На головну / Головні новини / ЖІНОЧЕ ЗДОРОВʼЯ – СПРАВА НЕ ОСОБИСТА
ЖІНОЧЕ ЗДОРОВʼЯ – СПРАВА НЕ ОСОБИСТА

ЖІНОЧЕ ЗДОРОВʼЯ – СПРАВА НЕ ОСОБИСТА

Світлана АЛОВА

– Лише 20 днів роботи, а людських доль та історій вистачило б на фільм чи книгу, – так почала свою розповідь про перші дні роботи гінекологічного кабінету безбар’єрного доступу для жінок у Ромнах завідувачка пологового відділення КНП «Роменська Центральна районна лікарня» Світлана Боркова, лікарка з 27-річним стажем.

Ідея таких кабінетів назріла давно, адже є категорії жінок, для яких у силу певних причин не доступне обстеження у звичайних умовах. Це стосується жінок-інвалідів, жінок похилого віку, переселенок, жертв насилля.

Гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу для жінок задумувались, як простір, де жінка може отримати консультативну допомогу – не залежно від місця реєстрації, віку, стану здоров’я, безплатно, анонімно, без направлення лікаря і цілодобово. З останнім пунктом, щоправда, можуть виникнути певні проблеми, адже в області діє комендантська година. Втім, спеціальні служби, зокрема, міліція, швидка допомога працюють і під час обмежень, тож при потребі можна знайти вирішення ситуації.

Про відкриття кабінету Світлана Боркова повідомила у на своїй сторінці у соцмережі, адже, говорить, хотілося, щоб люди швидше дізналися про існування нової локації, де можна пройти обстеження жіночого здоров’я.

І жінки пішли.

– Нам вдалося допомоги жінці 47 років, яка перенесла інсульт. Через те, що вона приймала потрібні для стабілізації її стану ліки, у неї виникали кровотечі. Обстежитися у звичайних умовах їй було не просто, адже пересувається на інвалідному візку. У нас облаштований пандус, тож жінка без проблем потрапила до кабінету, а конструктивні особливості гінекологічного крісла дозволили без незручностей для жінки провести обстеження, визначити необхідне лікування.

Особлива категорія жінок, які вимушено позбавлені звичного життя, а, отже, і медичної допомоги – внутрішньо переміщені особи. Не з власної волі покинути свою домівку – це великий стрес. І прилаштуватися на новому місці дуже не просто. Крім побуту, потрібно налагоджувати нове коло спілкування, знайти і довіритися новим лікарям. А це все – час. Тому нерідко жінки-переселенки не поспішають іти до лікарів, у кожної на те свої причини. Та головна – у складній ситуації власне здоровʼя вони розглядають як щось другорядне.

– Днями до кабінету завітала жінка. Переселенка з території, що була під окупантами. Її історію я й досі не можу згадувати без сліз. Жінка перебувала у катівні, яку облаштували росіяни в їх місті. Російські солдати ґвалтували її на очах чоловіка та дитини, тоді змушували вже її дивитися як гвалтують її чоловіка… Насправді страшна історія, і, на жаль, таких розповідей буде багато, коли жінки заговорять,–  зітхає лікарка.

Жінка пів року перебуває вже на не окупованій території України. Весь цей час думала про перевірку у гінеколога, бо боялася, що її могли заразити росіяни-гвалтівники. Втім, візит відкладала, адже була впевнена, що це виключно платна послуга, та й потрібно було самій зібратися з духом, щоб нарешті комусь розповісти про те, що пережила. Щойно дізналася про існування кабінету безбар’єрного доступу, де можна без жодних додаткових умов пройти обстеження, прийшла. Під час огляду виявилося, що має гінекологічні проблеми. Але те, чого найбільше боялася – що заразили якоюсь хворобою, – не сталося.

Наразі жінці потрібна ще й допомога психолога. Світлана Боркова говорить, що з пацієнткою обговорили і це питання. І додає, що жінкам, які піддавалися фізичному насиллю, не варто боятися звертатися до лікарів, адже може існувати загроза життю та здоровʼю. Зокрема, можуть бути внутрішні травми; хвороби, що передаються статевим шляхом.

– У вас є вибір: звертатися до поліції чи ні. Хоча зло, як на мене, має бути покараним. А от байдужою до власного здоров’я не будьте, – радить Світлана Боркова.

Ще один випадок запам’ятався лікарці. Поліцейські привезли неповнолітню 14-річну дівчинку, щоб лікарі оглянули, чи не було стосовно неї насильницьких дій. Історія склалася така, що вона пішла з дому і жила з дорослим чоловіком. Але ознак зґвалтування не виявили. Дівчина розповіла, що чоловік про неї піклується, а сам він підтвердив, що має серйозні наміри стосовно дівчини і жодним чином не хотів її скривдити. Що було далі і чи відповідатиме чоловік за зв’язок із неповнолітньою, то вже справа поліції. А самим неповнолітнім потрібно думати про наслідки раннього статевого життя. Це і незапланована вагітність, і хвороби, що передаються статевим шляхом, які, якщо їх не лікувати, можуть негативно вплинути на можливість завагітніти у майбутньому.

– Здоров’я жінки це, у сьогоднішніх реаліях, – питання, можна сказати, стратегічне. Війна негативно вплинула на загальний стан усіх людей, а жінка, вона ж ще й відповідальна за продовження роду, а отже, і за  майбутнє цілої країни. Тому має бути свідомою і дбати про власне здоров’я, – говорить лікарка.

А новостворені кабінети безбар’єрного доступу для жінок – це один із способів зробити медичну допомогу доступнішою, наголошує Світлана Боркова.

Такі кабінети, відкриті завдяки проєкту «Гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу для жінок, які постраждали від гендерно-обумовленого насильства», діють у Сумському обласному клінічному перинатальному центрі, центральних районних лікарнях Конотопу, Шостки Ромен, Охтирки та Глухівській міській лікарні.

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Аліна Бурик і Анна Кошарна – серед учнівської еліти України

Аліна Бурик і Анна Кошарна – серед учнівської еліти України

Добіг кінця IV етап Всеукраїнських учнівських олімпіад, на якому гідно виступили юні представниці Синівської громади. …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page