На головну / Головні новини / ВАКЦИНАЦІЯ ВІД COVID-19: МОЖНА ЗАПИСАТИСЯ ДО СПИСКУ ОЧІКУВАННЯ НА ЩЕПЛЕННЯ
ВАКЦИНАЦІЯ ВІД COVID-19: МОЖНА ЗАПИСАТИСЯ ДО СПИСКУ ОЧІКУВАННЯ НА ЩЕПЛЕННЯ

ВАКЦИНАЦІЯ ВІД COVID-19: МОЖНА ЗАПИСАТИСЯ ДО СПИСКУ ОЧІКУВАННЯ НА ЩЕПЛЕННЯ

У багатьох країнах світу, у тому числі й в Україні,  розпочалася вакцинація від коронавірусу. Навколо неї багато суперечливої та неправдивої інформації. Тому про основне, що стосується вакцинації, розповідає лікар загальної практики – сімейний лікар Олександр БАЗАРНИЙ:

Що таке вакцинація й чи безпечна вона?

Вакцинація – це простий, безпечний та дієвий спосіб захисту людей від інфекційних захворювань, до того моменту, як вони почнуть із ними контактувати.

Імунна система реагує на введену вакцину і виробляє імунітет проти інфекції. Таким чином формується захист проти хвороби. Вакцинація захищає від інфекцій, які можуть призвести до ускладнень, інвалідності та смерті.

Багато дискусій ведеться стосовно безпечності вакцин від Covid-19. Перш ніж вивести нову вакцину на ринок, вона ретельно перевіряється. Спочатку їх тестують у лабораторіях і на тваринах, потім вони проходять клінічні випробування з участю людей і врешті-решт їх повинні схвалити органи охорони здоров’я.

Як виготовляють вакцини?

Коли в організм потрапляє новий збудник, як-от бактерія, вірус, паразит або грибок, антиген спонукає імунну систему до вироблення антитіл для боротьби зі збудником. Традиційні вакцини вводять в організм людини ослаблену або неактивну частину антигену до того, як він зіткнеться зі збудником у повсякденному житті. Це спонукає імунну систему реагувати так, ніби вона має справу зі справжнім патогеном. Випробувані і затверджені вакцини від Covid-19 виготовляють як традиційними, так і новішими методами.

На які вакцини очікує Україна?

Наразі для вакцинації в Україні планують використовувати чотири вакцини знаних у світі розробників і виробників:

– AstraZeneca (Covishield). Вчені модифікували версію звичайного респіраторного вірусу та додали частину генетичного коду коронавірусу. Це так звана вірусно-векторна вакцина.

– Pfizer-BioNTech та Moderna – це так звані РНК-вакцини, які використовують частину генетичного коду вірусу. Замість того, щоб вводити в організм слабкий або неактивний антиген, вони вчать клітини організму виробляти “протеїн шипів коронавірусу”. Це спонукає імунну систему утворювати антитіла для боротьби з вірусом.

– Novavax – вакцина Novavax містить білки вірусу SARS-CoV-2, відтак вчить організм людини виробляти відповідну реакцію на них.

– SinovacBiotech – ця вакцина містить у своєму складі інактивований вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет.

Кому не радять вакцинуватися?

Щеплення від коронавірусу не є обов’язковим у будь-якій країні, але його наполегливо рекомендують всім дорослим. Проте є винятки.

Наразі ВООЗ не радить робити вакцини Pfizer-BioNTech і Moderna вагітним жінкам. Це пов’язано з браком даних, а не з доведеною шкідливістю цих вакцин. Утім, у випадку, коли вагітна жінка має супутні захворювання або перебуває у групі високого ризику, наприклад, є медпрацівницею, доцільність щеплення може розглянути її лікар. Також фахівці не вважають, що відмовлятися від вакцинації потрібно жінкам, які годують грудьми, якщо в них немає інших протипоказань. Це також стосується й тих, хто планує вагітність, адже будь-які вакцини не впливають на здатність завагітніти.

Важкі алергічні реакції на вакцину від Covid-19 трапляються рідко. Втім, необхідно проконсультуватися зі своїм лікарем перед щепленням, якщо раніше алергічні реакції на вакцини були. Ті, хто страждає на інші алергії, наприклад, алергії на їжу, домашніх тварин чи латекс, вакцинуватися можуть.

