На головну / Головні новини / ВІЗИТ ДО ОПОРНОЇ ЛІКАРНІ ЗА Е-НАПРАВЛЕННЯМ: З ЯКИМИ «ПІДВОДНИМИ КАМЕНЯМИ» МОЖЕ ЗІШТОВХНУТИСЯ ПАЦІЄНТ?
ВІЗИТ ДО ОПОРНОЇ ЛІКАРНІ ЗА Е-НАПРАВЛЕННЯМ: З ЯКИМИ «ПІДВОДНИМИ КАМЕНЯМИ» МОЖЕ ЗІШТОВХНУТИСЯ ПАЦІЄНТ?

ВІЗИТ ДО ОПОРНОЇ ЛІКАРНІ ЗА Е-НАПРАВЛЕННЯМ: З ЯКИМИ «ПІДВОДНИМИ КАМЕНЯМИ» МОЖЕ ЗІШТОВХНУТИСЯ ПАЦІЄНТ?

Отримання безкоштовних послуг у межах Програми медичних гарантій – в принципі, непогане державне рішення. Погано, що реалізують реформу на місцях заклади з різним підходом до роботи.
Наведемо простий приклад: мамографію за електронним направленням липоводолинські пацієнтки можуть зробити як у Роменській, так і в Гадяцькій лікарнях. Перша – районна, одна з шести найпотужніших в області, здавалося б, саме цей заклад має забезпечувати належний рівень послуг липоводолинцям і викликати більше довіри. Та, як розповіла нам одна із мешканок громади, на мамографію в районну (опорну!) лікарню неможливо записатися ні по телефону, ні онлайн – для цього потрібно спеціально з`їздити в Ромни.

ВІЗИТ ДО ОПОРНОЇ ЛІКАРНІ ЗА Е-НАПРАВЛЕННЯМ: З ЯКИМИ «ПІДВОДНИМИ КАМЕНЯМИ» МОЖЕ ЗІШТОВХНУТИСЯ ПАЦІЄНТ?

Ми вирішили перевірити цю інформацію (журналістка саме отримала відповідне е-направлення), спробувавши записатися на мамографію в Роменську ЦРЛ, зателефонувавши за номером, який знайшли на сайті закладу (слід зазначити, що зі сторінки закладу в Фейсбук неможливо почерпнути ніякої корисної і оперативної інформації) .

«Приїжджайте й на місці виясняйте про вільні дати, – таку відповідь отримали в реєстратурі Роменської лікарні. – По телефону за е-направленнями ні реєстратура, ні рентгенологія ніякого запису не роблять».
Виходить, що видачу направлень на безкоштовну діагностику МОЗ перевело в зручний онлайн-формат, а для запису треба безпосередньо відвідати заклад, до якого ще потрібно доїхати?


Телефонуємо з цього ж приводу в Гадяцьку міську лікарню, яка для спілкування з пацієнтами має окрему телефонну лінію, а її сторінка в Фейсбук наповнена актуальними новинами закладу і практичною інформацією для пацієнтів. 
«Звичайно, ми без проблем запишемо пацієнта на безкоштовний прийом за е-направленням чи на мамографію, чи на УЗД, чи до лікаря, – почули у відповідь. – На коли вам буде зручно?»…

ВІЗИТ ДО ОПОРНОЇ ЛІКАРНІ ЗА Е-НАПРАВЛЕННЯМ: З ЯКИМИ «ПІДВОДНИМИ КАМЕНЯМИ» МОЖЕ ЗІШТОВХНУТИСЯ ПАЦІЄНТ?

Ми поцікавилися у в.о. директора КНП «Липоводолинська лікарня» Яни Ткаченко, чи дійсно липоводолинські пацієнти не можуть записатися по телефону на безкоштовну діагностику за е-направленнями до Роменської ЦРЛ. Отримали відповідь, що якщо це дійсно так, то це «політика районної лікарні». В той же час на прийом до спеціалістів Роменської ЦРЛ можна записатися онлайн через сайт eHealth. В екстрених випадках Липоводолинська лікарня може домовитися з Роменською, щоб пацієнту оперативно зробили рентгенологічне чи інше дослідження.

