На головну / Головні новини / ДОСВІДЧЕНІ Й МОЛОДІ ЕНЕРГЕТИКИ ПРАЦЮЮТЬ ПЛІЧ-О-ПЛІЧ, ЩОБ У ОСЕЛЯХ ЛИПОВОДОЛИНЦІВ ЗАВЖДИ БУЛО СВІТЛО
ДОСВІДЧЕНІ Й МОЛОДІ ЕНЕРГЕТИКИ ПРАЦЮЮТЬ ПЛІЧ-О-ПЛІЧ, ЩОБ У ОСЕЛЯХ ЛИПОВОДОЛИНЦІВ ЗАВЖДИ БУЛО СВІТЛО

ДОСВІДЧЕНІ Й МОЛОДІ ЕНЕРГЕТИКИ ПРАЦЮЮТЬ ПЛІЧ-О-ПЛІЧ, ЩОБ У ОСЕЛЯХ ЛИПОВОДОЛИНЦІВ ЗАВЖДИ БУЛО СВІТЛО

Сучасні люди аж занадто залежні від електроенергії, не уявляючи свого існування без освітлення, побутових приладів, телевізорів, комп’ютерів. Напевно, всі опинялися в ситуації, коли через негоду в будинку чи квартирі на кілька годин зникало світло, і це просто вибивало із звичного ритму життя. Саме працівники підприємств розподільних електромереж щоденно дбають про те, щоб подібних негараздів траплялося якомога менше. Давайте познайомимося з місцевими енергетиками ближче…

 «Липоводолинська дільниця – це підрозділ філії «Роменський РЕМ», що є однією із дев’яти філій ПАТ «Сумиобленерго», – розповідає начальник дільниці Сергій Поліщук. – Штат підприємства налічує 50 осіб. Основна функція районного підрозділу розподільних електромереж – постачання та розподіл електричної енергії. Нашими споживачами є всі жителі району, адже практично до кожного домогосподарства подається електрична енергія. Тому на нас лежить велика відповідальність: забезпечити безперебійне, своєчасне і якісне надання послуг».

На підприємстві є кілька структурних підрозділів. Координує роботу енергетиків в цілому оперативно диспетчерська група (ОДГ). У її складі 15 працівників. Це чергові диспетчери дільниці, водії і електромонтери. Вони здійснюють цілодобове чергування (по 3 чоловіки), і в разі пошкоджень на лініях оперативно виїжджають на місце і усувають недоліки, щоб якомога швидше відновити подання електроенергії до споживача.

«Коли на обласний кол-центр надходить повідомлення про проблеми з електропостачанням від жителів району, воно переадресовується на диспетчерський пункт нашої дільниці, – розповідає черговий диспетчер ОДГ Анатолій Легкий. – Ми вирішуємо, куди потрібно відправити аварійну бригаду, і машина з електромонтером оперативно виїжджає на виклик. До наших функцій також входить надання допуску Липоводолинській і Синівській експлуатаційним бригадам на виконання планових робіт».

ДОСВІДЧЕНІ Й МОЛОДІ ЕНЕРГЕТИКИ ПРАЦЮЮТЬ ПЛІЧ-О-ПЛІЧ, ЩОБ У ОСЕЛЯХ ЛИПОВОДОЛИНЦІВ ЗАВЖДИ БУЛО СВІТЛО
Анатолій Легкий розповідає про особливості роботи диспетчера ОДГ

У приміщенні диспетчерського пункту є спеціальна мнемосхема на всю стіну, зі схематичним позначенням районних ліній електромереж, з наявними комплектними трансформаторними підстанціями. Помічаючи позначками місця виконання бригадами поточних робіт, диспетчер бачить, де треба обмежити подання напруги, і таким чином забезпечує безпеку персоналу. Крім того, через ОДГ вирішується питання подання струму з сусідніх районів у разі непередбачуваних ситуацій.

У складі Липоводолинської дільниці є дві експлуатаційні бригади: Липоводолинська і Синівська. Як розповів майстер Липоводолинської бригади Юрій Шевченко, їх працівники відповідають за безперебійне постачання електричної енергії до кожного споживача. Бригади виконують роботи по капітальному ремонту та технічному обслуговуванню розподільчих мереж – ліній 10,04 кВ та комплектних трансформаторних підстанцій 10,04 кВ. Енергетики здійснюють планові розчистки трас повітряних ліній від дерев, гілок, чагарників, перетяжку дротів згідно допустимих габаритів, обслуговування підстанцій, планові ремонти ліній, приєднання нових споживачів. У разі гострих ситуацій із пошкодженнями на лініях через природні катаклізми підключаються до працівників диспетчерської групи для ліквідації аварій. Особливо «гарячий» період у хлопців починається з травня: вітри, грози, шквали приводять до повалення дерев, обриву дротів. Тоді працюють цілодобово, не допускають великих перерв у електропостачанні, щоб люди довго не сиділи без світла.

