На головну / Головні новини / Патронатна форма виховання: про що слід знати липоводолинцям
Патронатна форма виховання: про що слід знати липоводолинцям

Патронатна форма виховання: про що слід знати липоводолинцям

Щороку в Україні тисячі дітей залишаються без батьківського піклування і потрапляють до будинків дитини та центрів соціально-психологічної реабілітації дітей. Без адекватного сімейного догляду та піклування значний відсоток цих дітей починає відставати в розвитку. Порятунком у вирішенні цього питання може стати патронатний вихователь. Про особливості патронатного виховання говоримо з начальницею відділу «Служба у справах дітей» Липоводолинської селищної ради Людмилою Костян.

 – Людмило Юріївно, поясніть нашим читачам значення поняття «патронат».

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд і виховання дитини в період подолання нею та її батьками складних життєвих обставин. Патронатний вихователь покликаний прихистити дитину, яка з різних причин не може мешкати зі своєю родиною. Соціальні служби тим часом проводять комплексну роботу з батьками, щоб повернути дитину до рідних або шукають дитині усиновителів чи опікунів.

Патронатна форма виховання: про що слід знати липоводолинцям

 – Яким дітям потрібен патронат?

– Патронат необхідний таким категоріям дітей:

  • новонародженим, яких залишили в пологовому будинку чи іншому закладі охорони здоров`я;
  • підкинутим, знайденим;
  • безпритульним;
  • чиї батьки чи особи, які їх заміняють, померли або зникли;
  • переселеним із тимчасово окупованої території чи зони бойових дій, ООС;
  • які зазнали насилля, жорстокого поводження.

 – У порівнянні з такими формами виховання як опіка, прийомна сім’я, дитячі будинки сімейного типу чи усиновлення, які особливості має патронат?

– Я б виділила наступні ознаки:

  • тимчасовість – термін перебування дитини в патронатній сім’ї складає від трьох до шести місяців),
  • екстреність – патронатні вихователі допомагають тій дитині, яка на різних підставах потребує їхньої невідкладної участі, сплачуваність – патронатний вихователь за свою роботу отримує грошове забезпечення,
  • сімейність – зазвичай у патронатні сім’ї влаштовуються діти із однієї сім’ї або є рідними братами та сестрами.

 – Людмило Юріївно, розкажіть детальніше про грошове забезпечення патронатних вихователів.

– Патронатній сім’ї з державного бюджету виплачуються такі види соціальних виплат:

Соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, яка виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім’ю, у розмірі 2,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку (з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 2563 грн, для дітей від 6 до 18 років – 3196 грн).

Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною (грошове забезпечення), яка здійснюється в розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (з 1 січня прожитковий мінімум для працездатної особи становить 3028 грн).

У разі, якщо в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина й одночасно двоє й більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більше ніж на 50 відсотків.

 – Стати патронатним вихователем може будь-який повнолітній українець?

– Держава визначає наступні умови для патронатних вихователів. Перш за все це має бути особа, яка досягла повноліття та з громадянством України. Вона не повинна мати власних дітей віком до 4 років та дітей із інвалідністю, які мають обмеження життєдіяльності. При цьому в претендента мають бути відповідні умови для перебування (житло з окремою кімнатою для дитини), а всі члени родини, які проживають у помешканні, повинні дати згоду на тимчасове влаштування дитини до сім’ї.

– Чи є наразі в Липоводолинській громаді патронатні вихователі?

– На жаль, ця форма виховання в нашій громаді відсутня. Родини, які готові взяти діток, позбавлених батьківського піклування, частіше роблять вибір на користь опіки, піклування та прийомних сімей. Патронатна форма виховання присутня в Лебединській- 1, Великописарівській-1, Сумській-5, Глухівській -1, Кролевецькій -1, Ямпільській -1 громадах.

– Людмило Юріївно, які основні кроки повинна пройти людина до створення патронату.

– Якщо особа має бажання стати патронатним вихователем, їй потрібно звернутися до служби у справах дітей за місцем проживання та надати пакет документів, який включає:

  • заяву про намір стати патронатним вихователем;
  • заяву про згоду на влаштування дитини до сім’ї від усіх членів сім’ї, які фактично проживають разом з кандидатом;
  • висновки про стан здоров’я кандидата та усіх членів сім’ї, які фактично проживають разом з кандидатом;
  • довідки про відсутність судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством, кандидата та членів сім’ї, які досягли 14-річного віку і проживають разом з ним;
  • копії паспортів патронатного вихователя та добровільного помічника;
  • свідоцтво про шлюб або інший документ, що підтверджує родинні або сімейні стосунки кандидата у патронатні вихователі та добровільного помічника;
  • документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

Затим необхідно пройти первинний відбір (на основі аналізу поданих документів та обстеження умов проживання), обов’язкове навчання спільно з добровільним помічником (дружиною/чоловіком, іншою повнолітньою особою, яка проживає на спільній житловій площі з кандидатом).

При успішному проходженні відбору фахівцями буде надана рекомендація про можливість надання послуги патронату за результатами навчання. Далі укладається письмовий договір з органом опіки та піклування про надання послуги патронату над дитиною.

– Які гарантії для патронатних вихователів надає держава?

– Держава гарантує щомісячну оплату праці, офіційне працевлаштування та страхові внески, виплати на утримання дитини, яка перебуває під патронатом, психологічну підтримку.

Якщо Ви бажаєте підтримати дитину та стати патронатним вихователем, звертайтеся до відділу «Служба у справах дітей» Липоводолинської громади за телефоном  0987340887.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «ТОВ «Газета «Наш край» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Аліна Бурик і Анна Кошарна – серед учнівської еліти України

Аліна Бурик і Анна Кошарна – серед учнівської еліти України

Добіг кінця IV етап Всеукраїнських учнівських олімпіад, на якому гідно виступили юні представниці Синівської громади. …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page