На головну / ЛЮДИ / ХАЙ ЇМ ГРЕЦЬ, ТИМ ЗАКОРДОННИМ ЗАРОБІТКАМ!
ХАЙ ЇМ ГРЕЦЬ, ТИМ ЗАКОРДОННИМ ЗАРОБІТКАМ!

ХАЙ ЇМ ГРЕЦЬ, ТИМ ЗАКОРДОННИМ ЗАРОБІТКАМ!

Історії заробітчан, які працюють за кордоном, бувають різні. Хтось добре влаштовується і має непогані гроші, інші важко  трудяться від зорі до зорі, але все рівно отримують у рази менше, ніж громадяни тієї країни, в яку їдуть працювати. А бувають і зовсім неприємні, а іноді й трагічні випадки, коли в чужій стороні обдурять, а то ще й змусять працювати на хазяїна безкоштовно…

– Я працював у Росії на будівництві, – розповідає свою історію житель села Синівка Андрій Олещенко. – Було важко, але старався, щоб заробити побільше грошей, бо вдома чекали дружина і син. Але коли настав час розрахуватися, мене обдурили, всіх зароблених грошей не віддали. Довелося навіть мати справу з правоохоронними органами. Одним словом, гіркий осад залишився в моїй душі після того випадку. Більше не хотілося їхати за кордон. Проте й тут з роботою складно…

Та, як кажуть, не було б щастя – нещастя помогло.  Знаючи проблему цього чоловіка, зважаючи на проблеми із зайнятістю в цілому, Синівська сільська рада, яку очолює Олег Тихоненко, підписала угоду про співпрацю з громадською організацією «Професійна Ліга соціальних працівників Сумщини», яка  реалізує соціальну політику в сфері протидії торгівлі людьми (під цю категорію підпадають і випадки, подібні тому, що трапився з Андрієм Олещенком у Росії). Співпраця з цією громадською організацією була узаконена на сесії Синівської сільської ради 17 травня 2019 року, коли було внесено зміни до програми соціально-економічного розвитку і додано до неї розділ з протидії торгівлі людьми, який передбачає як профілактичні інформаційні заходи, так і відповідні заходи з виявлення, ідентифікації та надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми особам на рівні територіальної громади, в тому числі із застосуванням механізмів соціального замовлення.

До Синівки завітали керівники цієї громадської організації, зустрілися з депутатським корпусом, громадськими активістами й детально розповіли про свою діяльність та умови співпраці.

Результат цієї роботи не змусив себе довго чекати. Уже згаданий Андрій Олещенко, а також житель села Сергій Нікіфоров одержали матеріальну підтримку від Ліги для започаткування своєї справи. Кожному з них закуплено інструменти й матеріали для запланованого ними бізнесу. Андрій вирішив «зав’язати» із закордонними поїздками і виконувати будівельні роботи самостійно тут, в Україні. На 12 тисяч гривень (таку максимальну суму видають «в одні руки») йому придбали будівельний міксер, плиткоріз, шуруповерт та інше необхідне обладнання. А Сергій захотів відкрити в своєму селі станцію технічного обслуговування, тож йому оплатили в магазині обрані ним інструменти, зокрема, зварювальний апарат. Тепер обидва молоді жителі Синівки не залишатимуть надовго свої родини і зможуть самостійно заробляти гроші, виконуючи роботи, які вміють.

– Коли я йшов на зустріч із представниками Професійної Ліги соціальних працівників, на яку мене запросив Олег Іванович, відверто кажучи, думав, що це черговий захід для «галочки», – із задоволенням ділиться враженнями Андрій Олещенко. – Проте, як бачите, все це дуже серйозно. Допомога – конкретна і адресна. В мене тепер є можливість працювати самому на себе і не залежати ні від кого. А головне – бути поруч із сім’єю.

До речі, ГО «Професійна Ліга соціальних працівників Сумщини» допомагає постраждалим від торгівлі людьми не лише міцніше стати на ноги в професійному сенсі, а й за необхідності виділяє кошти на фізичну реабілітацію, поліпшення стану здоров’я (після здійснення відповідних перевірок достовірності прикрих фактів, що сталися з українцями за кордоном чи на роботах у межах своєї країни).

Про нас Антоніна Копайгора

Перевірте також

Вікторія Павлюченко: «Я пішла на війну, щоб разом із сином захищати Україну від ворогів»

Вікторія Павлюченко: «Я пішла на війну, щоб разом із сином захищати Україну від ворогів»

Сергій МІНЯЙЛО Сьогодні українські жінки поряд із чоловіками зі зброєю в руках захищають нас від …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page