нас Наш край

Перевірте також

Громадська організація організувала змагання зі стрільби

Громадська організація організувала змагання зі стрільби

З нагоди Дня Захисників і  Захисниць  України в спортивному клубі “Липова Долина”  відбулися змагання зі …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page