На головну / Головні новини / «ДІТИ ВІЙНИ»: ЧИ МАЮТЬ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ СТАТУСУ ЛИПОВОДОЛИНЦІ
«ДІТИ ВІЙНИ»: ЧИ МАЮТЬ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ СТАТУСУ ЛИПОВОДОЛИНЦІ

«ДІТИ ВІЙНИ»: ЧИ МАЮТЬ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ СТАТУСУ ЛИПОВОДОЛИНЦІ

Статус “дитина війни” донедавна асоціювався виключно з Другою світовою війною. Багато хто пам’ятає, як у 2005 році був прийнятий закон «Про соціальний захист дітей війни», після чого особи, яким станом на 2 вересня 1945 року не виповнилося 18 років, вишиковувалися в черги та проходили суди, щоб отримати статус і ряд пільг від держави.

 Сьогоднішні неповнолітні українці й українки страждають від російсько-української війни не менше, і, як наслідок, теж можуть претендувати на отримання статусу «дитина війни».

«ДІТИ ВІЙНИ»: ЧИ МАЮТЬ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ СТАТУСУ ЛИПОВОДОЛИНЦІ

Оскільки до редакції почали звертатися місцеві мешканці з проханням роз’яснити особливості процедури, «Наш край» вирішив розібратися в цьому питанні.

ЩО КАЖЕ ЗАКОН

Чинне законодавство України визначає цей статус як “дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів”. Відповідний порядок надання такого статусу регулюється постановою Кабінету Міністрів України № 268 від 5 квітня 2017 року.

Згідно з документом, відповідний статус надається, якщо дитина:

  • отримала поранення, контузію, каліцтво;
  • зазнала фізичного, сексуального насильства;
  • була викрадена або незаконно вивезена за межі України;
  • залучалася до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;
  • незаконно утримувалася, зокрема в полоні;
  • зазнала психологічного насильства.

Наслідками воєнних дій і збройних конфліктів для дитини можуть бути одна, кілька або всі перелічені вище обставини.

ДЕ ОФОРМИТИ СТАТУС «ДИТИНА ВІЙНИ»

Статус надається органом опіки та піклування за місцем фактичного  проживання або перебування дитини як внутрішньо переміщеної особи, за місцем звернення, за місцем виявлення такої дитини місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування. В Липоводолинській і Синівській громадах за потреби необхідно звертатися до спеціалістів «Служб у справах дітей».

Алгоритм отримання статусу подано в інфографіці нижче:

«ДІТИ ВІЙНИ»: ЧИ МАЮТЬ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ СТАТУСУ ЛИПОВОДОЛИНЦІ

ЧИ НАДАЮТЬ МІСЦЕВІ ГРОМАДИ СТАТУС ТЕПЕРІШНІМ ДІТЯМ ВІЙНИ

На сьогодні в Липоводолинській громаді статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, отримала одна неповнолітня особа. Відповідне рішення було прийняте на засіданні виконавчого комітету Липоводолинської селищної ради 7 листопада.

На розгляді у відділі «Служба у справах дітей» знаходиться ще три заяви. Про це розповіла начальниця відділу Людмила Костян.

Крім вищевказаного переліку документів, обов’язково  необхідно додати документи, які підтверджують обставини, необхідні для отримання даного статусу, – зауважила очільниця Служби. – Йдеться про медичні документи, матеріали кримінальних проваджень, висновки експертиз, документи, що підтверджують загибель особи внаслідок війни тощо. Оскільки Липоводолинщина не належить до територій, які були окуповані чи на яких велися бойові дії, статус «дитина війни» надається виключно за висновками Акту оцінки потреб дитини. Такий акт в Липоводолинській громаді надає фахівець із соціальної роботи Центру надання соціальних послуг (після бесіди з дитиною в присутності психолога).

За словами Людмили Костян, далі поданий пакет документів розглядає Комісія з питань захисту прав дитини селищної ради. Якщо більшістю голосів вона надає позитивний висновок – в подальшому рішення про надання статусу приймає виконавчий комітет. Строк розгляду документів – 30 днів.