Не щепляться люди, які наразі хворіють на коронавірус, а також діти, оскільки вони мають низький ризик хвороби.

Чому варто вакцинуватися?

Деяких людей непокоїть, що вакцини від Covid-19 були виготовлені надто швидко. Дійсно, зазвичай на розробку і випробування вакцин йдуть роки, однак глобальна зацікавленість у пошуку рішення прискорили цей процес.

Вакцинація є найважливішим способом виходу з пандемії. За оцінками ВООЗ, для зупинки передачі вірусу імунітет має виробитися у 65-70% населення. Щеплення мільярдів людей зупинить поширення коронавірусу і створить колективний імунітет. Що швидше ми його отримаємо, то швидше зможемо повернутися до звичного життя.

П’ять етапів вакцинації  від COVID-19 в Україні

23 лютого в Україну прибула перша партія вакцини від коронавірусу – Oxford/AstraZeneca (британсько-шведська компанія), вироблена на потужностях Serum Institute в Індії. Локальна (торгова) назва вакцини – Covishield. 24 лютого розпочалася вакцинація від Covid-19 в Україні. На минулому тижні вакцинація розпочалася і в Сумській області.

Вакцинація проти COVID-19 в Україні відбувається в 5 етапів:

1-й етап – медики, які працюють із пацієнтами з COVID-19, персонал та мешканці закладів для літніх людей, військовослужбовці на фронті (≈ 367 тис. людей).

2-й етап – решта медичних працівників, люди віком 80+ та соціальні працівники (≈ 3 млн людей).

3-й етап – люди віком 65-79 років, працівники критично важливих структур державної безпеки, працівники сфери освіти (≈ 7 млн людей).

4-й етап – люди віком 60-64 роки, люди з хронічними захворюваннями, люди, що працюють та відбувають покарання в місцях обмеження волі  (≈ 11 млн людей).

5-й етап – решта дорослого населення України (≈ 13 млн людей).

Як записатися на щеплення?

Якщо ви є:

– працівником сфери охорони здоров’я, освіти, соціальної сфери;

– працівником чи мешканцем спеціалізованого закладу (інтернати, будинки для літніх людей тощо);

– військовослужбовцем;

– працівником критично важливих структур державної безпеки (включно з Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Національною гвардією, Державною службою з надзвичайних ситуацій, Державною прикордонною службою й Службою безпеки України)

Вам не потрібно записуватись. Роботодавець або керівник установи інформує вас про можливість та дати щеплення.

 З 1 березня в Україні з’явилася можливість записатися до списку очікування на вакцинацію проти Covid-19. Записатись до списку очікування можна в зручний для вас спосіб:

– через портал чи мобільний застосунок Дія;

– через національний контакт-центр МОЗ (0 800 60 20 19), або зверніться до свого сімейного лікаря. Сімейні лікарі саме зараз формують списки осіб, які бажають вакцинуватися.

Наразі формується список очікування на вакцинацію. Коли настане етап вакцинації групи, до якої ви належите, з вами зв’яжуться та запропонують обрати конкретну дату та час щеплення.

Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

А допоки ми очікуємо на можливість вакцинуватися проти COVID-19, хочу всім нагадати, що найкращий спосіб уберегтися — уникнути впливу вірусу:

– гігієна рук: ретельно та часто мийте руки близько 40 секунд, за відсутності такої можливості – користуйтеся антисептиками з вмістом не менше 60 % спирту;

– не торкайтеся обличчя, особливо очей, рота, носа, оскільки саме через них інфекції найлегше проникнути в організм;

– фізична дистанція — 1,5 метра від інших;

– одягайте маску в громадських місцях, слідкуйте, щоби маска закривала й ніс, і рот;

– дотримання етикету кашлю: кашляйте та чхайте в згин ліктя чи одноразову хустинку;

– слідкуйте за своїм здоров’ям, і якщо з’являються симптоми захворювання, невідкладно звертайтеся до лікаря.

 

Про нас Наш край

Перевірте також

У дитячій бібліотеці-філії створюють безбар`єрне середовище

У дитячій бібліотеці-філії створюють безбар`єрне середовище

Сьогодні перед українськими бібліотеками стоїть завдання створення безбар’єрного середовища, щоб заклади були доступними для всіх …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page