На головну / Головні новини / ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО ЛИПОВОДОЛИНСЬКОЇ ГРОМАДИ: ПРОБЛЕМИ Й СТАН ГОТОВНОСТІ ДО РОБОТИ В ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД
ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО ЛИПОВОДОЛИНСЬКОЇ ГРОМАДИ: ПРОБЛЕМИ Й СТАН ГОТОВНОСТІ ДО РОБОТИ В ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО ЛИПОВОДОЛИНСЬКОЇ ГРОМАДИ: ПРОБЛЕМИ Й СТАН ГОТОВНОСТІ ДО РОБОТИ В ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД

В поточному році, зважаючи на ризики, які несе в собі воєнний стан, а також ряд проблем, що стосувалися діяльності  комунальних підприємств селища, стану житлово-комунального господарства Липоводолинської громади приділялася особлива увага.

У травні на сторінках газети ми розповідали про складне фінансове становище двох комунальних підприємств – ЖКГ «Липоводолинське» і ГВП «Комунпослуга», наявність заборгованості з виплати заробітної плати працівникам і сплати за електроенергію. 

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО ЛИПОВОДОЛИНСЬКОЇ ГРОМАДИ: ПРОБЛЕМИ Й СТАН ГОТОВНОСТІ ДО РОБОТИ В ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО ЛИПОВОДОЛИНСЬКОЇ ГРОМАДИ: ПРОБЛЕМИ Й СТАН ГОТОВНОСТІ ДО РОБОТИ В ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД 

Мова йшла про заборгованість цих комунальних підприємств із виплати заробітних плат працівникам та  перед постачальними організаціями. Крім того, у населення накопичилися борги з оплати отриманих послуг перед комунальним підприємством. Через недосконалість автоматизованої системи обліку водопостачання була відсутня можливість передачі показників онлайн та оплати послуг через банківський додаток.

Робоча група з вивчення проблем комунальних підприємств збиралася в селищній раді неодноразово. Поступово були напрацьовані варіанти виходу з кризи, а також шляхи покращення взаємодії підприємств із споживачами. Зокрема, з бюджету Липоводолинської селищної ради було погашено заборгованість КП із виплати заробітної плати, сплати єдиних соціальних внесків і боргів за спожиту електроенергію. Також громада передбачила кошти на закупівлю програмного забезпечення, щоб налагодити автоматизований процес обміну даними між підприємствами й споживачами.

В жовтні ми провели опитування місцевих мешканців, щоб дізнатися, які проблеми в роботі ЖКГ є сьогодні. Із врахуванням отриманих відповідей, задали ряд питань відповідним фахівцям.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО ЛИПОВОДОЛИНСЬКОЇ ГРОМАДИ: ПРОБЛЕМИ Й СТАН ГОТОВНОСТІ ДО РОБОТИ В ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД

Багатьох мешканців хвилює відсутність можливості створення на сайті підприємства власного електронного кабінету з занесенням показників споживання води онлайн. Ми поцікавилися в головної бухгалтерки КП «ЖКГ «Липоводолинське» Оксани ДЕМИДЕНКО, що було зроблено підприємством в цьому напрямку.

–  Ми придбали сучасне програмне забезпечення для автоматизованого ведення обліку водопостачання. В цій системі на даний момент кабінет приватного споживача поки що створити не можна. Але ми вже налагодили передачу в банк реєстрів на оплату, і в «Приват24» споживачі бачать, скільки вони мають сплатити за послуги водопостачання і водовідведення, і здійснювати оплату. Показники споживання кількості води можна передати контролерам по телефону чи скинути на Вайбер. Програма не зовсім проста, в ній треба добре розібратися. Сподіваємося, що в наступному році ми налагодимо й можливість створення електронних кабінетів безпосередньо споживачами.

Передати показники лічильників можна за телефонами: (05452)5-19-48, 0666604921, Viber 0666604921.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО ЛИПОВОДОЛИНСЬКОЇ ГРОМАДИ: ПРОБЛЕМИ Й СТАН ГОТОВНОСТІ ДО РОБОТИ В ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД
       Оновлена квитанція послуг водопостачання

Ще одне важливе питання – як у Липоводолинській громаді підготувалися до опалювального сезону та чи будуть споживачі із світлом, теплом і водою у разі довготривалих блекаутів через російські обстріли? Про це редакції розповів начальник відділу архітектури та житлово-комунального господарства Ігор ЛІСНЕНКО.

