На головну / Головні новини / ОЛЕГ БОНДАРЕНКО: «БУДЬ-ЯКИЙ КРИЗОВИЙ ПЕРІОД НЕСЕ В СОБІ ВЕЛИКІ ВИПРОБУВАННЯ, АЛЕ В ТОЙ ЖЕ ЧАС ДАЄ ВЕЛИКІ МОЖЛИВОСТІ»
ОЛЕГ БОНДАРЕНКО: «БУДЬ-ЯКИЙ КРИЗОВИЙ ПЕРІОД НЕСЕ В СОБІ ВЕЛИКІ ВИПРОБУВАННЯ, АЛЕ В ТОЙ ЖЕ ЧАС ДАЄ ВЕЛИКІ МОЖЛИВОСТІ»

ОЛЕГ БОНДАРЕНКО: «БУДЬ-ЯКИЙ КРИЗОВИЙ ПЕРІОД НЕСЕ В СОБІ ВЕЛИКІ ВИПРОБУВАННЯ, АЛЕ В ТОЙ ЖЕ ЧАС ДАЄ ВЕЛИКІ МОЖЛИВОСТІ»

Фермерство – це не лише щоденна кропітка праця, а й стиль життя, який вимагає великої самовіддачі. За даними Державної служби статистики, на кінець 2021 року в Україні було зареєстровано 48,6 тисяч фермерських господарств. Неможливо переоцінити їх внесок у розвиток агропромислового сектору країни. Це і впровадження інноваційних технологій ведення рослинництва і тваринництва, і створення нових робочих місць, і розвиток місцевих громад.

На жаль, війна внесла свої корективи в розвиток аграрної галузі. Агресія, розв’язана росією проти України, поставила під загрозу продовольчу безпеку всього світу. Ворог навмисно мінує українські поля, викрадає та підриває сільськогосподарську техніку, знищує об’єкти аграрної інфраструктури. Переживати тяжкі часи завжди легше, гуртуючись з однодумцями. Фермерську спільноту Роменщини об’єднує районна Асоціація фермерів та приватних землевласників. Віднедавна її очолює мешканець Липової Долини, фермер Олег Михайлович Бондаренко. Напередодні професійного свята він розповів «Нашому краю» про те, як долають місцеві фермери виклики воєнного часу.

– Олеже, ви очолили Асоціацію фермерів та приватних землевласників Роменського району рік тому. Для початку розкажіть, які завдання стоять перед Асоціацією, та про права і обов’язки її учасників.

Асоціація фермерів та приватних землевласників України є громадською організацією, основною метою якої є захист законних прав та інтересів фермерських, селянських, сімейних, особистих підсобних господарств та приватних землевласників. В своїй діяльності вона керується Конституцією України, профільними законами та Статутом. Структурними підрозділами АФПЗУ є обласні і районні організації. У громадах створені місцеві осередки. Я є головою Роменської районної асоціації, мій контактний телефон 0502853207, голова Липоводолинського осередку – Вячеслав Валерійович Ращупкін, конт. тел. 0506036024.

Основна мета нашої діяльності – сприяння розвитку масового фермерського та селянського руху в районі та захист законних соціальних, економічних та інших спільних інтересів її членів. Асоціація вносить пропозиції до органів влади з питань земельної реформи, сприяє організації особистих селянських і фермерських господарств, проведенню аграрної реформи, відбудові покинутих сіл, кооперуванню товаровиробників між собою, раціональному використанню родючих земель, які не використовуються або використовуються незадовільно.

Сьогодні в складі районної асоціації фермерів та приватних землевласників є близько 95 фіксованих членів. Зауважу, що членами нашої організації можуть бути як індивідуальні, так і колективні учасники. Вони мають право брати участь у всіх заходах, в управлінні справами Асоціації, вибирати й бути обраними до статутних органів, доручати АФПЗУ представництво своїх інтересів і т. д. В свою чергу, вони зобов’язані виконувати вимоги статуту, сплачувати внески й не бути інертними, тобто брати активну участь в діяльності організації.

– На яку допомогу може розраховувати член вашої організації, особливо в цей складний воєнний час, коли дуже багато аграріїв постраждали через ведення бойових дій на їх територіях, неможливість реалізувати сільськогосподарську продукцію чи інше?

– У зв’язку із останніми подіями Європейський Союз і Сполучені Штати Америки розробили програму надання допомоги аграрній галузі України шляхом постачання товарів та матеріалів для проведення сільськогосподарських робіт та надання пільгового фінансування. На державному рівні було прийнято рішення, що організацією розподілу цієї допомоги буде займатися Асоціація фермерів та приватних землевласників України як єдина громадська організація, представницький орган фермерів та приватних землевласників.

