На головну / Головні новини / ОДИН РАЙОН – ЧОТИРИ ГРОМАДИ. І ТАКИЙ ФОРМАТ МАЄ ПРАВО НА УСПІШНЕ ІСНУВАННЯ
ОДИН РАЙОН – ЧОТИРИ ГРОМАДИ. І ТАКИЙ ФОРМАТ МАЄ ПРАВО НА УСПІШНЕ ІСНУВАННЯ

ОДИН РАЙОН – ЧОТИРИ ГРОМАДИ. І ТАКИЙ ФОРМАТ МАЄ ПРАВО НА УСПІШНЕ ІСНУВАННЯ

Царичанський район, що на Дніпропетровщині, багато в чому схожий на наш, Липоводолинський. Кількість населення – трохи більше 20 тисяч чоловік, районний центр – невелике селище міського типу,  розташоване на відстані 80 кілометрів від Дніпра. Люди в основному ведуть сільський уклад життя, працюють у бюджетній сфері, на великих і малих аграрних підприємствах, заводі сільськогосподарських машин. Єдина різниця – Царичанщина активно «увірвалася» в адміністративну реформу ще в 2015 році. Що з цього вийшло?

 ВІДПУСКАЛИ ГРОМАДИ У ВІЛЬНЕ ПЛАВАННЯ НЕОХОЧЕ

На території Царичанщини на сьогодні функціонують чотири громади – Могилівська, Ляшківська, Китайгородська і Царичанська. Перші три з них можна назвати малими, оскільки в кожній об’єдналися всього по дві сільські ради, Царичанська утворилася навколо районного центру на основі 5 рад.

Як, мабуть, і по всій Україні, районні органи влади Царичанщини не спішили на початку реформи з децентралізацією влади. «В будь-якому випадку, спочатку ми, будучи дотаційними, були згодні тільки з форматом «один район – одна громада», – розповідає Світлана Горбачова, голова Царичанської районної ради. – Та наші очільники сільських громад вважали по-іншому. Першими ще у 2015 році, буквально відразу після того як відповідний закон вступив у силу, «пішли у вільне плавання» Ляшківська й Могилівська ОТГ. Через рік у нас утворилася Царичанська громада, у 2017-у – Китайгородська. Наразі всього дві сільські ради залишаються поза межами реформи децентралізації влади. З самого початку вони хотіли доєднатися до ОТГ сусіднього району. Тепер, за перспективним планом, вони увійдуть до складу Могилівської громади».

Цьогоріч самостійне існування ОТГ Царичанщини опинилося під загрозою: згідно з баченням «згори» вже згаданої позиції «один район – одна громада» чотири ОТГ по перспективному плану хотіли об’єднати в одну. Та зважаючи на успішний кількарічний досвід діяльності, спроможність усіх громад, районна рада, задіявши всі можливі й неможливі важелі впливу, об’єднавши голів громад і все населення, відстояли перед обласною й центральною гілками влади право на добровільність об’єднання й існування всіх чотирьох успішних громад.

«Звичайно, не може кожна громада створити всю розгалужену інфраструктуру, – розмірковує Світлана Горбачова. – Але ж є муніципальне співробітництво. Якщо люди хочуть самостійно господарювати, хай так і буде. Наші мешканці на місцях почали рахувати свої гроші, а керівники – прислухатися до їх думки. І дійти до малих далеких сіл можна лише в невеличких громадах».

Кожна з ОТГ Царичанщини заслуговує на окрему розповідь, оскільки має свої секрети самодостатності.

МОГИЛІВСЬКА ГРОМАДА: ЄДИНА В РАЙОНІ ВІДДАЄ ДО БЮДЖЕТУ РЕВЕРСНУ ДОТАЦІЮ

До складу цієї сільськогосподарськоорієнтованої ОТГ входить всього два населені пункти – Могилів і Проточі, де проживає 4205 чоловік. При цьому минулорічний бюджет громади склав 35,5 млн грн (19,3 млн грн. – власні доходи). Основним наповнювачем бюджету є ТОВ «Маїсадур Семанс Україна» – українсько-французьке підприємство, що займається вирощуванням і реалізацією елітних сортів насіння кукурудзи, соняшника і рапсу. В сезон товариство дає роботу 250 могилівцям. Крім того, воно забезпечує посівним матеріалом місцевих аграріїв та допомагає їм реалізовувати вирощене.

ОДИН РАЙОН – ЧОТИРИ ГРОМАДИ. І ТАКИЙ ФОРМАТ МАЄ ПРАВО НА УСПІШНЕ ІСНУВАННЯ

Та керівництво громади сподівається не тільки на надходження до бюджету від «Маїсадур Семанс Україна» та інших 13 с/г товариств. Для того щоб в належному стані утримувати соціальну сферу, створювати нові робочі місця, ремонтувати дороги та будувати нові об’єкти інфраструктури, вони займаються активною проектною й інвестиційною діяльністю.

