На головну / Головні новини / ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ ОТРИМАВ ІНВАЛІДНІСТЬ ВНАСЛІДОК ВІЙНИ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ
ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ ОТРИМАВ ІНВАЛІДНІСТЬ ВНАСЛІДОК ВІЙНИ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ ОТРИМАВ ІНВАЛІДНІСТЬ ВНАСЛІДОК ВІЙНИ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

Війна приносить страждання й біль. Не тільки емоційний, але й фізичний. З початку проведення антитерористичної операції на Сході України багато військових зазнавали поранень чи ушкоджень, внаслідок чого отримували інвалідність. З лютого 2022 року, коли війна з рф перейшла в активну фазу, кількість постраждалих від війни збільшилася в рази. Українські воїни отримують ушкодження, що негативно впливають на стан їхнього здоров`я. Практично всі вони потребують тривалої, дороговартісної реабілітації.

Для соціального забезпечення та захисту таких військовослужбовців держава надає статус особи з інвалідністю внаслідок війни, що передбачає певні пільги й гарантії. Та щоб почати життя в новому статусі, потрібно пройти тривалий шлях присвоєння цього статусу. Сьогодні спробуємо напрацювати алгоритм дій для отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни.

 ХТО МАЄ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ СТАТУСУ

Люди, які отримали  інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання під час безпосередньої участі в бойових діях чи заходах із забезпечення національної безпеки й оборони у війні з рф. Це такі групи осіб:

– військові Збройних сил України (в тому числі добровольчі формування територіальних громад), Нацгвардії, СБУ, поліції, представників інших силових структур і відомств;

– працівники підприємств і організацій, яких залучали до участі в забезпеченні оборони України;

– регулярні добровольці в складі добровольчих формувань, які надалі було включено до складу ЗСУ чи інших ВФ;

– нерегулярні добровольці в складі добровольчих формувань, яких не включали до складу ЗСУ;

– волонтери, які отримали інвалідність безпосередньо в районах бойових дій;

– люди, залучені до конфіденційної співпраці з розвідувальними органами України на окупованих територіях, у зоні АТО, в районах проведення бойових дій.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ТРЕБА ЗІБРАТИ

  1. Довідка командира військової частини про причини та обставини поранення
  2. Витяг із наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу частини, а для військовослужбовців строкової військової служби — копія військового квитка (для звільнених із служби).

 Довідка командира військової частини про причини та обставини поранення видається командиром військовослужбовцю особисто або надсилається до відповідного госпіталю. У довідці має бути зазначено:

військове звання та персональні дані військовослужбовця;

дата отримання, вид, характер поранення чи травми;

обставини, за яких боєць дістав поранення (під час виконання робіт, на службі чи у відпустці, під дією алкоголю чи ні тощо);

дата та номер наказу командира військової частини про призначення розслідування;

орган, якому буде представлено довідку.

ВАЖЛИВО: цей документ потрібен для правильного формулювання висновку ВЛК. Адже це впливає на розмір виплат одноразової грошової допомоги. Якщо цю довідку не видавали, необхідно звертатися з рапортом до начальника військової частини.  Якщо довідка про обставини травми не буде видана протягом 15-30 днів з моменту надходження рапорту та пояснень,  звертайтесь до штабу оперативного командування, якому підпорядковується в/ч, з оскарженням бездіяльності. Відмова у видачі довідки також може бути оскаржена шляхом подання рапорту до штабу оперативного командування. 

  1. Довідка військово-лікарської комісії (ВЛК)

Після завершення лікування в госпіталі військовослужбовцю видають виписний епікриз (стислий висновок лікаря про перебіг хвороби) та направлення на військову лікарську комісію. Це комісія лікарів при військово-медичному лікувальному закладі. Вона визначає придатність до подальшої військової служби та видає постанову про причинний зв’язок поранення та свідоцтво про хворобу.

ВЛК виносить рішення як щодо можливості отримати статус особи з інвалідністю внаслідок війни, так і щодо розміру одноразової грошової допомоги за поранення.

  1. Довідка медико-соціальної експертної комісії (МСЕК)

Направлення на обстеження МСЕК видають у медичній роті військової частини. Для звільнених із війська направлення на МСЕК видає начальник територіального центру комплектування.

У районній лікарні або місцевому воєнному госпіталі потрібно звернутися до профільного лікаря з проханням скликати медико-соціальну експертну комісію. Для осіб, які перебувають на лікуванні та не можуть пересуватися, комісія проводить виїзне засідання, а документи подає медичний заклад.

Комісія МСЕК встановлює групу інвалідності, визначає відсоток втрати непрацездатності, потребу в протезуванні. Довідка МСЕК є підставою для нарахування одноразової грошової допомоги та оформлення інших соціальних пільг.

ОТРИМАННЯ СТАТУСУ ОСОБИ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВНАСЛІДОК ВІЙНИ

Коли інвалідність буде встановлено, для отримання відповідного статусу потрібно разом із заявою та довідкою МСЕК звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Особі з інвалідністю внаслідок війни видають посвідчення з написом “Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни” та відповідний нагрудний знак.

Цей статус дає право на отримання пільг, передбачених законом “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, зокрема й на одноразову грошову допомогу.

ПІЛЬГИ ДЛЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВНАСЛІДОК ВІЙНИ

Згідно ст. 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» особам з інвалідністю внаслідок війни та прирівняним до них особам надаються, зокрема, такі пільги:

– Безоплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів.

– Позачергове безоплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів), безплатне забезпечення іншими протезами і протезно-ортопедичними виробами.

– Безоплатне позачергове щорічне забезпечення санаторно-курортним лікуванням з компенсацією вартості проїзду до санаторно-курортного закладу і назад.

– 100-процентна знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. м загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. м на сім’ю);

– 100-процентна знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання.

– 100-процентна знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення;

– Безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів.

– Позачерговий безоплатний капітальний ремонт власних жилих будинків і квартир та першочерговий поточний ремонт жилих будинків і квартир у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

– Позачергове обслуговування амбулаторно-поліклінічними закладами, а також позачергова госпіталізація.

– Позачергове безоплатне встановлення квартирних телефонів і позачергове користування всіма послугами зв’язку. Абонементна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 процентів від затверджених тарифів.

– Право на щорічне медичне обстеження і диспансеризацію із залученням необхідних спеціалістів.

– Позачергове працевлаштування за спеціальністю відповідно до підготовки та висновків медико-соціальної експертизи.

– Переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників.

– Використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час, а також одержання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 календарних днів на рік.

– Позачергове безоплатне забезпечення автомобілем (за наявності медичних показань для забезпечення автомобілем) на термін експлуатації до десяти років (з наступною заміною на новий).

– Право на державну цільову підтримку для здобуття ними та їхніми дітьми професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти у державних та комунальних закладах освіти.

 Цей матеріал створено в рамках проєкту «Сила місцевих медіа – для посилення згуртованості українців», що реалізується Громадською спілкою «Українська Асоціація Медіа Бізнесу» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу».

 

 

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

«Завод Кобзаренка» взяв участь у розробці автономної машини розмінування

«Завод Кобзаренка» взяв участь у розробці автономної машини розмінування

ТОВ «Завод Кобзаренка» спільно з Сумським стартапом EfarmPro  на основі шасі трактора Т-156 створили автономну …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page