На головну / ЖИТТЯ / ЯКЩО ВДОМА ЗАЛИШАТИСЯ НЕСИЛА
ЯКЩО ВДОМА ЗАЛИШАТИСЯ НЕСИЛА

ЯКЩО ВДОМА ЗАЛИШАТИСЯ НЕСИЛА

«Про негайне вилучення двох малолітніх дітей із сім’ї  матері та подальше влаштування їх до Хоружівського центру соціально-психологічної реабілітації дітей» – таку тривожну назву мало   рішення виконкому Липоводолинської селищної ради, що відбувся  28 квітня 2021 року. Яка історія криється за цим рішенням редакція поцікавилася в начальника відділу «Служба у справах дітей» селищної ради Людмили Костян.

– Історія ця тривожна і болюча, – розповіла Людмила Юріївна. –  На жаль, у нашому  житті ще трапляються випадки, коли страждають малолітні діти в так званих неблагополучних сім’ях, де горе-батькам «оковита» миліша за все на світі.

За словами очільниці служби, ця родина перебуває на обліку в службі у справах  дітей давно. Інцидентів тут траплялося чимало і всі вони пов’язані із зловживанням мамою спиртними напоями. Коли жінка «пускається берега» і забуває про виконання своїх батьківських обов’язків, двоє малолітніх дітей залишаються без догляду, як кажуть, голодні й холодні, під постійними окриками, а інколи  й фізичним насиллям. Тоді, щоб захистити дітей,  доводиться втручатися працівникам служби, а то й поліції. На деякий час жінка зреагує, покається. Було навіть таке, що обстановка в родині налагоджувалася і її знімали з  обліку.

Але минув деякий час і мама знову взялася за старе. В 2019 році цю сім’ю повторно взято на облік, бо ситуація в ній погіршилася. А останній факт змусив службу у справах дітей вдатися до радикальних заходів.

– На лінію 102 поступив дзвінок від дитини із згаданої родини, яка повідомила, що в їх домі  компанія разом із мамою пиячить і буйствує, вчиняє над дітьми моральне і фізичне насильство, – розповідає Людмила Костян. – Зважаючи на нестерпні умови, дитина змушена була звернутися за допомогою до поліції. Співробітники ювенальної превенції Роменського відділу поліції, яким передано повідомлення, негайно проінформували нашу службу.  Всі разом ми виїхали в родину і, як мовиться, застукали пияків на гарячому. Вони продовжували свої хмільні розваги в будинку.

За таких умов, звичайно, обмежитися зауваженнями нетверезій компанії та матері дітей комісія не могла. Дітей не можна було залишати і їх забрали в дитяче відділення Липоводолинської лікарні. Вони погодилися на такий варіант, бо їм несила вже було залишатися вдома. Щоправда, дівчинка трохи вагалася, турбуючись про невелике домашнє господарство, про курей і качок, а також котиків, яких сама доглядала. Проте страх залишатися в хмільному пеклі все ж переважив і вона погодилася їхати в лікарню.

За два дні, поки діти перебували в дитячому відділенні, служба у справах дітей оперативно вирішувала їх подальшу долю. Так і з’явився один із документів – рішення виконкому селищної ради, про яке згадувалося вище. В ньому записано: «Враховуючи акти проведення оцінки рівня безпеки двох малолітніх дітей та безпосередню загрозу їх життю та здоров’ю,  виконавчий комітет Липоводолинської селищної ради вирішив: негайно відібрати двох малолітніх дітей від матері у зв’язку з неналежним виконанням нею батьківських обов’язків, зловживанням алкогольними напоями та існуванням  реальної загрози  життю і  здоров’ю дітей. Органу опіки та піклування Липоводолинської  селищної ради у семиденний строк після прийняття рішення  звернутися до суду з позовом про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав громадянки. Відділу «Служба у справах дітей» селищної ради письмово повідомити прокуратуру за місцем проживання дітей про прийняте рішення та  влаштувати дітей  до Хоружівського центру соціально-психологічної реабілітації дітей області терміном на 9 місяців».

– На сьогодні всі формальності щодо оформлення  документів вже позаду, а діти перебувають у центрі соціально-психологічної реабілітації, оточені теплом і турботою. Тут забезпечені прекрасні побутові умови, 5-разове харчування, навчання, змістовний відпочинок з екскурсіями і різними розвагами. З дітьми займаються психологи,  реабілітологи, соціальні педагоги.  «Я телефонувала і розмовляла з дітьми. Вони спокійні та задоволені…», – сказала Людмила Костян.

Про нас Антоніна Копайгора

Перевірте також

Чи допоможе імпорт електроенергії зняти проблему постійних відключень світла в Україні?

Чи допоможе імпорт електроенергії зняти проблему постійних відключень світла в Україні?

Після багаторазових ракетних і дронових атак оскаженілих рашистів на національну енергосистему, що призвели до дефіциту …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page