«За п’ять років існування ми залучили в нашу громаду мільйони гривень інвестицій, – хвалиться здобутками заступниця голови ОТГ Тетяна Смирнова. – Це перш за все активна співпраця з проектом DOBRE. Виділяємо кошти на інфраструктуру й з власних надходжень. До прикладу, цьогоріч на бюджет розвитку спрямуємо 5 млн грн. А ще ми – одна з 11 в області і єдина в Царичанському районі громада, яка віддає реверсну дотацію до держбюджету».

Як розповів голова Могилівської ОТГ Валерій Дружко, за інфраструктурні субвенції перших років робили капітальні ремонти в школах і дитсадках, будували й ремонтували дороги (70 відсотків із них до об’єднання на території громади були грунтовими), проводили вуличне освітлення.

ОДИН РАЙОН – ЧОТИРИ ГРОМАДИ. І ТАКИЙ ФОРМАТ МАЄ ПРАВО НА УСПІШНЕ ІСНУВАННЯ

В підпорядкуванні сільської ради – 2 ДНЗ (65 вихованців), опорна школа з філією (302 учні), 2 ФАПи, амбулаторія, терцентр соціального обслуговування, служба у справах дітей, 2 бібліотеки і 2 клубних заклади, ЦНАП. Власне КП «Джерело» надає послуги у сфері комунального господарства. На території ОТГ в рамках всеукраїнського проекту «Поліцейський офіцер громади» оснащено приміщення і залучено фахівця.

ОДИН РАЙОН – ЧОТИРИ ГРОМАДИ. І ТАКИЙ ФОРМАТ МАЄ ПРАВО НА УСПІШНЕ ІСНУВАННЯ

Позитивним зрушенням у розвитку громади стало створення двох кооперативів. «Перший ягідний» спеціалізується на вирощуванні малини, полуниці, ожини, лохини, смородини, аґрусу, винограду та плодово-ягідних саджанців. Кооператив об’єднав дванадцятьох підприємців, що вирощують ягоди. Тепер вони разом закуповують добрива, модернізують техніку, облаштовують крапельний полив, шукають клієнтів та ділять розходи на логістику. Молочний кооператив «Екокрай Журавський» займається розведенням великої рогатої худоби та реалізацією молока й м’яса.

Гордістю громади є спортивний комплекс, під який переобладнали частину великого будинку культури – з сучасним спортзалом, тренажерами й душовими.

ОДИН РАЙОН – ЧОТИРИ ГРОМАДИ. І ТАКИЙ ФОРМАТ МАЄ ПРАВО НА УСПІШНЕ ІСНУВАННЯ20 років будівля перебувала в жахливому стані. Саме реформа влади дала змогу залучити потрібні кошти. Ремонт проведено на умовах співфінансування, загальна сума проекту – 3,5 млн грн. Тепер фахівець із фізичної культури і спорту щоденно проводить безкоштовні заняття для різновікових категорій відвідувачів (починаючи з діток двох років). Славиться своїми досягненнями й дитяча танцювальна студія «Анна-Вікторія».

У Могиліві минулого року започаткували два щорічні фестивалі – агрофест «Ягідний» та «Могилів DANCE FEST». А ще жителі села встановили Національний рекорд України, висадивши на центральній площі найбільший герб України з кущів самшиту.

Всі заходи проходять за сприяння та підтримки волонтерських і громадських організацій. Всього в громаді 5 активно діючих ГО: «Молодіжна спілка сільської молоді», а ще об’єднання фермерів, рибалок, жінок, підприємців.

В чому ж головний успіх цієї громади? «Ми немовби й сільська глибинка, – розмірковує Тетяна Смирнова. – Та завдяки наявності вмотивованої команди однодумців маємо ці позитивні результати. Постійно рухаємося вперед. Всі наші працівники виконкому, депутати, громадські активісти пройшли навчання з приводу написання проектів. Залучаємо в штат молодих фахівців. Жоден проект не розпочинаємо, не обговоривши його із людьми. Жителі приходять на сходки, активно висловлюють думки, прислухаємося до їх слушних ідей.

«Наразі активність наших жителів надзвичайно збільшилася, – додає голова Валерій Дружко. – І це важливо. Успішна громада – це не лише діяльність  її голови і сільської ради. Якщо ми разом із людьми не будемо приймати рішення, то діла не буде».

Саме завдяки активності всіх у Могилівській ОТГ «діло є». Громада з впевненістю дивиться в майбутнє, приймаючи виклики сьогодення. Тут збираються реалізовувати інвестиційні проекти по створенню нових робочих місць. Які? Керівники цю інформацію поки що тримають в секреті, запрошуючи приїхати подивитися через пару років.

Далі буде.

Матеріал підготовлено в рамках престуру “Реформи очима журналістів регіональних медіа”, організованого Харківським пресклубом

 

 

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Молодший сержант Анатолій Даценко: «Пішов воювати, щоб ворог не дійшов до дому моїх батьків, до рідного Столярового…»

Молодший сержант Анатолій Даценко: «Пішов воювати, щоб ворог не дійшов до дому моїх батьків, до рідного Столярового…»

Напередодні Дня добровольця мешканець села Столярове, військовослужбовець 2-го механізованого батальйону 3-ї Окремої штурмової бригади Анатолій …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page