На головну / ЖИТТЯ / ЩО РОБИТИ, ЯКЩО МЕДИЧНА ДОПОМОГА ТЕРМІНОВО ПОТРІБНА В НЕРОБОЧИЙ ЧАС?
ЩО РОБИТИ, ЯКЩО МЕДИЧНА ДОПОМОГА ТЕРМІНОВО ПОТРІБНА В НЕРОБОЧИЙ ЧАС?

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО МЕДИЧНА ДОПОМОГА ТЕРМІНОВО ПОТРІБНА В НЕРОБОЧИЙ ЧАС?

Сьогоднішня медична реформа постійно на вустах у жителів нашого району, особливо тих, кому доводиться звертатися за допомогою до лікарів. У кожного з цього приводу своя думка. Багато людей негативно відгукуються про нововведення, є такі, хто пробує зрозуміти їх суть та віднайти позитив. Не раз писала про це й наша газета. Але сьогодні мова про інше. Зважаючи на запитання однієї з наших читачок, редакція зясовувала, що практично робити хворому, якщо йому потрібна термінова допомога лікаря в неробочий час?

«Що ж нам, селянам робити при такій медичній реформі? – запитує в листі до редакції жителька райцентру і розповідає таку історію. – Ще не пізнього вечора я відчула себе недобре. Оскільки я гіпертонік, відразу взялася за тонометр. Тиск був підвищений. Випила таблетку. Не допомагає. Через деякий час відчуваю, що втрачаю свідомість. Чоловік був поряд, відразу взявся за телефон, щоб викликати швидку допомогу. І тут все почалося. Диспетчер довго розпитував про мій стан і пояснював, що на такі виклики екстрена медична допомога не виїжджає, мовляв, прийміть свої ліки і вам покращає. Але мені не кращало. Тиск почав «стрибати» вгору-вниз. Чоловік знову зателефонував на швидку. Там уже почали пояснювати, що чергова бригада знаходиться у віддаленому селі району, за 30 кілометрів від Липової Долини,  і коли повернеться, тоді до нас приїде. Так пройшло півтори години. Чоловік і син, який теж підключився до виклику швидкої, хоч і живе в іншій області, ще декілька разів дзвонили, поки нарешті фельдшер прибув до нас. Зробив уколи, мені стало легше.  Після цієї історії наша родина зрозуміла: поки не помираєш, або тебе не збила на дорозі машина, на швидку допомогу сподіватися не потрібно. А що ж робити, на кого надіятися хворій людині, якщо їй стало зле в неробочий час, якщо в дитини серед ночі піднялася температура, якщо  зявився гострий біль, який не в силі терпіти?..».

Отже, спробуємо розібратися, що ж справді робити, якщо терміново потрібна медична допомога, а за вікном – ніч.

Головну суть медичної реформи, очевидно, люди вже зрозуміли – кожен із нас має свого сімейного лікаря, з яким укладено угоду. Він і є наш найперший помічник і рятівник. До нього записуємося на прийом у медичному закладі, щоб порадитися, одержати призначення для лікування своєї хвороби, направлення на консультацію чи обстеження до спеціаліста вузького профілю і т.д. Для економії часу на прийом  можна записатися по телефону (0961724602, 0669400420, 5-17-02 з 8 до 17 години)  чи онлайн (у вкладці «Записатися до лікаря» на сайті «Електронне здоров’я» (eHealth) і зустрітися зі своїм сімейним лікарем  у точно призначену годину.  Зрозуміло, йдеться про робочий час. Але ж не будеш турбувати лікаря  серед ночі. В нього укладено договори з більш як тисячею пацієнтів, і коли не один телефонуватиме вночі, то й відпочити ніколи буде. Він же не робот.

– На екстрені випадки в нас передбачена можливість зв’язку із лікарями в будь-який час доби, – говорить головний лікар КНП «Липоводолинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги Віталіна Олійник. – В Центрі є черговий лікар, до якого можна подзвонити й отримати консультацію в будь-який час доби за телефонами: 0669400414, 0973514736. Лікар вислухає й проконсультує, порадить, що робити в тому чи іншому випадку. Якщо він зрозуміє, що хворий не обійдеться без медичної допомоги вдома, то викличе екстрену допомогу. На такі виклики вона виїжджає обов’язково.

– А якщо в родині вирішать самі відвезти хворого в лікарню, куди треба звертатися? – запитуємо у Віталіни Олійник.

– В будь-який час доби в центральній районній лікарні працює приймальне відділення, є черговий лікар, – пояснює головний лікар ЦПМСД. – Тут проконсультують, нададуть допомогу, якщо потрібно – направлять до стаціонарного відділення. Це – в неробочий час. У робочі  дні й години сімейні лікарі за необхідності виїжджають додому до хворих, котрі не можуть добратися в лікарню.

Який висновок напрошується з усього цього? Так, сьогодні медицина працює по-іншому. Для людей, особливо старшого покоління, які звикли, що в будь-яку хвилину і на будь-яке «апчхи» їхала швидка, з цим змиритися важко. Але ж, погодьмося, що  більшість із нас відкладає  візити до лікаря, як мовиться, до останнього.  Коли ж це «останнє» наступає вночі, сердимося, що ніхто не спішить на допомогу, «ми нікому не потрібні», «хочуть винищити народ». Тож, можливо, замість того, щоб «збивати» тиск пігулками, які порадила сусідка, треба вчасно сходити  до сімейного лікаря, або, підхопивши вірус чи застуду, відразу лягти в постіль, а не по-геройськи ходити на роботу?

Звісно, в ситуації з медичною реформою сьогодні однозначного висновку про її ефективність ще не зробиш. А про позитивні зрушення стосовно швидкої допомоги годі й говорити. Тут, можливо, треба глибше вникнути в суть питання місцевій владі, адже медичне обслуговування  великою мірою залежить від неї. Була ж не так давно в районі поряд із екстреною невідкладна допомога,  то може слід повернутися до тієї практики? Звісно, все впирається в кошти. Проте  легше всього сказати, що їх немає й зовсім нічого не робити.

Про нас Антоніна Копайгора

Перевірте також

Вікторія Павлюченко: «Я пішла на війну, щоб разом із сином захищати Україну від ворогів»

Вікторія Павлюченко: «Я пішла на війну, щоб разом із сином захищати Україну від ворогів»

Сергій МІНЯЙЛО Сьогодні українські жінки поряд із чоловіками зі зброєю в руках захищають нас від …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page