На головну / Головні новини / ЯКІ ВИДИ ВІДПУСТОК ПЕРЕДБАЧЕНІ ДЛЯ МОБІЛІЗОВАНИХ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ?
ЯКІ ВИДИ ВІДПУСТОК ПЕРЕДБАЧЕНІ ДЛЯ МОБІЛІЗОВАНИХ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ?

ЯКІ ВИДИ ВІДПУСТОК ПЕРЕДБАЧЕНІ ДЛЯ МОБІЛІЗОВАНИХ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ?

З таким запитанням редакція звернулася до ОТУ «Суми». Група цивільно-військового співробітництва оперативно-тактичного угруповування «Суми» пояснює:

– Право на отримання деяких видів відпусток під час воєнного стану визначене в статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

 Які види відпусток надаються?

  • За сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше як 10 календарних днів. 

У Статуті внутрішньої служби ЗСУ, Дисциплінарному статуті  та інших нормативно-правових актах зазначено, що саме командир (начальник) уповноважений законом одноосібно ухвалювати рішення щодо надання відпусток за сімейними обставинами, кількість яких на рік законодавчо не визначена.

  • Частина щорічної основної відпустки тривалістю не більше як 10 календарних днів.

Важливо! Частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше ніж 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

  • За станом здоров’я у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії.                                                                                                                     
  • Військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами та для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а якщо дитина потребує домашнього догляду, тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше як до досягнення нею шестирічного віку.

Тривалість відпусток визначена без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Якщо військовослужбовці не змогли використати щорічні основні відпустки через настання особливого періоду з моменту оголошення мобілізації або воєнного стану, такі відпустки можна використати в наступному році. Дозволяється об’єднувати щорічні основні відпустки за два роки, але тоді загальна тривалість об’єднаної відпустки не може перевищувати 90 календарних днів. Такі відпустки можуть бути надані декількома частинами (понад дві), без обмеження тривалості кожної з них.

Для отримання відпустки слід подати рапорт із долученням усіх необхідних підтверджувальних документів.

Для отримання відпустки через лікування родичів необхідно подати рапорт, довідку з лікарні про стаціонарне лікування або направлення на операцію, свідоцтво про народження.

Цей матеріал створено в рамках проєкту «Сила місцевих медіа – для посилення згуртованості українців», що реалізується Громадською спілкою «Українська Асоціація Медіа Бізнесу» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу»

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

«Завод Кобзаренка» взяв участь у розробці автономної машини розмінування

«Завод Кобзаренка» взяв участь у розробці автономної машини розмінування

ТОВ «Завод Кобзаренка» спільно з Сумським стартапом EfarmPro  на основі шасі трактора Т-156 створили автономну …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page