На головну / Головні новини / Дозвілля дітей – «жіноча» справа? Мешканки Довгої Луки ініціюють створення дитячого майданчика
Дозвілля дітей – «жіноча» справа? Мешканки Довгої Луки ініціюють створення дитячого майданчика

Дозвілля дітей – «жіноча» справа? Мешканки Довгої Луки ініціюють створення дитячого майданчика

У селі Довга Лука Байрацького старостату проживає понад 20 дітей віком до 16 років. У літній період їх кількість збільшується майже вдвічі завдяки дітлашні, яка приїздить до дідусів-бабусь. Та, на жаль, тут немає облаштованого дитячого майданчика. Ініціативна група жительок села звернулася до місцевої влади з проханням придбати й встановити такий майданчик, щоб діти могли проводити вільний час, граючись на свіжому повітрі. Врешті-решт, щоб пришвидшити справу, люди почали облаштовувати майданчик власноруч.

Коли з’явиться дитячий майданчик у селі?

– Я мешкаю в Довгій Луці вже 10 років, і увесь цей час місця для дитячого дозвілля в селі не було, – каже одна з ініціаторок Ірина Краснобрижа. – Хоч ми й невеличке село, та не «вимираюче». Є багато родин із дітьми різного віку. Відсутність дитячого майданчика – це в першу чергу незручність для мам, які в більшості випадків беруть на себе турботи з виховання дітей. Саме тому жінки підняли цю проблему й почали працювати над її вирішенням.

Дозвілля дітей – «жіноча» справа? Мешканки Довгої Луки ініціюють створення дитячого майданчика

Ініціативна група в складі пані Ірини, Ніни Кизим, Аліни Мовчан, Ніни Гладкої і Тетяни Кизим у травні цього року подали звернення до Липоводолинської селищної ради з проханням встановити дитячий майданчик у селі. На думку жінок, комплекс безпечних, сучасних споруд, розрахований на дітей різного віку, дозволив би організовувати їхнє дозвілля та вивільнити час батьків. Та процес очікування виділення коштів із селищного бюджету – справа нешвидка, тож вирішили розпочати роботи власними силами. Разом з іншими мешканцями й мешканками визначили місце для дитячого майданчика – в центрі, біля приміщення магазину. Організували толоку, під час якої розчистили територію, вкопали колеса, виготовили з пеньків лавки, з розпиляних колод – дитячий автомобіль, облаштували дві пісочниці з піском. Гуртом скинулися на фарбу та розфарбували виготовлені конструкції в яскраві кольори.

Дозвілля дітей – «жіноча» справа? Мешканки Довгої Луки ініціюють створення дитячого майданчика

Але для повноцінного дитячого майданчика цього мало. Люди хочуть, щоб тут були різні сучасні гойдалки, гірка, спортивні споруди тощо. Для того, щоб отримати майданчик «на свій смак», а не «те, що дають», ініціативна група самостійно підібрала 5 одиниць обладнання для дітей різного віку. Оформили своє бачення в презентацію, яку й представили депутатам селищної ради.

На сесію виносилося вже готове рішення про виділення коштів, яких би вистачило на придбання типового майданчика. Ірина Краснобрижа, детально пройшовшись по кожній із позицій, змогла переконати присутніх придбати саме те, що потрібно дітям Довгої Луки, тож рішенням сесії було збільшено суму, передбачену на придбання конструкцій.

– Хоча мої діти вже давно виросли, та болить за дітлахів односельців, які не мають де гратися, – каже Ірина Краснобрижа. – На жаль, болить це питання в основному жінкам, через наявні стереотипи, що батькова участь у вихованні дитини має бути меншою.

Чому українські татусі здебільшого «відсторонені» від виховання дітей

Типова для нашої країни картина: жінка везе немовля у візочку, жінка стежить за дітьми на дитячому майданчику. Побачити чоловіка, який прогулюється вулицею з малюком, можна значно рідше. Для більшості українців це норма. За інформацією урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко, понад 40 відсотків українських малюків нині виховуються лише мамами. Та навіть у родинах, де є і мати, і батько, виховання дитини у більшості покладено на жінку. Чи винні у цьому конкретно чоловіки?

«Так склалося, що відповідальність за виховання дітей суспільство перекладає на жінку, – каже голова ГО «Калинове гроно» Ніна Чернявська (ця громадська організація об’єднує батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу Сумщини). – Проблема в тому, що з самого дитинства в головах українців закладається думка, що за виховання відповідає жінка. Так повелося ще з часів закінчення Другої світової війни, коли чоловіків було мало й жінкам довелося брати на себе «все». З часом демографічна ситуація вирівнялась, а стереотипи залишились».

І в наш час, через відсутність гендерної політики у прийнятті рішень у громадах більша частина часу виховання дитини лягає на плечі мам. Тато здебільшого сприймається як «гаманець», «не здатний подбати про дитину» тощо. Тому татусів на дитячих майданчиках менше, ніж мам, і саме мами частіше порушують питання про відсутність тієї ж дитячої інфраструктури в населених пунктах.

«Такі стереотипи негативно впливають на розвиток дитини, – каже Ніна Чернявська. – Не можна віддаляти дитину від спілкування з обома батьками. Недоречно виокремлювати жіночі та чоловічі обов’язки, тим більше в питаннях виховання. Робота суспільства повинна бути спрямована на розвиток можливостей доглядати за дітьми мамам і татам однаково».

*  *  *

Тим часом діти Довгої Луки з нетерпінням чекають, коли ж у їхньому селі з’явиться сучасний дитячий майданчик. Сподіваємося, що це буде дуже скоро.

Створено за підтримки Волинського прес-клубу

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

В Яганівському старостаті провели благодійний веломарафон

В Яганівському старостаті провели благодійний веломарафон

На День незалежності України в Яганівському старостинському окрузі за ініціативи місцевих дітей організували й провели …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page