Сьогодні ми здійснюємо роботу по організації прямих контактів з європейськими структурами, які на даний час надають всі ці види допомоги та організують можливості залучення всіх зацікавлених фермерів та приватних землевласників до її отримання.

– Олеже, давайте поговоримо про види допомоги від європейських і американських партнерів докладніше. Чи роменські й, зокрема,  липоводолинські фермерські господарства користуються цими можливостями?

– Перед початком посівної кампанії Європейський Союз надав українській аграрній галузі значну допомогу у вигляді посівного матеріалу, а саме насіння кукурудзи, соняшнику і сої. На території Роменського району й Липоводолинської і Синівської громад зокрема було оперативно поінформовано всіх людей, і ті, хто потребував допомогу, її отримали. Якщо говорити цифрами, це 1000 посівних одиниць матеріалу європейських виробників. Це дало змогу засіяти близько 2000 га землі тим фермерам, які насіння не мали.

Також сьогодні впроваджуються програми на території району по підтримці розвитку тваринництва, а саме постачання Німеччиною та Австрією в Україну поголів’я великої рогатої худоби та створення сімейних ферм (10-20-30 голів великої рогатої худоби) з виробництва м’ясо-молочної продукції. Зараз  вже є люди, які подали заявки і готові займатися цією справою.

Наступний напрямок діяльності – створення молочних кооперативів, щоб підвищити економічну ефективність діяльності сімейних ферм та налагодити постачання обладнання для переробки їхньої продукції. Кінцева мета цієї діяльності – створити в кожній громаді переробні підприємства, які б переробляли сировину до готової продукції. Ми вже подали заявку для одного з фермерських господарств району на отримання обладнання.

Європейський Союз готовий допомагати і в питанні створення  плодово-ягідних кооперативів: вирощування овочів і фруктів та їх переробка, створення тепличних господарств, а також переробних підприємств по переробці продукції.

7 червня президент АФПЗУ Віктор Гончаренко зустрічався з представниками європейських структур, зацікавленими в наданні допомоги фермерам України в створенні кооперативів та переробних підприємств. Сьогодні Європейський Союз вже виділив 2 мільярди євро для фінансової підтримки розвитку сімейних фермерських господарств в Україні. Мета цієї програми – створення в Україні робочих місць, відродження малих сіл та покращення екологічного середовища проживання людей.

– Які напрямки роботи Роменської районної Асоціації фермерів та приватних землевласників сьогодні є пріоритетними?

– Наразі в Україні значна увага приділяється розвитку органічного землеробства. Наша асоціація першочерговим завданням бачить оперативне інформування всіх людей, які проживають на Роменщині, про можливості впровадження всіх цих планів у життя. Для цього створюється база даних про кількість та місцезнаходження фермерів та приватних землевласників та можливі щляхи зв’язку з ними. Нами створена вайбер-спільнота, до якої мають приєднатися всі зацікавлені особи, щоб швидко отримувати всю необхідну інформацію про порядок отримання всіх видів допомоги та підтримки.

Сьогодні ми проводимо роботу по налагодженню конструктивної співпраці з територіальними громадами для спільної роботи по розбудові кооперативів та переробних підприємств в кожній ОТГ. Департаментом агропромислового розвитку обласної адміністрації у громадах закріплено дві посадові особи, які відповідають за організацію роботи сільського господарства.

Така співпраця дуже потрібна. От днями ми отримали лист від Міністерства торгівлі США, в якому вони звертаються із проханням надати заявки по сільськогосподарському обладнанню і матеріалах, які потрібні аграрній галузі нашого району для продовження виробництва сільськогосподарської продукції в цьому сезоні і в  наступному році.

Районна асоціація підготувала заявку на посольство – всього 52 найменування. Це дизельне паливо, мінеральні добрива, посівний матеріал, засоби захисту рослин, сільськогосподарське обладнання, лабораторне обладнання для аналізу якості води, продуктів. Але щоб сформувати цю заявку, нам необхідно було знати кількість зацікавлених фермерів та приватних землевласників і площу землі. А цю інформацію може надати лише місцева влада.

Нам дуже важливо не втратити цю можливість, Треба щоб громади оперативно готували таку інформацію, сприяли нашій роботі, а так буває не завжди. До прикладу, на початку квітня в державі реалізовувалася програма «Сади України», за якою всі домогосподарства Липоводолинської громади мали можливість отримати посадкову картоплю найкращих сортів 1-ї репродукції безкоштовно.  На жаль, внаслідок недопрацювання відділу економіки мешканці не змогли взяти участь в цій програмі. Треба налагоджувати співпрацю й з іншими громадськими організаціями. Зараз є багато можливостей для пасічників, зокрема вони можуть отримати від Європи племінний матеріал. Для цього необхідно активізувати роботу спілок пасічників у громадах.

