На головну / Головні новини / 10 МОМЕНТІВ, ЯКІ НАЙБІЛЬШЕ ВРАЗИЛИ УКРАЇНКУ В КАНАДІ
10 МОМЕНТІВ, ЯКІ НАЙБІЛЬШЕ ВРАЗИЛИ УКРАЇНКУ В КАНАДІ

10 МОМЕНТІВ, ЯКІ НАЙБІЛЬШЕ ВРАЗИЛИ УКРАЇНКУ В КАНАДІ

З кожним роком все більше співвітчизників відкривають для себе світ. Жительку Липової Долини Людмилу Жогло закордонними поїздками не здивуєш, адже вона неодноразово бувала в багатьох європейських країнах. А от за океан жінка наважилася полетіти вперше лише в цьому році. Протягом двох місяців вона гостювала у родини доньки Наталії в Канаді. Які моменти найбільше запам’яталися та вразили жінку під час подорожі?

  •   Летіла до Канади з пересадкою у Франкфурті-на-Майні (Німеччина), де вразило величезне летовище, в якому зорієнтуватись можна, лише маючи неабияку кмітливість. Добре, що знаю англійську. Дев’ять годин польоту через Атлантику в сучасному комфортабельному лайнері авіакомпанії «Конкорд» пролетіли непомітно: в сидіннях вмонтовані індивідуальні екрани, пасажирам пропонується гарне харчування. Навчила молоду пару індусів, що сиділи поряд, говорити українською: «Смачно!».
  • Донька живе в Торонто, на одній із тихих вулиць із симпатичними будиночками. Перед кожним – газон, квітник і три баки для роздільного збору сміття. Немає ніяких парканів, не ходять кури, качки, інші тварини. Так само і в селах, через які проїжджали: скрізь порядок. Пізніше відвідували одне з містечок, де живуть мільйонери. Там те ж саме: скромні одноповерхові обійстя, оформлені з особливим смаком. Сусіди знають один одного, вітаються і мило посміхаються, проте кожен живе своїм життям.
  • У цій країні надзвичайно гарні природні ландшафти. Гуляли понад озером Онтаріо, що в околицях Торонто. Чиста вода, лебеді, птахи, білочки, що зовсім не бояться людей. Багато величезних старих дерев у три обхвати прямо на вулицях. Затишно у Хай-Парку – рекреаційному міському парку Торонто, третина якого зберігається в природному стані.
  • У один із днів побувала на Ніагарському водоспаді – найбільшому у Північній Америці. Водоспад знаходиться на кордоні США й Канади. Захоплює краса і сила цього мальовничого місця. На одному з оглядових майданчиків вітер підхоплює воду в повітря, і здається, що йде дощ.
  • У Канаді вражає безпека на дорогах, толерантність водіїв по відношенню до пішоходів. За два місяці не побачила жодної аварії. На перехрестях автомобілі зупиняються, якщо навіть немає транспорту і людей. Вранці, коли діти йдуть до школи, на перехрестя виходять працівники дорожньої служби,  які допомагають дітям переходити дорогу, зупиняючи машини. У країні – безліч велодоріжок. Навіть є побудований велотрек «Через Канаду». Багато людей пересуваються саме на велосипедах.
  • Взагалі, діти у Канаді змалку зростають у великій любові: їх балують, обціловують, їм усе дозволено. Проте це не заважає їм виростати вихованими, чемними і культурними. Мабуть впливає те, що вони беруть приклад із дорослих, що ніколи не кинуть сміття в недозволеному місці, не будуть буянити напідпитку, нецензурно висловлюватися і т. п. Канадці – надзвичайно «правильна», як у нас сказали б, нація.
  • За час подорожі відвідувала різні музеї, парки, розважальні центри. Надзвичайно цікавою виявилася вистава цирку «Дю Солей». Це вражаюче казкове дійство, яке тримає увагу від першої до останньої хвилини. Запам’яталися візит до найбільшого в Канаді акваріуму «Ріплі», підйом на оглядову вежу «Сі-Ен Тауер» у Торонто висотою 553 метри, екскурсія до музею корінних народів, що населяли Канаду багато років тому.

10 МОМЕНТІВ, ЯКІ НАЙБІЛЬШЕ ВРАЗИЛИ УКРАЇНКУ В КАНАДІ

 

  •  Вразила одна із сучасних бібліотек Торонто. Всі процеси автоматизовані: можна здати книги через спеціальне віконечко навіть вночі, коли установа закрита. Бібліотека працює з різними віковими категоріями відвідувачів, розрахована на найрізноманітніші види діяльності. Спостерігала, як для більш ніж ста дітей в актовій залі проводилася спеціальна терапія з тваринами, коли можна було до них доторкнутися, погладити, погратися.
  • У Канаді відбулася довгоочікувана зустріч із подругою молодості, яку, мабуть, добре пам’ятають у Липовій Долині – Тетяною Львівною Кулинич, що викладала в місцевій музичній школі. Ще в 90-х роках вона виїхала із родиною до Ізраїлю. Зараз Тетяна разом із чоловіком живе в одному будинку з сім’єю доньки Світлани поблизу Торонто.
  • Звичайно ж, вразила і висока якість життя в Канаді. Вона відчувається скрізь: у магазинах і закладах громадського харчування тебе обслуговують коректно і з посмішкою, у транспорті, навіть у таксі можна розрахуватися карткою, на вулицях не бігають бродячі собаки, немає сміття, бомжів чи п’яних. Всі люди одягаються, як їм зручно, толерантно ставляться один до одного, незважаючи на віросповідання, рівень заможності чи національність.

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Молодший сержант Анатолій Даценко: «Пішов воювати, щоб ворог не дійшов до дому моїх батьків, до рідного Столярового…»

Молодший сержант Анатолій Даценко: «Пішов воювати, щоб ворог не дійшов до дому моїх батьків, до рідного Столярового…»

Напередодні Дня добровольця мешканець села Столярове, військовослужбовець 2-го механізованого батальйону 3-ї Окремої штурмової бригади Анатолій …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page