На головну / ВІЙНА / Голова Городоцької міської ради Володимир Ременяк: «Тримати фронт у тилу – обов’язок кожної територіальної громади»
Голова Городоцької міської ради Володимир Ременяк: «Тримати фронт у тилу – обов’язок кожної територіальної громади»

Голова Городоцької міської ради Володимир Ременяк: «Тримати фронт у тилу – обов’язок кожної територіальної громади»

Городоцька громада Львівської області доволі велика за розмірами й чисельністю населення: 376 кв.м площі, 39,7 тис. мешканців, 39 населених пунктів і 13 старостинських округів. Вона має дуже вигідне географічне і логістичне розташування – за 25 км від обласного центру й 50 км від кордону з Польщею. Хоч територіальне об’єднання знаходиться за 1000 кілометрів від лінії фронту, з початку повномасштабного вторгнення життя місцевих мешканців значно змінилося, й всі вони не залишилися осторонь спільної мети – волонтерської допомоги армії й усім, хто цього потребує.

Переселенці зможуть знайти на Городоччині як прихисток, так і роботу

За словами голови громади Володимира Ременяка, в критичні пікові дні й місяці 2022 року, коли хвиля українців мігрувала на західні терени, кількість переселенців у громаді наближалася до 3 тисяч осіб. Хоча не всі ВПО проходили процедуру реєстрації. Хтось відразу рухався далі, частина зупинялася на деякий період.

Сьогодні офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб, які вибрали для проживання Городоччину – кілька сотень. Для їх централізованого розміщення громада за власні кошти провела реновацію трьох локацій. Це приміщення старої школи в селі Братковичі, колишня будівля амбулаторії загальної практики сімейної медицини в Родатичах та неврологічного відділення центральної районної лікарні безпосередньо в Городку.

Чи готова громада приймати нових переселенців, зокрема через загострення ситуації на Сумщині й Харківщині й масовий виїзд звідти людей? Очільник громади каже, що поодинокі вільні місця є, але приймати переселенців групами сьогодні немає можливості. Хоча Городоччина працює над цим питанням. Розробляються й подаються проєкти зі створення нових місць для проживання ВПО, із залученням державних, міжнародних і приватних інвестицій. Так, у селі Керниця вже розпочато роботу з реконструкції адмінбудівлі для надання соціального житла жінкам із дітьми із числа переселенців. Це будуть маленькі бюджетні квартири зі всіма зручностями.

Голова Городоцької міської ради Володимир Ременяк: «Тримати фронт у тилу – обов’язок кожної територіальної громади»
Будівля у Керниці, в якій роблять реконструкцію. Фото з архіву міської ради

– Сподіваємося, що держава, розглядаючи наші пропозиції, дасть позитивні відповіді, – каже Володимир Ременяк. – Розуміючи, що може бути нова хвиля міграції, ми також постійно спілкуємося із благодійними організаціями й шукаємо нові можливості.

Значна кількість внутрішньо переміщених осіб знайшла роботу. Оскільки багато місцевих мешканців виїхали за кордон, переселенці заповнили вакуум робочих місць. На території Городоцької громади є кілька бюджетоутворюючих підприємств. Це «Бадер Україна» (шиє шкіряні салони для автомобілів AUDI та BMW, «Інсталпласт» (виробництво полімерних труб), «Озон» (виготовлення бруківки). Кілька релокованих підприємств із Харківщини також надають додаткові робочі місця. В свою чергу, люди з числа ВПО, які працюють, мають можливість створювати кращі умови для проживання, орендуючи окремі будинки чи квартири.

Городоцька ТГ першою на Львівщині утворила Раду ВПО, яка займається вивченням проблем переселенців та їх вирішенням, допомагає новоприбулим вливатися в місцеву спільноту.

«Ми є одними з лідерів із закупівлі дронів для військових»

Пріоритет і головний вектор роботи Городоцької громади – праця на перемогу, допомога воїнам Збройних Сил України.

– У хлопців, які воюють, дуже багато потреб, – каже Володимир Ременяк. – Ми вважаємо, що це першочергові потреби. Нам постійно надходять листи з військових частин, де служать земляки. В них – списки необхідного, які проігнорувати ми не маємо права. Більшість «дірок» закриваємо коштами місцевого бюджету. Міська рада закуповує спорядження, затим воно передається на баланс окремих військових підрозділів. Депутатський корпус підтримує такі ініціативи одноголосно.

Лише протягом березня міська рада двічі виділяла кошти для закупівлі необхідного для захисників військового спорядження. Перша партія допомоги включала 6 Mavic 3T та 12 Mavic Pro, 20 квадрокоптерів FPV «Грім», друга – 200 fpv-дронів, 2 Mavic 3T та 3 Mavic Pro. Всього з бюджету громади в рамках Програми підтримки підрозділів територіальної оборони та Збройних сил України на 2024 рік у березні було використано 4,5 млн грн.

Голова Городоцької міської ради Володимир Ременяк: «Тримати фронт у тилу – обов’язок кожної територіальної громади»
Закуплена партія дронів. Фото – Львівська ОВА

Як результат, у 2023 році Городоцька громада увійшла до п’ятірки лідерок із закупівлі дронів в Україні. І придбавати БПЛА городоччани також почали одними з перших.

Очільник громади разом із волонтерською командою регулярно їздить на схід. Представники міської ради і громадської організації «Борець» здійснили вже 11 волонтерських місій на передову й зупинятися не збираються. За ці два роки вони побували на Донецькому, Луганському, Чернігівському, Харківському, Херсонському напрямках. Володимир Ременяк каже, що тримати фронт у тилу – обов’язок кожної територіальної громади.

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Посадовці подали декларації про доходи за 2021-22 роки. Хто скільки заробив?

Посадовці подали декларації про доходи за 2021-22 роки. Хто скільки заробив?

Публікації журналістів із аналізом декларацій чиновників різних рівнів завжди викликають підвищену цікавість у читачів. Востаннє …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page