На головну / Головні новини / ЗАМКИ УКРАЇНИ, ЯКІ ВАРТО ПОБАЧИТИ
ЗАМКИ УКРАЇНИ, ЯКІ ВАРТО ПОБАЧИТИ

ЗАМКИ УКРАЇНИ, ЯКІ ВАРТО ПОБАЧИТИ

Найкраще, що може придумати людина – вирушити в подорож. Одного разу «спробувавши це заняття на смак», ви вже не зможете зупинитися. Перші місяці після повернення з поїздки будете «переварювати» побачене, кілька наступних – планувати нову мандрівку. І так по колу…

На жаль, закордонні поїздки цього літа навряд чи вдасться здійснити. Але є прекрасна альтернатива – подорожі рідною країною. Таку величезну кількість відомих історичних пам’яток і чудових природних місць, напевно, має мало яка держава світу. Тож сьогодні хочу розповісти про українські замки й фортеці. Побувавши в тих, що вважаються найпопулярнішими, склала власний рейтинг улюблених замків.  Хотілося б, щоб липоводолинці, котрі до цього часу їх не бачили, загорілися ідеєю нарешті знайти час на мандрівку.

ЗАМОК ПАЛАНОК (ЗАКАРПАТСЬКА ОБЛАСТЬ)

ЗАМКИ УКРАЇНИ, ЯКІ ВАРТО ПОБАЧИТИ

Цей замок, напевне, найкраще зберігся з-поміж інших українських фортець. Розташований посеред долини річки Латориця на горі висотою 70 метрів в південно-західній частині міста Мукачево. У 18 столітті це була наймогутніша фортеця на сході Австрійської імперії. Протягом майже тисячі років історії фортеці проливали піт та кров у її могутніх стінах різні народи. Сотні штурмів та облог пережив Паланок, безліч разів змінював він своїх власників, добудовувався і перебудовувався. З кінця 18 століття Паланок виконував функції австрійської в’язниці, а у радянський період тут було ПТУ.

Нині це, безперечно, один із найвідоміших українських замків – доглянутий, з чудовими музеями всередині, з купою сувенірних крамничок, кав’ярнями та виннимипідвалами.

КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКА ФОРТЕЦЯ (ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ)

ЗАМКИ УКРАЇНИ, ЯКІ ВАРТО ПОБАЧИТИ

Мабуть, це наймальовничіший замок України, який розташований в дуже гарному місці, на скелі, довкола якої пролягає каньйон річки Смотрич. Фортеця є головною міською пам’яткою, подивитися на яку щорічно приїжджають тисячі туристів із усієї Європи. Ця оборонна споруда будувалася протягом кількох століть і досі вражає своєю величчю й монументальністю. До створення об’єкта доклали чимало зусиль архітектори та скульптори з усього світу. Кам’янець-Подільська фортеця ідеально поєднує навколишні ландшафти із середньовічною структурою міста. Це унікальна фортифікаційна система, що не має аналогів у Європі.

ХОТИНСЬКА ФОРТЕЦЯ (ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ)

ЗАМКИ УКРАЇНИ, ЯКІ ВАРТО ПОБАЧИТИ

Славна тисячолітня будівля в Хотині – свідок численних війн та баталій. Збудована князем Володимиром Святославовичем ще у 9 столітті, вона чудово збереглася до наших днів. Протягом багатьох сторіч фортеця була центром розвитку ремесел і торгівлі, культури й економіки. Тут проводять різні фестивалі й відтворюють історичні битви. А фортечні мури стали сценами для знімання багатьох фільмів, зокрема стрічок «Д’артаньян і три мушкетери», «Тарас Бульба».

ЛУЦЬКИЙ ЗАМОК (ВОЛИНСЬКА ОБЛАСТЬ)

ЗАМКИ УКРАЇНИ, ЯКІ ВАРТО ПОБАЧИТИ

Гордість міста Луцьк є єдиним збереженим архітектурним пам’ятником України епохи Великого князівства Литовського. Цей замок був побудований ще в XV столітті князем Любартом, який одружився з місцевою княжною та прийняв православну віру. На сьогодні фортеця – одна з найбільших і найдавніших в державі. До слова, саме вежа Луцького замку зображена на купюрі номіналом у 200 гривень. Високі башти та мури замку Любарта ховають цікаві музеї та підземелля.

ЗАМОК СЕНТ-МІКЛОШ (ЗАКАРПАТСЬКА ОБЛАСТЬ)

ЗАМКИ УКРАЇНИ, ЯКІ ВАРТО ПОБАЧИТИ

В селищі Чинадієво розташована одна зі справжніх перлин Закарпаття – замок Сент-Міклош. Збудований у п’ятнадцятому столітті, він періодично переживав часи піднесення і занепаду. Саме тут народилося кохання княгин і Ілони Зріні з графом Імре Текелі. В радянські часи будівля була майже повністю зруйнована і використовувалась не за призначенням. З 2001 року замок взялася відроджувати родина угорських меценатів Бартошів. Відтепер це місце фестивалів, пленерів, урочистих шлюбних церемоній. Тут проводиться і щорічний квітковий фестиваль, під час якого флористи для створення композицій використовують десятки тисяч троянд.

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Столярівці продовжують допомогати Збройним Силам України

Столярівці продовжують допомогати Збройним Силам України

Черговий збір коштів на волонтерські потреби провели мешканці села Столярове. «Завдяки усім небайдужим, хто долучився …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page