Головна лікарка Липоводолинського центру первинної медико-санітарної допомоги Віталіна Олійник проінформувала, що запис пацієнтів-дітей за е-направленнями до дитячої поліклініки Роменської ЦРЛ здійснюється за визначеним номером телефону, дорослі пацієнти про проблеми запису таким способом не повідомляли.

«Наш край» звернувся із офіційним запитом до головної лікарки Роменської ЦРЛ Валентини Гунькової про можливість організації телефонної лінії для запису пацієнтів Липоводолинської та Синівської громад, щоб покращити доступ до послуг опорної  лікарні. Про результати цього запиту обов’язково поінформуємо наших читачів.

ВІЗИТ ДО ОПОРНОЇ ЛІКАРНІ ЗА Е-НАПРАВЛЕННЯМ: З ЯКИМИ «ПІДВОДНИМИ КАМЕНЯМИ» МОЖЕ ЗІШТОВХНУТИСЯ ПАЦІЄНТ?

Редакція провела онлайн-опитування  мешканців Липоводолинщини щодо інших проблем, які стосуються надання послуг Роменською районною лікарнею. На момент підготовки матеріалу анкету заповнили 20 осіб, 9 із яких задоволені рівнем обслуговування в медичному закладі, 11 – незадоволені.

ВІЗИТ ДО ОПОРНОЇ ЛІКАРНІ ЗА Е-НАПРАВЛЕННЯМ: З ЯКИМИ «ПІДВОДНИМИ КАМЕНЯМИ» МОЖЕ ЗІШТОВХНУТИСЯ ПАЦІЄНТ?

Ось основні проблеми, з якими люди зіштовхуються при відвідуванні Роменської лікарні:

«Звичайно, що дістатися в медичний заклад за 30 км хворій людині – це проблема. Доводиться користуватися послугами таксі, а для цього мають бути кошти, яких, так як я пенсіонерка, зазвичай не вистачає. Хворій людині на автобусі доїхати важко, а в тяжких випадках і зовсім неможливо. Попереднє питання, чи задоволена я рівнем медичного обслуговування, то однозначно сказати так чи ні – неможливо, оскільки є лікарі, якими я задоволена і вони повністю вирішили мою проблему, і крім слів подяки я не можу їм нічого виразити, а є такі, що крім дороговартісного лікування, від якого ніякого полегшення не було, крім марно витрачених коштів, я не отримала».

«І автобусне сполучення, і півторагодинне очікування лікаря з переломом руки на санаторному пропускнику, і “добровільні” внески, і постійно невдоволені медсестри тим, що “в Липовій Долині є лікарня – хай туди лягають”, про завідуючу терапевтичним відділенням взагалі нічого говорити – більшої нахабності ще в житті не бачила. От хірургія там ніби з іншої структури: всі лікарі, медсестри та молодші медичні сестри дуже чемні та турботливі».

«В приймальному відділенні нечемні працівники».

«В реєстратурі дивні працівники,неуважні».

«В цій лікарні тебе ніхто не помічає, якщо ти не «по блату» і без грошей».

 Тож не дивно, що здійснюючи вибір між Роменською і Гадяцькою лікарнями, мешканці Липоводолинщини все частіше віддають перевагу закладу сусідньої області. За відгуками людей, туди простіше потрапити, й ставлення до пацієнтів там краще.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «ТОВ «Газета «Наш край» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Ветеран ЗСУ Ігор Сабадаш займається фермерством і розвиває екотуризм

Ветеран ЗСУ Ігор Сабадаш займається фермерством і розвиває екотуризм

Знайомство з фермером Ігорем Сабадашем відбулось на його екоранчо в селі Мшана на Львівщині.  42-річний …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page