На головну / Головні новини / Реформа освіти: що чекає на сільські школи у найближчі роки
Реформа освіти: що чекає на сільські школи у найближчі роки

Реформа освіти: що чекає на сільські школи у найближчі роки

В Україні продовжується реформа середньої освіти. В планах Кабінету Міністрів України – до вересня 2026 року ліквідувати сільські школи, де навчається менше 60 дітей. Учнів переведуть в опорні заклади, розташовані в більших населених пунктах. Чим зумовлені такі зміни, а також чого чекати школярам і їхнім батькам?

В чому суть?

Сьогодні фінансування українських шкіл здійснюється як за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету України, так і коштом місцевих бюджетів. З 1 вересня 2025 року Уряд не фінансуватиме зарплати вчителів у школах, де навчаються менше 45 учнів, а з 1 вересня 2026 року — тих, де менше 60 дітей. Однак це рішення не стосується початкових шкіл, а діятиме тільки на рівні 5-11 класів. Тобто громади матимуть вибір — залишати середні і старші класи в сільських школах, фінансуючи їх з власного бюджету, або ж закривати їх, а учнів возити до більших шкіл.

Обсяг малочисельних шкіл в Україні є доволі значним, приміром, у Харківській області це кожна п’ята школа, у Львівській таких закладів середньої освіти налічується 48, і всі вони можуть бути закриті через рік.

Ситуація на Сумщині

У Сумській області заклади освіти, в яких навчається менше 45 учнів, будуть реорганізовані. Про це під час брифінгу повідомила директор Департаменту освіти і науки Сумської ОДА Вікторія Гробова.  Посадовиця наголосила, що мова йде не про закриття, а про реорганізацію закладів.

Реформа освіти: що чекає на сільські школи у найближчі роки

– На Сумщині сьогодні в 41 навчальному закладі навчається менше 45 учнів, а у багатьох із цих закладів 37, 36 і 30 учнів, тобто буває і по 1-3 учні в класі, – зазначила Вікторія Гробова. – У зв’язку з тим, що стратегічним завданням галузі освіти є покращення якості навчання, урядом було прийняте рішення, що державна субвенція не виділятиметься на школи, де менше 45 учнів. 

Вікторія Гробова пояснила, що початкова ланка однозначно буде фінансуватися з державної субвенції, а рішення щодо школи з 5 по 11 клас буде приймати засновник. Можливо, буде організоване підвезення, або засновник прийме рішення фінансувати такий заклад з місцевого бюджету, або взагалі може бути прийняте рішення про створення опорного закладу в громадах і школи, де навчається менше 45 дітей, можуть стати філіями у структурі опорного закладу і фінансуватися з державної субвенції.

– Станом на сьогодні відомо, що з 41 навчального закладу, де менше 45 учнів, 4 заклади початкової ланки та 8 закладів, які буде реорганізовано у філії опорних закладів, отримають кошти з державного бюджету. Ще 7 закладів фінансуватимуться з місцевого бюджету. По решті – рішення засновниками поки що не прийнято, – повідомила очільниця департаменту.

Липоводолинська громада

У Липоводолинській громаді на сьогодні функціонують 4 ліцеї і 1 гімназія. У розрізі кількості учнів ситуація така: Липоводолинський ліцей – 556, Берестівський ліцей – 137, Беївський ліцей – 103, Байрацький ліцей – 50, Сухогруньська гімназія – 42.

За словами начальниці відділу освіти, молоді та спорту селищної ради Юлії Шапран, згідно з постановою Кабміну, без державної субвенції може залишитися Сухогруньська гімназія. За прогнозними показниками, на 1 вересня 2025 року в закладі налічуватиметься плюс/мінус 27 учнів. Крім того, там не набереться перший клас, не буде третього, тож про реорганізацію гімназії в початкову школу теж мова не йде.

Реформа освіти: що чекає на сільські школи у найближчі роки
Приміщення гімназії в Сухій Груні

Днями в громаді дано старт громадським обговоренням проєктів рішень селищної ради «Про припинення діяльності Сухогруньської гімназії Липоводолинської селищної ради Сумської області шляхом ліквідації» та «Про реорганізацію Байрацького ліцею Липоводолинської селищної ради Сумської області».

Як ми пояснювали вище, цей процес розпочато  в зв’язку з реформуванням освітньої галузі: з 1 вересня 2025 року Уряд не фінансуватиме зарплати вчителів у школах, де навчаються менше 45 учнів, а з 1 вересня 2026 року — тих, де менше 60 дітей.

Громадські обговорення триватимуть протягом року.

Синівська громада

У Синівській громаді – 4 заклади загальної середньої освіти. Це Синівський, Колядинецький, Саївський і Капустинський ліцеї. У відділі освіти, молоді, спорту, культури та туризму сільської ради нам не вдалося отримати коментар стосовно сьогоднішньої ситуації в галузі освіти громади. Тож робимо власні припущення на основі інформації з відкритих джерел.

На 1 вересня 2023 року в Синівському ліцеї налічувалося 137 учнів, у Колядинецькому – 82, у Саївському – 54, в Капустинському – 33.

30 червня 2023 року на офіційному сайті Синівської сільської ради опубліковано 5 оголошень про початок проведення громадських обговорень. Три з них стосуються перепрофілювання закладів загальної середньої освіти. Мова йде про Синівський, Саївський і Капустинський ліцеї, які з 1 вересня 2024 року можуть стати гімназіями (у закладах не буде 10-11 класів).

Паралельно, до 30 червня 2024 року тривають громадські обговорення щодо припинення діяльності двох юридичних осіб – Капустинського і Саївського ліцеїв. У проекті рішення конкретні дати початку процесу припинення не вказані. Можемо припустити, що громада ще не визначилась – перепрофілювати ці заклади чи закривати вже з 1 вересня 2024 року.

Якщо заклади перепрофілюють у гімназії:

За прогнозними показниками, в Капустинському ЗЗСО на 1 вересня 2025 року буде менше 45 учнів, і його фінансування з державного бюджету припиниться, тож цей заклад – перший під загрозою закриття. Незрозуміла ситуація і по Саївському ліцею – чи збереже він статус гімназії в 2025 році.

Пам`ятаємо, як боляче сприймали мешканці Липоводолинщини закриття шкіл у Московському, Панасівці, Семенівці, Подільках, інших селах. Схоже на те, що громадам знову доведеться приймати складні рішення.

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Починаючи з серпня 2024 року, вестиметься відеозапис пленарних засідань сесій Липоводолинської селищної ради

Починаючи з серпня 2024 року, вестиметься відеозапис пленарних засідань сесій Липоводолинської селищної ради

Відповідне рішення прийняли депутати на сесії 12 липня. «Пленарне засідання ради транслюється в мережі Інтернет …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page