На головну / Головні новини / КОМП’ЮТЕРНА ТОМОГРАФІЯ ПРИ COVID-19 ПОТРІБНА НЕ ВСІМ
КОМП’ЮТЕРНА ТОМОГРАФІЯ ПРИ COVID-19 ПОТРІБНА НЕ ВСІМ

КОМП’ЮТЕРНА ТОМОГРАФІЯ ПРИ COVID-19 ПОТРІБНА НЕ ВСІМ

Станом на 13 листопада з початку епідемії під наглядом лікарів Липоводолинського Центру первинної медико-санітарної допомоги перебувало 144 пацієнти із підтвердженим діагнозом COVID-19. На сьогодні активних – 75. Одужало 68 осіб. Серед обстежених було й 4 дитини, з яких в однієї – негативний результат, в однієї – підтверджено COVID, а аналізи двох дітей ще знаходяться на обстеженні.

З указаних підтверджених випадків COVID, 38-и хворим встановлено діагноз пневмонія. Ці люди лікуються амбулаторно під наглядом сімейних лікарів. Ще 98 мазків знаходяться на аналізі в Обласному лабораторному центрі на підтвердження чи спростування діагнозу. Про це розповіла головна лікарка Центру первинної медико-санітарної допомоги Віталіна Олійник.

Зі слів Віталіни Миколаївни, основний метод діагностики – ПЛР-обстеження. Мазок для цього береться як в амбулаторіях, так і вдома у пацієнтів, коли за необхідності до них виїжджає мобільна бригада. Все залежить від стану здоров’я хворого. Тобто, діагноз COVID-19 підтверджується чи спростовується лише методом ПЛР.

Також на базі лікарні в Липовій Долині безкоштовно, як і ПЛР-тести, можна зробити ІФА – імуноферментний аналіз. Якщо імуноглобулін-М позитивний, тоді обов’язково робиться ПЛР-тест для підтвердження COVID-19. Імуноглобулін М показує гостру стадію захворювання: або початок захворювання, або кінець захворювання, але це все – процес інфікування.

Нині у ЦПМСД створені умови, щоб розмежувати потоки пацієнтів. На вході в заклад хворим вимірюється температура, пацієнти опитуються щодо симптомів ГРВІ тощо.  Лікарня надала первинці додаткову площу, тож завдяки цьому  зробили два входи: для хворих з інфекційними проявами та пацієнтів, які приходять на загальний прийом. Ще з весни, коли розпочалася пандемія, в ЦПМСД із 8 до 18 години діє черговий кабінет. Лікар, що працює в ньому, приймає лише інфекційних хворих. За необхідності, тут беруть мазки на ПЛР-тест. 

Як говорять медики, сьогодні хворіють усі верстви населення: як молоді люди, так і пенсійного віку. За жовтень-листопад на Липоводолинщині  зросла кількість хворих із пневмонією – ускладненим перебігом хвороби. Тому Віталіна Олійник радить при проявах симптомів ГРВІ: підвищенні температури тіла, кашлю чи інших проявах хвороби необхідно обов’язково звертатися до сімейного лікаря, а не призначати собі лікування самостійно, дивлячись на знайомих, як ті лікуються. Зараз є випадки, коли люди, займаючись самолікуванням, до лікарів звертаються вже із запущеною формою – пневмонією. При цьому важче призначити лікування й лікувати хворого.

Трапляється, що хворі самообстежуються. Як розповіла Віталіна Миколаївна, нині багато хворих, які йдуть без направлення сімейного лікаря обстежуються на КТ (комп’ютерна томографія). Слід знати, що на початкових стадіях захворювання комп’ютерна томографія для лікаря не інформативна. Вона доцільна тоді, коли необхідно визначити відсоток ураження легень, коли людина хворіє тривалий час. А ось на початковій стадії захворювання ефективне саме рентгенологічне обстеження органів грудної клітини, і ні в якому разі не КТ.  Комп’ютерна томографія при COVID-19 потрібна не всім. У деяких випадках може навіть нашкодити людині, адже та отримує іонізуюче опромінення.

Бережіть себе й відповідально ставтеся до свого здоров’я! 

Про нас

Перевірте також

Столярівці продовжують допомогати Збройним Силам України

Столярівці продовжують допомогати Збройним Силам України

Черговий збір коштів на волонтерські потреби провели мешканці села Столярове. «Завдяки усім небайдужим, хто долучився …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page