Як повідомила редакції начальниця «Служби у справах дітей» Синівської сільської ради Діана Герман, в Синівській громаді поки що запитів щодо надання статусу «дитина війни» не надходило. А от у Роменській ТГ (за повідомленням міської ради) цей статус вже отримали більше 600 дітей. Рахунок на сотні йде й у інших територіальних громадах Сумщини, які прямо постраждали внаслідок рашистського вторгнення. Як пояснюють фахівці, там отримати статус простіше.

ЧИ ПЕРЕДБАЧЕНІ ДЛЯ «ДІТЕЙ ВІЙНИ» ПІЛЬГИ

На даний час, згідно із законодавством, соціальні гарантії «дітям війни» обмежуються лише безоплатним харчуванням у навчальних закладах. Окрім того, статус може передбачати певні пільги на місцевому рівні (в певних територіальних одиницях ведеться робота щодо прийняття нормативно-правових актів про виділення певних коштів із бюджетів для таких дітей).

 ЯК ЦЕ ПИТАННЯ ТРАКТУЄ АДВОКАТ

 За роз’ясненнями ми звернулися до практикуючого адвоката Олександра Шульги:

– Сьогодні в нашому суспільстві з`явилося  багато дітей, які внаслідок російської агресії зазнали страждань різного характеру. Однак на рівні законодавства маємо лише нормативно-правовий акт, який регламентує статус дітей періоду Другої світової війни, з рядом пільг, які не розповсюджуються на дітей теперішніх. Є лише Постанова Кабінету Міністрів, яка регламентує механізм  отримання статусу «дитина війни», її можна застосовувати для отримання статусу і сьогодні.

Якщо для дітей Другої світової війни треба було проходити певні судові процедури, то на даному етапі «прогалина» заповнена вищевказаною Постановою. Є як мінімум три законопроекти, які готуються для цієї категорії населення.

 Люди цікавляться, приходять на консультації, і я вважаю, що цей статус отримувати потрібно. Наскільки це принесе користь у майбутньому – не готовий сказати, оскільки ще немає законів, але рано чи пізно вони будуть. Суспільство вже проходило процес надання певних пільг дітям, які постраждали від воєнних дій під час Другої світової війни. Через пропущені строки їм доводилося проходити судові процедури. Сьогодні ми проходимо це вдруге, і державі доведеться це регулювати якимось чином. Щоб не довелося проходити через це в майбутньому, дітям, які мають на це право, статус слід отримувати вже зараз. А коли буде Закон – тоді будуть і пільги.

ЯКІ ЗМІНИ МОЖУТЬ ЧЕКАТИ СТАТУС У МАЙБУТНЬОМУ

Сьогодні питання надання статусу «дитина війни» активно обговорюється в суспільстві. Мова йде про те, що, можливо, пізніше він буде автоматично присвоєний всім неповнолітнім, як це було із «дітьми Другої світової війни». У Кабміні зареєстровано Проєкт Закону № 9042, який визначає, що «дитиною війни є дитина, яка проживала (проживає) в районах проведення воєнних (бойових) дій у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації або на лінії розмежування та не досягла повноліття (18 років), у тому числі дитина, яка перебувала у стані внутрішньоутробного розвитку».

Цей проект передбачає такі соціальні пільги:

  • щорічна грошова допомога на оздоровлення дитини війни дошкільного і шкільного віку;
  • компенсація витрат, пов’язаних із отриманням психологічної допомоги для дитини війни дошкільного та шкільного віку;
  • державна цільова підтримка для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти у державних та комунальних закладах освіти.

Однак проєкт лише розглядається у Верховній Раді й невідомо, чи буде він ухвалений. Через це кількість соціальних гарантій для дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, залишається незначною.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «ТОВ «Газета «Наш край» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Аліна Бурик і Анна Кошарна – серед учнівської еліти України

Аліна Бурик і Анна Кошарна – серед учнівської еліти України

Добіг кінця IV етап Всеукраїнських учнівських олімпіад, на якому гідно виступили юні представниці Синівської громади. …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page