На головну / Головні новини / ГРОМАДСЬКА АКТИВІСТКА НАТАЛІЯ ГМУРКОВСЬКА: «ПОЛЬСЬКИЙ «ТРЕТІЙ СЕКТОР» НЕ СТОЇТЬ ОСТОРОНЬ ВІЙНИ В УКРАЇНІ»
ГРОМАДСЬКА АКТИВІСТКА НАТАЛІЯ ГМУРКОВСЬКА: «ПОЛЬСЬКИЙ «ТРЕТІЙ СЕКТОР» НЕ СТОЇТЬ ОСТОРОНЬ ВІЙНИ В УКРАЇНІ»

ГРОМАДСЬКА АКТИВІСТКА НАТАЛІЯ ГМУРКОВСЬКА: «ПОЛЬСЬКИЙ «ТРЕТІЙ СЕКТОР» НЕ СТОЇТЬ ОСТОРОНЬ ВІЙНИ В УКРАЇНІ»

Програма «Жіночої академії репортерок» в Любліні, в якій мені нещодавно випала нагода взяти участь, передбачала обмін досвідом із колегами та зустрічі з  представниками й представницями громадських організацій Польщі. В один із днів познайомилася з координаторкою Форуму місцевого самоврядування Люблінського воєводства та Регіонального центру Фонду розвитку місцевої демократії Наталією Гмурковською, яка вже багато років працює в неурядових громадських організаціях Польщі.

ГРОМАДСЬКА АКТИВІСТКА НАТАЛІЯ ГМУРКОВСЬКА: «ПОЛЬСЬКИЙ «ТРЕТІЙ СЕКТОР» НЕ СТОЇТЬ ОСТОРОНЬ ВІЙНИ В УКРАЇНІ»Українська мігрантка, яка понад 30 років мешкає в Польщі, народилась і виросла в Луганську. В окупованому місті й досі мешкають її батьки. Сама ж пані Наталія приїхала до Польщі відразу після розвалу Радянського Союзу. Тут створила родину, народила двох доньок.

– Коли вперше опинилась у Польщі, все мені навколо видавалося якимось незвичайним і водночас простим, – пригадує співрозмовниця. – Згодом звикла до нової країни. Ніколи не збиралася обмежувати своє життя лише вихованням дітей, тож здобула вищу освіту в місцевому університеті.  Після того як Європейський Союз почав надавати кошти на так званий «третій сектор», з`явилося багато можливостей для жінок. Я починала свою роботу в неурядових громадських організаціях як перекладачка. З того часу ось уже близько 15 років моя діяльність полягає в співпраці з НГО в Польщі та за кордоном в плані створення та реалізації програм міжнародного співробітництва за різними тематиками.

Наразі Наталія Гмурковська працює координаторкою Фонду розвитку місцевої демократії – найбільшої організації Польщі, яка займається розвитком місцевого самоврядування та має осередки в усіх воєводствах і впроваджує в життя цілий ряд українсько-польських проєктів. Це, зокрема, реалізація програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що протягом 9 років займається розробкою стратегій розвитку об’єднаних територіальних громад в Україні. Сьогодні найбільшу увагу проєкт приділяє громадам, які перебували на лінії фронту, отримали значні руйнування й потребують відновлення.

ГРОМАДСЬКА АКТИВІСТКА НАТАЛІЯ ГМУРКОВСЬКА: «ПОЛЬСЬКИЙ «ТРЕТІЙ СЕКТОР» НЕ СТОЇТЬ ОСТОРОНЬ ВІЙНИ В УКРАЇНІ»
Неурядові організації організовують дозвілля дітей, які знайшли прихисток у Польщі

Громадська активістка завжди намагалася підтримувати розвиток жінок. Багато років пані Наталія працювала в громадській організації «Шлях», що займається підтримкою жінок, які опинилися в складних життєвих ситуаціях. Завдяки послідовній, цілеспрямованій діяльності ГО жінки мали змогу кардинально змінити своє життя – освоїти нову професію, переїхати в інший регіон, відновити психологічний стан після розриву складних стосунків тощо.

– В сучасному суспільстві жінки можуть бути лідерками нарівні з чоловіками, – каже співрозмовниця. – Багато хто з нас має для цього великий потенціал і достатній ресурс. Часом потрібно зробити лише крок до самої себе, знайти сили, щоб ухвалити рішення іти до своєї мети. Особливо актуально це сьогодні для українських жінок, які змушені переїжджати в інші регіони чи емігрувати за кордон і починати життя «з нуля».

Наталія Гмурковська входить до складу групи з підготовки й проведення в Любліні щорічного Конгресу ініціатив Східної Європи, що стає місцем зустрічі практиків транскордонної співпраці з Європейського Союзу та країн Східного партнерства. В заході беруть участь до 1500 учасників і учасниць, головним чином із України, Молдови, Грузії, Польщі, які мають змогу подискутувати з проблемних питань культури, історії, політики, місцевого самоврядування, прав жінок, ЛГБТ, обмінятися ідеями, створити інструменти співпраці та сформувати спільну позицію на європейській арені.

ГРОМАДСЬКА АКТИВІСТКА НАТАЛІЯ ГМУРКОВСЬКА: «ПОЛЬСЬКИЙ «ТРЕТІЙ СЕКТОР» НЕ СТОЇТЬ ОСТОРОНЬ ВІЙНИ В УКРАЇНІ»

Як координаторка Форуму місцевого самоврядування Люблінського воєводства, Наталія Гмурковська активно співпрацює з представниками повітів і гмін, займається реалізацією програм доступності для людей з інвалідністю. Тривалий час вона вивчала досвід впровадження програми «Прозора Польща» та займалася  поширенням позитивних практик на місцеве самоврядування України й Грузії.

Більше 10 років громадська активістка співпрацює з місцевою асоціацією локальних газет. Результатом такої діяльності є реалізація проектів щодо інформування мешканців про особливості європейської політики, а також навчальні візити журналістів з України, Молдови й Грузії до Польщі.

Коли почалась війна, Наталія Гмурковська налагодила тісну взаємодію з різними жіночими організаціями, які допомагають українським біженкам та їхнім дітям. Разом із колегами вони періодично збирають кошти і волонтерські вантажі для передачі в постраждалі українські регіони, допомагають жінкам інтегруватися в польське суспільство, організовують навчання і відпочинок дітей. 

ГРОМАДСЬКА АКТИВІСТКА НАТАЛІЯ ГМУРКОВСЬКА: «ПОЛЬСЬКИЙ «ТРЕТІЙ СЕКТОР» НЕ СТОЇТЬ ОСТОРОНЬ ВІЙНИ В УКРАЇНІ»
Українські діти на екскурсії

– Не забуваймо про щоденну спільну працю, яка наближає нашу перемогу, – каже пані Наталія. – Неурядові громадські організації Польщі за півтора року війни реалізували десятки проєктів і провели безліч заходів підтримки України і українців. Ми будемо й надалі продовжувати роботу в цьому напрямку.

Матеріал створено за підтримки Волинського прес-клубу

 

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Аліна Бурик і Анна Кошарна – серед учнівської еліти України

Аліна Бурик і Анна Кошарна – серед учнівської еліти України

Добіг кінця IV етап Всеукраїнських учнівських олімпіад, на якому гідно виступили юні представниці Синівської громади. …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page