На головну / Головні новини / ЦАРИЧАНСЬКА ОТГ: ЗА ЧОТИРИ РОКИ РЕАЛІЗОВАНО ПОНАД 50 ІНФРАСТРУКТУРНИХ ПРОЕКТІВ
ЦАРИЧАНСЬКА ОТГ: ЗА ЧОТИРИ РОКИ РЕАЛІЗОВАНО ПОНАД 50 ІНФРАСТРУКТУРНИХ ПРОЕКТІВ

ЦАРИЧАНСЬКА ОТГ: ЗА ЧОТИРИ РОКИ РЕАЛІЗОВАНО ПОНАД 50 ІНФРАСТРУКТУРНИХ ПРОЕКТІВ

Продовжуємо розповідати про кращі практики ОТГ Дніпропетровщини.

У Царичанській громаді, яка утворилася навколо районного центру в 2016 році шляхом приєднання чотирьох сільських рад, проживає близько 15 тисяч жителів. Як розповів її голова Геннадій Сумський, про своє рішення в ОТГ жодного разу не пошкодували, адже позитивні рушення видно неозброєним оком.

«Лише в 2019 році ми «з нуля» реконструювали дитячий садок в одному з сіл, капітально відремонтували дві школи в Царичанці, придбали автобус, добудували дві сільські амбулаторії, – розповідає очільник громади. – А загалом за чотири роки втілили в життя більше 50 інфраструктурних проектів. А це водогони, освітлення, ремонти, реконструкції, придбання техніки, обладнання…».

Головна позитивна риса цієї ОТГ – уміння залучати інвестиційні кошти. В штаті селищної ради є спеціальний відділ, який займається лише грантами і проектами. Громада співпрацює  з такими програмами як DESPRO, ПРООН, U-LEAD, DOBRE і т. д. Протягом минулого року залучено близько 5 млн грантових коштів. В цьому році по одному з проектів лише на енергоменеджемент медицини в громаду зайде близько 11 млн грн. Втілення в життя чекає й проект із реконструкції центральної паркової зони (теж на 11 млн грн).

«Коли ми об’єднувалися – обіцяли людям на місцях покращення умов життя, – говорить Геннадій Сумський. –  Щоб усі жили на одному рівні. З кожною сільською радою ми заключили меморандум про співпрацю. Сьогодні нам не соромно дивитися землякам у очі – ці меморандуми ми виконали й перевиконали. Так, в один рік лише доріг в громаді було поремонтовано на 70 млн грн. На кожному старостинському окрузі зробили дорогу «з нуля». Також до кінця року запустимо в ОТГ соціальний автобусний маршрут, який з’єднає наші старостинські округи. Проблеми із сполученням у нас немає. Але ж придбали автобус для громади плюс ще один отримаємо по обласному проекту – чому б не покращити ці послуги для наших жителів?»

Гордяться в громаді й ще одним успішно втіленим в життя задумом: завдяки перемозі в одному з проектів, на умовах співфінансування, приміщення недіючої комунальної аптеки переобладнали під десять двох- і трикімнатних квартир для учасників АТО. Таким чином, частково розв’язали проблему забезпечення житлом атовців.

ЦАРИЧАНСЬКА ОТГ: ЗА ЧОТИРИ РОКИ РЕАЛІЗОВАНО ПОНАД 50 ІНФРАСТРУКТУРНИХ ПРОЕКТІВ

Ще одну закинуту будівлю старої стоматології громада продала під приватну лікарню. Тепер у невеликому райцентрі діє сучасна медустанова з високоякісним обладнанням, в якій прийом ведуть обласні вузькопрофільні спеціалісти, працює інноваційна лабораторія. Покращення для людей очевидні: не треба їхати в Дніпро, щоб потрапити на прийом до уролога, мамолога чи кардіолога, здати складні аналізи. Все можна зробити на місці, та й рівень цін нижчий, ніж в обласному центрі. 

ЦАРИЧАНСЬКА ОТГ: ЗА ЧОТИРИ РОКИ РЕАЛІЗОВАНО ПОНАД 50 ІНФРАСТРУКТУРНИХ ПРОЕКТІВ

ЦАРИЧАНСЬКА ОТГ: ЗА ЧОТИРИ РОКИ РЕАЛІЗОВАНО ПОНАД 50 ІНФРАСТРУКТУРНИХ ПРОЕКТІВ

Жителі громади активно залучаються до вирішення питань життєдіяльності ОТГ. Третій рік у громаді запроваджено бюджет участі. Втілено в життя 5 успішних проектів. «Частіше ініціює ці проекти молодь, – відзначає селищний голова. –  Далі люди голосують, а ми втілюємо в життя задумане. До речі, при виконкомі селищної ради діє молодіжна рада, яка у нас надзвичайно активна. Саме за її ініціативи ми трансформували наші бібліотеки в культурно-ділові центри. Звичайно, спочатку був певний опір зі сторони бібліотекарів, мовляв, ми руйнуємо традиційні бібліотеки. Та з часом «перебудувалися».

Зараз у кожній книгозбірні є куточки для відпочинку як молоді, так і дорослих. Чай, кава, ігрові зони для дітей і наша гордість – кінотеатри під відкритим небом. Тепер бібліотека не зачиняється о 18-й годині, мультимедійні екрани й проектори не пиляться десь у закутках,  а використовуються для людей. І ви знаєте, для того, щоб подивитися фільм на свіжому повітрі, буває збирається і по 100 чоловік. А в приміщенні бібліотеки молодь може грати в «Мафію» чи «Монополію» аж до півночі».

ЦАРИЧАНСЬКА ОТГ: ЗА ЧОТИРИ РОКИ РЕАЛІЗОВАНО ПОНАД 50 ІНФРАСТРУКТУРНИХ ПРОЕКТІВ

У громаді – 6 шкіл і 6 дитсадків. Щоб поставити дітей у рівні умови, з усіх сіл організований безкоштовний підвіз дітей в райцентр на заняття в музичну школу, будинок школяра, ДЮСШ. Це починання дає гарний результат – сільські діти більше спілкуються, розвиваються.

Царичанська громада має потенціал для росту. В минулому році на її території відкрилися комбінат алкогольних і безалкогольних напоїв та асфальтовий завод. А це – нові робочі місця, надходження податків у бюджет. На підході – відкриття двох супермаркетів. Щодо проблем, то тут відзначають нестачу медичних і освітніх кадрів, котрим готові хоч завтра надати облаштоване житло, й певні непорозуміння з іншими громадами щодо співфінансування центральної районної лікарні (яка передана на баланс Царичанської ОТГ).

«Ми розуміємо, що ніхто до нас не прийде й нічого не зробить, – наголошує Геннадій Шумський. – Тому шукаємо, заробляємо й робимо самі, щоб життя наших мешканців стало кращим».

Далі буде.

 Матеріал підготовлено в рамках престуру “Реформи очима журналістів регіональних медіа”, організованого Харківським пресклубом

 

 

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Молодший сержант Анатолій Даценко: «Пішов воювати, щоб ворог не дійшов до дому моїх батьків, до рідного Столярового…»

Молодший сержант Анатолій Даценко: «Пішов воювати, щоб ворог не дійшов до дому моїх батьків, до рідного Столярового…»

Напередодні Дня добровольця мешканець села Столярове, військовослужбовець 2-го механізованого батальйону 3-ї Окремої штурмової бригади Анатолій …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page