На головну / Головні новини / ЧОМУ НЕ ХАРЧУЮТЬСЯ ДІТИ В ЛИПОВОДОЛИНСЬКІЙ ШКОЛІ?
ЧОМУ НЕ ХАРЧУЮТЬСЯ ДІТИ В ЛИПОВОДОЛИНСЬКІЙ ШКОЛІ?

ЧОМУ НЕ ХАРЧУЮТЬСЯ ДІТИ В ЛИПОВОДОЛИНСЬКІЙ ШКОЛІ?

З понеділка в Липоводолинській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів припинено харчування дітей. Цю інформацію озвучив під час сесії районної ради 24 грудня депутат Сергій Гресь. Оскільки відповіді, чому так сталося, під час засідання районні обранці не змогли з’ясувати, ряд депутатів вирішили це зробити безпосередньо у директора закладу Ірини Вовк, вирушивши до школи.

– 23 грудня, на вимогу відділу освіти, молоді та спорту РДА ми закрили бюджетний рік, – пояснила очільниця школи. – Здані всі відомості, кошти. Ми вичерпали можливість брати продукти у постачальників за укладеними раніше договорами, а запас необхідних продуктів у школі закінчився. Знайти спонсорські кошти, щоб прохарчувати протягом тижня 450 дітей, неможливо. Тож ще в п’ятницю, 20 грудня, діти були попереджені про необхідність брати з собою «тормозки». Класні керівники організовують для них гарячий чай».

Стосовно питання, чи будуть харчуватися діти відразу після канікул, Ірина Вовк висловила сумніви, що школа зможе запустити процес відразу 13 січня.

– З початком нового року школа переходить у підпорядкування відділу освіти, молоді та спорту Липоводолинської селищної ради, яка тепер буде займатися укладенням договорів із постачальниками. На проведення тендерів, торгів потрібний час. Сподіваюсь, що зможемо розпочати харчування хоча б 15-16 січня.

ЧОМУ НЕ ХАРЧУЮТЬСЯ ДІТИ В ЛИПОВОДОЛИНСЬКІЙ ШКОЛІ?

Щоб розібратися в даній ситуації, ми звернулися за коментарем до начальника відділу освіти, молоді та спорту Липоводолинської РДА Любові Дмитрушко.

– Протягом останніх двох місяців на робочих нарадах я постійно наголошувала керівникам навчальних закладів про необхідність мати в наявності стратегічний запас продуктів мінімум на два тижні. Аналізуючи поточну ситуацію і враховуючи перехід шкіл і НВК у підпорядкування громад, ми намагалися зробити все від нас залежне, щоб заклади пішли максимально підготовленими, щоб не виникало позаштатних ситуацій, як у Липоводолинській школі. Ми дізналися про неї лише в понеділок, після апаратної наради. В усіх інших школах і НВК діти харчуються. Навчальні заклади у нас сьогодні автономні. Думаю, що при бажанні можна було віднайти можливість приготувати для дітей суп, пюре чи інші прості страви і не допустити такої ситуації.

Долучився до розмови й Іван Рябченко, бухгалтер відділу освіти, молоді та спорту РДА, що опікується питаннями харчування:

– У листопаді ми обдзвонили всі школи, щоб ті заготовили продукти наперед, з таким розрахунком, щоб навіть після канікул, у разі виникнення якихось організаційних труднощів у зв’язку з переходом в ОТГ, протягом двох тижнів січня запасів вистачило б для безперебійного харчування дітей. Після цього більшість сільських шкіл зробили зміни в заявках у сторону збільшення кількості круп, олії, інших продуктів (в межах укладених договорів). Липоводолинська школа сьогодні говорить про те, що не має продуктів. Виходить, що вона не зробила стратегічного запасу. Питання перед відділом освіти про нестачу продуктів до кінця року також адміністрацією закладу не підіймалося. Якби ми були в курсі ситуації, то могли б заключити додаткову угоду на 10-20 тисяч гривень, щоб школа могла докупити продукти.

 

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Столярівці продовжують допомогати Збройним Силам України

Столярівці продовжують допомогати Збройним Силам України

Черговий збір коштів на волонтерські потреби провели мешканці села Столярове. «Завдяки усім небайдужим, хто долучився …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page