Синівська експлуатаційна бригада базується в Синівці. Її очолює молодий спеціаліст, майстер Олег Кравченко. Працівники Синівської бригади відповідають за безперебійне електропостачання ввіреної їм частини району. Як пояснив майстер, працюється їм дещо складніше через велику віддаленість між населеними пунктами. Важко добиратися до місць пошкоджень. Буває, тільки півдня треба пробиватися на якийсь віддалений хутір. У складі Синівської експлуатаційної бригади працюють водій Тимур Палаженко і 3 електромонтери – Валентин Князєв, Анатолій Охріменко і Олександр Храпач.

ДОСВІДЧЕНІ Й МОЛОДІ ЕНЕРГЕТИКИ ПРАЦЮЮТЬ ПЛІЧ-О-ПЛІЧ, ЩОБ У ОСЕЛЯХ ЛИПОВОДОЛИНЦІВ ЗАВЖДИ БУЛО СВІТЛО
Майстер Синівської експлуатаційної бригади Олег Кравченко

На підприємстві є підрозділ, що займається збутом електроенергії. Його роботу координує заступник начальника дільниці з розподілу електричної енергії Микола Курочка.

«Збут займається контролем обліку електроенергії та лічильниками, – пояснює очільник підрозділу. – Наше головне завдання – забезпечити коректне зчитування показників лічильників. Працівники проводять технічні перевірки приладів, вилучають неробочі і ставлять нові, перевіряють цілісність пломб, а також борються з втратами електроенергії, які виникають в основному через крадіжки. У складі підрозділу є 6 контролерів, 2 монтери, 2 інспектори, майстер, економіст і контролер по розрахунках за електричну енергію».

ДОСВІДЧЕНІ Й МОЛОДІ ЕНЕРГЕТИКИ ПРАЦЮЮТЬ ПЛІЧ-О-ПЛІЧ, ЩОБ У ОСЕЛЯХ ЛИПОВОДОЛИНЦІВ ЗАВЖДИ БУЛО СВІТЛО
Працівники підрозділу, що займається збутом електроенергії (зліва направо): перший ряд – контролери Світлана Лисенко, Тетяна Гапич, Валентина Ткаченко, Галина Ковбаса, другий ряд – контролер Василь Орєхов, заступник начальника дільниці Микола Курочка, контролер Світлана Кравченко, третій ряд – майстер Сергій Писаченко і старший інспектор Дмитро Притика

Є на дільниці РЕМ і допоміжна служба, що відповідає за стан техніки. Це водії, кранівник, тракторист, механік. Матеріальна база у енергетиків досить застаріла. Найновіша техніка – це вишка 2003 року випуску. Працівники намагаються підтримувати машини на ходу, періодично виконують їх ремонт, також, в разі необхідності, підключаються для усунення пошкоджень на лініях. 

На місцевій дільниці РЕМ трудиться кілька родинних династій. До прикладу, Борис Кравченко працює більше 10 років водієм автовишки. Нещодавно на роботу прийшли також його син Сергій і невістка Світлана. Володимир Загребельний більше 40 років пропрацював диспетчером ОДГ. В диспетчерську групу на посаду електромонтера прийшов і його син Віталій. Контролерами на дільниці трудяться батько і син –  Василь і Олександр Орєхови.

«Хотілося б відзначити і «золотий фонд» нашої енергетики – ветеранів, які продовжують працювати і передавати свій безцінний досвід молодому поколінню, – відзначає наостанок розмови начальник підприємства Сергій Поліщук. –  Це вже згадані Володимир Загребельний і Василь Орєхов, а також електромонтер по заміні й експлуатації приладів обліку Володимир Слива. Сприяє нашій роботі й тісний зв’язок із очільниками сільських рад, окремими фермерами, які допомагають у вирішенні проблемних питань. Отак, загальними зусиллями й надалі будемо робити все, щоб найважливіше благо цивілізації – світло ніколи не зникало в оселях липоводолинців».

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Столярівці продовжують допомогати Збройним Силам України

Столярівці продовжують допомогати Збройним Силам України

Черговий збір коштів на волонтерські потреби провели мешканці села Столярове. «Завдяки усім небайдужим, хто долучився …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page