На головну / ВІЙНА / «Unbroken»: місце, де незламних повертають до повноцінного життя
«Unbroken»: місце, де незламних повертають до повноцінного життя

«Unbroken»: місце, де незламних повертають до повноцінного життя

У рамках престуру на Львівщину, організованого Харківським пресклубом, журналістка «Нашого краю» мала змогу побувати в унікальному в Україні медичному закладі. Це Національний реабілітаційний центр «Незламні“ (“Unbroken»), де дорослі й діти, які постраждали від війни, отримують комплексну медичну допомогу та шанс на повернення до повноцінного життя.

Реабілітаційний центр працює на базі Першого медоб’єднання Львова,  до якого входять дві дорослі та дитяча лікарні. Він займає кілька поверхів просторої, з сучасним ремонтом будівлі. Скляні переходи, комфортні меблі, привітний персонал – на перший погляд, все налаштовує на позитив. Та коли бачиш пацієнтів, більшість із яких має фізичні ушкодження тіла, повертаєшся до суворої реальності війни…

«Unbroken»: місце, де незламних повертають до повноцінного життя

– Реабілітаційний центр «Незламні» розпочав свою роботу в квітні 2022 року, – розповідає піар-менеджерка закладу Зоряна Гасій. – З того часу тут проліковано близько 16 тисяч поранених українців, серед яких 350 – діти. Більшості з них надається комплексна допомога, коли з пацієнтом працює команда спеціалістів: протезист, хірург, ортопед-травматолог, фізичний терапевт і психотерапевт. Це важливо, щоб забезпечити повноцінне лікування і реабілітацію.

Заклад спеціалізується на хірургії, ортопедії, фізичній та психологічній реабілітації. Тут діє найбільший в Україні опіковий центр та існує власне відділення психіатрії та центр ментального здоров’я. Та протезування все більше виходить на передній план, адже військові та цивільні внаслідок війни постійно втрачають кінцівки. Тому в закладі відкрили повноцінне протезне відділення.

– Це перша протезна майстерня в Україні, що функціонує при лікарні, – каже Зоряна Гасій. – З її відкриттям ми закрили питання необхідності звернення пацієнтів до інших закладів. У вересні 2022 року починали з маленької мобільної майстерні на 2 робочих місця. Та потреби були набагато більшими, тому з часом розширили площу до 250 кв. м, облаштували кілька кабінетів, і наразі тут працює більше десятка протезистів. В майбутньому плануємо нарощувати потужність цього відділення, оскільки у нас у списку очікування – стабільно не менше 200 пацієнтів.

Журналісти наочно побачили, як працює протезна майстерня. Тут встановлюють як механічні, так і біонічні протези (останніх набагато менше, в першу чергу через їх дороговартісність).

– Людина має пройти шлях звикання до протеза, – каже протезист Владислав Сіховський. – Чим раніше це почати робити, тим краще. Освоювати базу краще з механічною кінцівкою, і вже потім переходити на досконаліший, біонічний протез. Біоніка – це ще й не зовсім практично. Часто військові навіть із протезами повертаються на фронт, де немає ідеальної чистоти, постійно присутні вологість і пил, немає можливості підзарядити акумулятор. Тому вони свідомо обирають механічний варіант.

Під час нашого перебування у відділенні першу примірку протеза нижньої кінцівки спеціалісти робили колишньому військовослужбовцю, 30-річному Олександру. Він втратив ногу в результаті мінно-вибухової травми на Запорізькому напрямку. Чоловік налаштований рішуче – навчитися ходити на механічному протезі й почати жити в буквальному сенсі заново.

У Реабілітаційному центрі «Незламні» крім основних напрямків (хірургія й протезування), також займаються фізичною і психосоціальною реабілітацією пацієнтів. Для цього створені окремі відділення, якими журналісти теж мали змогу пройтися. Скрізь ми бачили молодих людей, які рух за рухом, малесенькими кроками відновлюють свої сили й навички під наглядом висококваліфікованих фахівців. Для цього тут є тренажерні зали, кімнати для терапії з психологом і навіть ерготерапевтична квартира з кухнею, де можна заново вчитися дбати про себе в домашніх умовах. Скоро в закладі запрацює й басейн для реабілітації у воді.

«Unbroken»: місце, де незламних повертають до повноцінного життя

Як пояснює піар-менеджерка, реабілітаційний центр працює за державною програмою, коли послуги пацієнтам, в тому числі й із установки первинного протеза, надаються безкоштовно. Звичайно, доводиться задіювати й кошти міжнародних донорів, меценатів. До прикладу, прямо зараз через платформу dobro.ua «Незламні» ведуть збір 100 млн гривень на придбання 50 біонічних кінцівок.

Послугами реабілітаційного центру «Незламні» можуть скористатися мешканці з усіх регіонів України. В першу чергу тут беруть на лікування пацієнтів, яких привозять до Львова евакуаційними потягами зі східного напрямку. Бажаючі потрапити в заклад “із дому” мають чекати своєї черги. Скільки? Можливо, й місяці. Принаймні, вільних місць у закладі ніколи немає. 

Фото й відео авторки

 

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Аліна Бурик і Анна Кошарна – серед учнівської еліти України

Аліна Бурик і Анна Кошарна – серед учнівської еліти України

Добіг кінця IV етап Всеукраїнських учнівських олімпіад, на якому гідно виступили юні представниці Синівської громади. …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page