– Наскільки заклади комунальної форми власності громади готові до проходження опалювального періоду 2023-2024 років? Які основні роботи виконані комунальними підприємствами селищної ради?

– Як і в попередні роки, послуги  теплопостачання на території селища Липова Долина КП «Теплокомуненерго» буде надавати для чотирьох закладів: Липоводолинського ліцею, дитсадків «Берізка» і «Веселка» та КНП «Липоводолинська лікарня». На засіданні виконкому 27 вересня перезатверджені тарифи на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії цим комунальним підприємством, – вони залишилися на рівні минулого року. Потреба дров на опалювальний період котелень на альтернативному паливі  становить 1,7 тис. куб. м, такий об’єм дров є в наявності. На всіх об’єктах повірено манометри, проведено планове обслуговування газових котлів, перевірено димоходи і сигналізатори та замінено обладнання, що вийшло з ладу. Зокрема, в котельні на альтернативних видах палива, що обслуговує Липоводолинський ліцей,  замінено частину тепломережі, в котельні лікарні – котел. 

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО ЛИПОВОДОЛИНСЬКОЇ ГРОМАДИ: ПРОБЛЕМИ Й СТАН ГОТОВНОСТІ ДО РОБОТИ В ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД

– Ми живемо в умовах війни, коли через обстріли російської федерації можливі часті чи довгострокові відключення світла, і, як наслідок, відсутність водопостачання. Чи готові комунальні підприємства, що постачають воду населенню, до можливих форс-мажорів?

– Селищна рада подбала про забезпечення цих об’єктів резервними джерелами живлення. Зокрема, встановлено потужні генератори на водозабори №1 і №4, КНС та очисні споруди.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО ЛИПОВОДОЛИНСЬКОЇ ГРОМАДИ: ПРОБЛЕМИ Й СТАН ГОТОВНОСТІ ДО РОБОТИ В ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО ЛИПОВОДОЛИНСЬКОЇ ГРОМАДИ: ПРОБЛЕМИ Й СТАН ГОТОВНОСТІ ДО РОБОТИ В ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД

Також завершується монтаж резервного кабеля живлення на очисних спорудах. Проведено поточний ремонт насосного обладнання  на КНС №2 і його заміну на водозаборах № 1,4 і 6. Планується часткова заміна 650 метрів труб водомережі по вул. Полтавська.

Крім цього, щоб зменшити витрати на обігрів адмінприміщення КП ЖКГ «Липоводолинське», там замінено старі вікна і двері на енергозберігаючі та встановлено твердопаливний котел, щоб опалювати будівлю дровами.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО ЛИПОВОДОЛИНСЬКОЇ ГРОМАДИ: ПРОБЛЕМИ Й СТАН ГОТОВНОСТІ ДО РОБОТИ В ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД

По КП «Московське» наразі  проведено  профілактичну  дезінфекцію водогону  в селах Московське та Весела Долина і ремонт оглядового колодязя по вул. Молодіжна. Виконується прокладання 350 м водогону між вул. Молодіжна та вул. Дериземлі (350 метрів). В планах – облаштування оглядового колодязя на водогоні  с. Московське.

– Розкажіть детальніше про підготовку до зими закладів охорони здоров`я.

– У КНП «Липоводолинська лікарня» встановлено і підключено 2 дизель-генератори відповідно на 17 і 68 кВт. Заклад також забезпечено ще одним резервним дизель-генератором на 7.5 кВт.

Щоб мінімізувати втрати тепла, в приміщенні Липоводолинської лікарні замінено 120 вікон та 4 внутрішніх дверей на енергозберігаючі металопластикові. На черзі – заміна й вхідних дверей. Відремонтовано систему опалення, зокрема, замінено труби, перед радіаторами опалення встановлено запірні крани, 3 циркуляційні насоси.

Вже розпочато роботи з утеплення фасаду лікарні та заміни 750 м труб водопостачання – їх планується завершити до 15 жовтня.