На сьогодні важливим питанням є створення сільськогосподарських кооперативів по наданню послуг обробітку землі та збирання врожаю в кожній ОТГ, а також створення переробних підприємств.  Ми готові допомагати людям створювати такі кооперативи, готувати склади, ємності для дизпалива, пакети документів для фермерів.

– Олеже, можливості допомоги від європейських донорів з’явилися лише з початком війни, чи були й у попередні роки?

– Наші європейські партнери готові були допомагати фермерам і раніше. Як ви думаєте, чому фермери не хочуть використовувати пільгові кредити? Ось – лист, у якому один із західних донорів, цитую, «глибоко вражений відношенням регіональних підприємців та фермерів України до можливості отримання пільгових кредитів від міжнародних банків, адже квоти регіональних підприємців України та пільгового кредитування не вибираються на 90 відсотків. Існує загроза згортання таких програм на території України…». Простими словами, протягом 10 років в Україну переводилися десятки мільйонів євро, які й зараз є на рахунках українських банків. Але, на думку банків, «українські фермери не хочуть брати цю фінансову допомогу». Насправді, до фермерів ця інформація про наявні можливості просто не доходить, а гроші далі Києва не йдуть. Місцеві адміністрації в достатній мірі не проводили інформування з цього питання.

– Які проблеми хвилюють українських фермерів найбільше?

– Цих болючих моментів в Україні дуже багато. Перш за все це взаємодія з органами державної влади, місцевого самоврядування, невиконання ними Конституції та законів України. Наприклад, податкова вимагає, щоб фермер мав ліцензію на зберігання паливно-мастильних матеріалів. А в законі про ліцензування написано, що ліцензія потрібна лише тим, хто виробляє чи зберігає ПММ з метою реалізації.

Дуже заважає в роботі фермерів безпідставне блокування податкових накладних, масове невиконання виконавчою службою рішень судів, відсутність в аграрній державі Україна аграрної товарної біржі, внаслідок чого немає ринкового механізму формування цін на сільськогосподарську продукцію та матеріально-технічні ресурси, невиконання вищими державними органами влади прийнятих ними ж програм розвитку сільського господарства.

– Олеже, якими бачите шляхи виходу фермерської галузі району з кризи?

– Вирішити існуючі проблеми можна шляхом побудови на території району фермерського елеватора та підприємств по переробці продукції. Зараз буде маса продукції, яку неможливо через війну вивезти й продати. Як вихід – створення переробного підприємства по переробці кукурудзи на цукор. Це також можна зробити в рамках допомоги від європейських партнерів.

Одним із основних завдань як нашої організації, так і органів місцевого самоврядування є покращення екологічного середовища проживання людей, організація виробництва органічних продуктів та розробка плану по збереженню лісів як один із шляхів по боротьбі з кліматичними змінами.

Треба організувати роботу по збереженню родючості грунтів. Для цього слід в обов’язковому порядку зобов’язати всіх землекористувачів займатися тваринництвом. Грунтозберігаючим законодавством України, яке не допускає зниження родючості грунту землекористувачами, це передбачено.

Крім того, є необхідність у створенні районної профспілки фермерів та приватних землевласників. Профспілкам сьогодні на законодавчому рівні надані особливі повноваження  щодо захисту прав цієї категорії людей.

Війна закінчиться, буде наша перемога, і багато людей повернеться до мирного життя.  Наше завдання і завдання місцевого самоврядування – створити всі умови для організації ефективних сімейних фермерських господарств з новими робочими місцями.

Будь-який кризовий період несе в собі великі випробування, але в той же час дає великі можливості. Наше завдання – з мужністю пройти випробування й використати всі ці можливості для подальшої розбудови і процвітання нашої держави. Наша Асоціація буде рада співпраці з усіма зацікавленими громадянами і організаціями Роменщини, які готові впроваджувати наші прогресивні плани в життя, брати активну участь в діяльності та розвивати територіальні громади, щоб досягти найвищого індексу щастя в Європі.

Користуючись нагодою, напередодні свята вітаю всіх людей, хто зайнятий сільськогосподарським виробництвом, із Днем фермера. Хочу побажати їм міцного здоров’я, миру, любові, радості, щедрих урожаїв, здійснення всіх мрій та добрих планів.

Спілкувалась Юлія МІЩЕНКО

 

 

 

 

 

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Столярівці продовжують допомогати Збройним Силам України

Столярівці продовжують допомогати Збройним Силам України

Черговий збір коштів на волонтерські потреби провели мешканці села Столярове. «Завдяки усім небайдужим, хто долучився …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page