На головну / Головні новини / ЛЯШКІВСЬКА ГРОМАДА: НАЙПЕРША, НАЙМЕНША, НАЙАМБІТНІША
ЛЯШКІВСЬКА ГРОМАДА: НАЙПЕРША, НАЙМЕНША, НАЙАМБІТНІША

ЛЯШКІВСЬКА ГРОМАДА: НАЙПЕРША, НАЙМЕНША, НАЙАМБІТНІША

Продовжуємо розповідати про кращі практики об’єднаних територіальних громад Дніпропетровщини.

Ляшківська ОТГ утворилася однією з перших в Україні, в серпні 2015-го шляхом об’єднання двох сільських рад – Ляшківської і Зелеліївської (кількість населення – 2575 чоловік).

«В останнє десятиліття сільські ради практично втратили всі повноваження, перестали розпоряджатися своїми бюджетами, – говорить голова сільської ради з 25-річним стажем Юлія Омелян. – Тому адмінреформа була дуже потрібна саме таким маленьким громадам, як наша. А підштовхнула бути в числі перших ОТГ саме соціальна активність, моя, як керівника, і самих жителів (до прикладу, аж 7 мешканців нашої громади є депутатами районної ради).  Добре, що в законі прописали слово «добровільне об’єднання». Бо якби цього не було, бюрократи від місцевого самоврядування зробити крок уперед нам би не дали. А так отримали потужну підтримку від держави, обласної адміністрації й обласної ради. Районна влада, побачивши наш ентузіазм, теж внесла свою лепту в розвиток».

ЛЯШКІВСЬКА ГРОМАДА: НАЙПЕРША, НАЙМЕНША, НАЙАМБІТНІША

За п’ять років значно покращена соціальна інфраструктура громади: добудовано дитсадок, що 28 років стояв посеред села довгобудом, капітально відремонтовано приміщення будинку культури, сільської  ради, школи, ФАПу. Причому у всіх закладах паралельно впроваджувалися енергозберігаючі заходи та новітні технології.

ЛЯШКІВСЬКА ГРОМАДА: НАЙПЕРША, НАЙМЕНША, НАЙАМБІТНІША

«Оскільки наше село стоїть на трасі Дніпро – Полтава, люди, які часто їздять цією дорогою, після всіх наших ремонтів і реставрацій були просто шоковані, бо стільки, скільки зробила наша ОТГ, не зробила жодна громада в районі. Люди зупинялися, дивувалися й задавали одне питання: «Звідки гроші?» У нас відповідь проста: скористалися перевагами децентралізації й були в числі перших».

Так, бюджет сільської ради після об’єднання зріс у 12(!) разів. Тільки з обласного бюджету громада отримала майже 40 млн грн. А ще вона була учасником і переможцем багатьох міжнародних проектів та програм, в результаті чого в ОТГ зайшли мільйони гривень. Сума інфраструктурної субвенції склала більше 5 млн грн. В цю громаду їздили й продовжують їздити переймати досвід десятки делегацій з усієї України.

У громаді все в порядку з демографією, причому показники народжуваності ростуть. Лише за 4 місяці цього року народилося 12 дітей. Дитячий садок відвідує 60 діток. У Ляшківській школі І-ІІІ ступенів навчається 200 учнів. Цього року до першого класу вже записалося 27 діток. До речі, з 200 дітей 110 підвозяться з 10 навколишніх сіл не лише своєї громади, а й сусідніх. Причина популярності школи – в її оснащеності новітніми технологіями й створених комфортних умовах для навчання, занять спортом і відпочинку. А це планшети для першокласників, ноутбуки й мультимедійні дошки в кожному класі, фізична й хімічна лабораторії, сучасна їдальня, спортивний зал і т. д.

ЛЯШКІВСЬКА ГРОМАДА: НАЙПЕРША, НАЙМЕНША, НАЙАМБІТНІША

«Легко не було, – говорить Юлія Омелян. – Зокрема, кілька років тому довелося закрити в Залелієві школу, де залишалась 21 дитина. Та я  вважаю, що зробили правильно. Тепер всі діти громади мають рівні умови для отримання освіти».

Ляшківський ФАП перетворено в амбулаторію сімейного типу. Зроблено капітальний ремонт приміщення, облагороджено навколишню територію. Амбулаторія має денний стаціонар і лабораторію. У громаді є свій приватний стоматолог і два стоматкабінети –  в Ляшківці й Залелієві – з сучасним обладнанням, придбаним за кошти сільського бюджету. Стоматолог орендує це обладнання і надає свої послуги людям за прийнятними цінами.

ЛЯШКІВСЬКА ГРОМАДА: НАЙПЕРША, НАЙМЕНША, НАЙАМБІТНІШАЩо стосується надходжень до бюджету, то їх забезпечують два потужних сільськогосподарських підприємства. ТОВ «АФ Колос» довгий час спеціалізувалося на вирощуванні зернових культур. Вже після створення ОТГ, за її активного сприяння, зайнялися ягідництвом. Справа в тому, що багато місцевих селян роками вирощують малину й полуницю на продаж. І завжди була проблема реалізації ягід посередникам за безцінь. Тепер товариство взяло на себе забезпечення всіх бажаючих саджанцями й збут вирощеної селянами продукції за хорошою ціною. Крім того, підприємство дає роботу 70 місцевим жителям та сплачує 1 млн гривень в рік у сільський бюджет. У перспективі на території ОТГ планується відкриття заводу глибокої заморозки ягід.

ЛЯШКІВСЬКА ГРОМАДА: НАЙПЕРША, НАЙМЕНША, НАЙАМБІТНІША

ДП «Націонал плюс» спеціалізується на вирощуванні племінного поголів’я великої рогатої худоби (1000 голів). Це підприємство виграло інвестиційний проект на 100 млн гривень, за які й побудувало тваринницьку ферму. Є в цьому товаристві й свино-товарний комплекс на 8000 голів та завод по переробці соняшникової олії.

«Коли говорять, що Ляшківка занадто мала, щоб бути спроможною, я відповідаю: зате в нас є те, чого немає в великих громадах, – зауважує Юлія Омелян. –  Наш плюс у тому, що ми не зациклюємося тільки на надходженнях від вирощування пшениці, соняшнику й кукурудзи. Головне – потрібно залучати інвестиційні проекти, які будуть давати додатковий прибуток і в сільську раду, і людям. Саме завдяки цій роботі з’явилися перспективи життя в наших селах: нові робочі місця, розвинена інфраструктура і таке інше. На початку децентралізації нас називали розкольниками району. Та ми ще побудуємо своє Ріо-де-Жанейро».

ЛЯШКІВСЬКА ГРОМАДА: НАЙПЕРША, НАЙМЕНША, НАЙАМБІТНІША

 

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Молодший сержант Анатолій Даценко: «Пішов воювати, щоб ворог не дійшов до дому моїх батьків, до рідного Столярового…»

Молодший сержант Анатолій Даценко: «Пішов воювати, щоб ворог не дійшов до дому моїх батьків, до рідного Столярового…»

Напередодні Дня добровольця мешканець села Столярове, військовослужбовець 2-го механізованого батальйону 3-ї Окремої штурмової бригади Анатолій …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page