Значний об’єм робіт виконаний і в закладах первинної ланки медицини – 4 амбулаторіях і  8 фельдшерсько-акушерських пунктах. Шість із них мають газове опалення – там проведені всі відповідні перевірки і технічне обслуговування обладнання.  6 закладів, які мають пічне опалення, стовідсотково забезпечені дровами.

З метою енергозбереження у АЗПСМ смт Липова Долина, Семенівському, Берестівському й Лучанському ФАПах проведено заміну застарілих дерев’яних віконних та дверних блоків на металопластикові. Проведено поточні ремонти приміщень АЗПСМ смт Липова Долина і Семенівського ФАПу, замінено лампи розжарювання на світлодіодні енергозберігаючі лампи у всіх структурних підрозділах.

– Наразі в громаді  учні майже всі закладів освіти навчаються за очною формою. Наскільки підготовлені ліцеї й дитсадки до роботи в осінньо-зимовий період?

– Селищною радою   для закладів загальної середньої освіти було придбано 5 генераторів на суму 754 тис. грн, для Липоводолинського дитсадка «Веселка»  – генератор на суму 394 тис. грн.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО ЛИПОВОДОЛИНСЬКОЇ ГРОМАДИ: ПРОБЛЕМИ Й СТАН ГОТОВНОСТІ ДО РОБОТИ В ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД

Проведено утеплення стін приміщень дитсадка «Берізка» та дитячо-юнацької спортивної школи.  Тривають роботи по утепленню стін  ЗДО «Веселка» і Беївського ліцею. Також у цьому році замінено 49 вікон і 29 дверей у Байрацькому ліцеї, 3 дверей у ЗДО «Берізка», 1 – у Панасівському ЗДО. Виконано роботи по встановленню твердопаливного котла та димохідної труби в приміщенні відділу освіти, молоді та спорту. Заплановано ремонт актового залу та внутрішнього санвузла у Липоводолинському ліцеї.

Для закладів освіти, які працюють на твердому паливі, всього буде завезено 168 куб. м дров.

– Який стан готовності закладів культури і соціальної сфери?

З тридцяти закладів культури громади в осінньо-зимовий період 2023-2024 років планується опалювати  19. Протягом вересня-жовтня будуть проведені закупівлі твердопаливних печей та обладнання до них для Берестівського, Московського сільських будинків культури і Яганівської сільської бібліотеки-філії, заміна димоходів в Байрацькому і Русанівському СБК. Дровами усі заклади будуть забезпечені в повному обсязі.

За кошти місцевого бюджету здійснено закупівлі матеріалів для проведення ремонтів та на покращення матеріально-технічної бази закладів культури на загальну суму 2254,1 тис. грн, в тому числі, виконано заходи з енергозбереження на 1394,8 тис. грн. Це заміна вікон і дверей у Дитячій школі мистецтв, Публічній бібліотеці ім. Новиченка, Центрі культури і дозвілля, Семенівському, Русанівському, Яганівському, Лучанському, Беївському СБК та ремонт електромережі 11 закладів. Щоб запобігти можливим ризикам роботи в умовах воєнного стану, було виконано роботи з облаштування укриття Центру культури і дозвілля та придбано 5 генераторів.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО ЛИПОВОДОЛИНСЬКОЇ ГРОМАДИ: ПРОБЛЕМИ Й СТАН ГОТОВНОСТІ ДО РОБОТИ В ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД

Готові до зими й заклади соціальної сфери. Планується опалювати газом  приміщення територіального центру соціального обслуговування. Адмінприміщення старостинських округів будуть опалюватися дровами та природним газом – тверде паливо заготовлено у 100-відсотковому об’ємі. Для упередження переохолодження та недопущення замерзання у разі відсутності газо/електро постачання в громаді заготовлений резерв 156 куб. м дров для забезпечення родин, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «ТОВ «Газета «Наш край» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу

Про нас Наш край

Перевірте також

Юні липоводолинці активно освоюють освітньо-дозвіллєвий простір

Юні липоводолинці активно освоюють освітньо-дозвіллєвий простір

Перші тижні роботи LD Club, створеного в рамках проєкту, реалізованого Липоводолинською селищною радою спільно з …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page