На головну / Головні новини / Поблизу Луцька може з`явитися центр ментального відновлення українців
Поблизу Луцька може з`явитися центр ментального відновлення українців

Поблизу Луцька може з`явитися центр ментального відновлення українців

У 12 хвилинах їзди від Луцька знаходиться село Жидичин. В його околицях тихо і спокійно, немає міського шуму й галасу. Чудове місце для відновлення українців, що постраждали від війни, – вирішили активісти громадської організації «Алгоритм дій» та започаткували проект RE:Ukraine Housing Lutsk. Ця ініціатива передбачає створення сучасного центру відновлення з тимчасовим житлом для військових-ветеранів та внутрішньо переміщених осіб.

Поки що на земельній ділянці, яка знаходиться у певній віддаленості від Жидичина, розміщується один модульний будиночок. Це експериментальний зразок – дві квартири площею 64 кв м кожна.

Поблизу Луцька може з`явитися центр ментального відновлення українців

Тут є все для повноцінного проживання родини: дві кімнати, кухня-вітальня, санвузол. У квартирі – автономне опалення з теплою підлогою, повний набір меблів від IKEA, техніка для кухні, пральна машина, посуд, постільна білизна. Все в білих, приємних тонах. Аж не віриться, що це житло побудоване для проживання тимчасово переміщених осіб.

Поблизу Луцька може з`явитися центр ментального відновлення українців

Поблизу Луцька може з`явитися центр ментального відновлення українців

 

 

 

 

 

 

 

 

Крапки над «і» допомагає розставити комунікаційна менеджерка ГО «Алгоритм дій» Ірина Новосад.

– Наш проект –  перша приватна ініціатива, спрямована на ефективне та відповідальне надання тимчасового житла, – зазначає пані Ірина. – Його концепція спрямована на те, щоб людина, яка втратила житло, могла переміститися в гідні умови проживання. В Жидичині була підходяща земельна ділянка, класне місце біля водойми, де можна розмістити тимчасові споруди, тож спільно з партнерами розпочали втілювати проект у життя.  Слід зазначити, що ініціатива фінансується коштом пожертв приватних осіб та компаній-донорів, за підтримки Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та Луцької міської ради. Проект створюється за системою Balbek Bureau – однієї з відомих архітектурних майстерень, яка з початку повномасштабної війни розробила цілу систему гідного житла для внутрішньо переміщених осіб.

Поблизу Луцька може з`явитися центр ментального відновлення українців

За словами менеджерки, проект «закрутився» ще 2 роки тому, та на його реалізацію потрібно велике фінансування. Тож через 2 роки вирішили дещо змінити концепцію. Оскільки  внутрішньо переміщені особи, які приїхали на Волинь, вже в основному визначилися з подальшим майбутнім, та й для всіх збудувати житло неможливо, команда вирішила  робити центр ментального відновлення з тимчасовим проживанням. Сьогодні це в першу чергу потрібно ВПО, які тільки переїхали й потрібують відновлення в тиші й спокої, а також військовим-ветеранам.

 – Це не житло на роки, – наголошує Ірина Новосад. – Людина перебуватиме тут місяць-два, поки знайде сили рухатися далі по життю. Для Луцької громади це також можливості, адже до нас приїжджають цікаві люди, професіонали. Це наш потенціал, який може стати частиною місцевої спільноти.

Віктор Чешук, один із кураторів проєкту, показує план майбутнього містечка. Воно матиме 17 модулів по 4 будиночки, в кожному з яких буде по 2-3 квартири. Всього тут зможуть одночасно проживати 456 осіб.

Поблизу Луцька може з`явитися центр ментального відновлення українців

– Все містечко буде інклюзивним, а окремі модулі будуть пристосовані повністю під осіб із інвалідністю, – каже пан Віктор.  – Це також одна з наших екологічних ініціатив – все виготовлено з безпечних, екологічних матеріалів.

Територія майбутнього комплексу – близько 6 гектарів. Це приватна земля, яку громадській організації передали в постійне користування військові (і таке буває!). Пан Віктор пояснює, що кілька місцевих атовців, які отримали по 2 га від держави, вирішили, що їхні ділянки мають принести користь громаді.

Крім будиночків, у модульному містечку планують облаштувати місця для кемпінгу, спортивні площадки, сквер для відпочинку, в тому числі й для мешканців Жидичина, щоб реінтегрувати приїжджих у місцеву громаду. З центром села цю територію мають з`єднати велосипедна і пішоходна доріжки.

Поблизу Луцька може з`явитися центр ментального відновлення українців
Візуалізація проекту, фото з сайту ГО “Алгоритм дій”

Який буде загальний бюджет проєкту – сьогодні оцінити важко. Організатори хочуть запустити перші відновлювальні ретрити для невеликих груп ветеранів війни та внутрішньо переміщених осіб вже найближчим часом. Так би мовити, відтестувати програму, довести потенційним інвесторам і донорам, що це ефективно працює, і таким чином залучати додаткові кошти. Також розглядається варіант залучення грантів, у тому числі через громадські організації.

Як усе вийде – покаже час. Дуже хотілося б, щоб єдиний модульний будиночок в околицях Жидичина розрісся до комплексу як мінімум із кількох подібних. Щоб гарна візуалізація на картинці перетворилася в реальне втілення проєкту в життя. Щоб вже в найближчі місяці тут з`явилися перші мешканці. Та для цього потрібні потужні партнери й немалі кошти.

 

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Липоводолинська і Синівська громади придбають ще по одному шкільному автобусу

Липоводолинська і Синівська громади придбають ще по одному шкільному автобусу

Закупівля транспортних засобів здійснюватиметься на умовах співфінансування з обласного бюджету (50/50), розмір внеску кожної громади …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page