На головну / Головні новини / Реформування системи шкільного харчування: про що слід знати липоводолинцям
Реформування системи шкільного харчування: про що слід знати липоводолинцям

Реформування системи шкільного харчування: про що слід знати липоводолинцям

 Наприкінці жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив Стратегію реформи шкільного харчування на 2023-2027 роки. Прийнятий документ — готовий план дій для освітньої галузі на найближчі роки. «Наш край» вирішив вивчити питання реформи шкільного харчування глибше та пояснити читачам, що це означає на практиці для учнів та працівників закладів освіти.

В чому суть?

Головна мета реформиудосконалення та модернізація системи харчування в українських закладах освіти, забезпечення якомога більше дітей здоровим та якісним харчуванням через переформатування чинної системи, формування здорових харчових звичок як у дітей, так і у дорослих, популяризація ідеї здорового харчування серед українців. Як наслідок, ці зміни покликані поліпшити здоров’я населення і підвищити якість життя в Україні.

Реформування системи шкільного харчування: про що слід знати липоводолинцям

Що було раніше?

Реформу розпочато у 2020 році з ініціативи першої леді Олени Зеленської та за підтримки профільних міністерств, міжнародних партнерів, українських фахівців та громадських активістів.

1 січня 2022 року в українських школах запровадили оновлене меню для учнів. Розробляв його український кулінар Євген Клопотенко. Ключовою особливістю змін став перехід до більш здорового харчування: менше цукру, солі, хліба, жирів і субпродуктів. 

31 жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки. Цілями затвердженої стратегії є, зокрема, підвищення фінансової й інституційної спроможності громад, відновлення і модернізація кухонь та їдалень, дотримання вимог системи безпечності НАССР. Також передбачається розвиток кадрового потенціалу і підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти, запровадження нових норм харчування та меню, формування культури здорового харчування в Україні.

Як впроваджуватиметься реформа шкільного харчування на місцях?

Кожна українська громада на основі стратегії розробляє власну програму. На рівні Сумської області затверджено «Програму реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року в закладах загальної середньої освіти Сумської області».

Відповідно до обласної Програми, розроблена та затверджена Програма реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року в закладах загальної середньої освіти Липоводолинської селищної ради.

Реформування системи шкільного харчування: про що слід знати липоводолинцям

Що передбачає Програма реформування системи шкільного харчування?

 Модернізація кухонь та їдалень в закладах освіти

Це дозволить використовувати новітні технологічні процеси, підвищувати показники енергоефективності, дотримуватися гігієнічних вимог та застосовувати постійно діючі процедури, засновані на принципах забезпечення учнів різноманітним, збалансованим, корисним, якісним та безпечним харчуванням.

Технологічні моделі, за якими організовуватиметься харчування в закладах освіти:

– «Базова кухня». Харчоблок повинен бути оснащений зонами для отримання та зберігання сировини, первинної обробки сировини, зони теплової обробки та основного приготування, зони видачі готових страв, миття столового посуду та кухонного інвентаря, а також усім необхідним обладнанням та інвентарем відповідно до вимог санітарного законодавства, законодавства про безпечність;

«Опорна кухня». Передбачає доставку готової гарячої їжі в термоізоляційних боксах у прилеглі заклади освіти. Загальний час із моменту приготування, транспортування та видачі не повинен перевищувати 2 години. Харчоблок опорної кухні має бути оснащений усіма необхідними зонами, обладнанням та інвентарем тотожно до моделі «базова кухня» та додатково – зоною фасування та упакування готової гарячої їжі, окремим входом/виходом для доставки їжі до прилеглих закладів і зонами повернення, миття та зберігання тари для доставки їжі. При цьому харчоблок отримувача послуг повинен бути забезпечений такими зонами: приміщенням для недовготривалого зберігання термобоксів, зоною роздаткової лінії в обідньому залі та зоною миття і зберігання столового посуду;

  1. «Фабрика-кухня». Це окреме підприємство, де здійснюється приготування, шокове охолодження готових страв та доставка в охолодженому вигляді до закладів освіти.

 В закладах освіти Липоводолинської громади організація харчування буде здійснюватися за технологічною моделлю «базова кухня», оскільки усі заклади мають власні харчоблоки, де відбувається приготування та видача готових страв. Ця модель передбачає виключно внутрішнє забезпечення харчуванням (тільки учнів свого закладу). 

 Доступність харчування

Забезпечення дітей пільгових категорій безкоштовним харчуванням та учнів 1-4 класів із оплатою 50% від встановленої грошової норми вартості харчування за кошти місцевого бюджету. Середня вартість харчування на 1 дитину в день планується не нижче 45 гривень у 2024 році з поступовим збільшенням на 10% щороку.

В закладах освіти Липоводолинської громади пільгові категорії дітей харчуються безкоштовно, учні 1-4 класів сплачують 50% встановленої норми вартості харчування, середня вартість харчування на 2024 рік складає: для учнів 1-4 класів – 46 грн, 5-9 класів – 52 грн, 10-11 класів – 54 грн.

 Забезпечення різноманітного, збалансованого та якісного харчування

Розширення пере­ліку страв і викорис­товуваних технологіч­них карток (рецептур) для урізноманітнення харчування в закладах освіти.

 Підвищення кваліфікації керівників та педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти щодо формування в учнів здорових харчових звичок

Працівники липоводолинських закладів освіти будуть брати участь у лекціях, майстер-класах, тренінгах, «круглих столах», які будуть організовані на базі Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, в закладах професійної (професійно-технічної) освіти. Також в Сумському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти розроблено курс «Уроки здорового харчування» для керівників та педагогічних працівників закладів освіти, які, зі свого боку, проводитимуть просвітницьку роботу з учнями та їх батьками щодо формування в них навичок культури здорового харчування.

Підвищення рівня знань працівників кухні з питань гігієни персоналу, гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів

Працівники будуть проходити навчання на базі п`яти кулінарних хабів, які будуть  створені на базі професійних (професійно-технічних) закладів освіти Сумської області.

В кінцевому підсумку реалізація Програми дасть змогу:

– забезпечити учнів різноманітним, збалансованим, якісним харчуванням; – збільшити кількість учнів, які харчуються в закладах загальної середньої освіти;

– відновити та модернізувати харчоблоки закладів загальної середньої освіти з використанням новітніх технологічних процесів;

– забезпечити системність та регулярність підвищення кваліфікації працівників, відповідальних за організацію харчування дітей та безпечність харчових продуктів.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «ТОВ «Газета «Наш край» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу

 

 

 

 

Про нас Юлія Міщенко

Журналістка газети "Наш край" і сайту "Липова Долина.NEWS"

Перевірте також

Молодший сержант Анатолій Даценко: «Пішов воювати, щоб ворог не дійшов до дому моїх батьків, до рідного Столярового…»

Молодший сержант Анатолій Даценко: «Пішов воювати, щоб ворог не дійшов до дому моїх батьків, до рідного Столярового…»

Напередодні Дня добровольця мешканець села Столярове, військовослужбовець 2-го механізованого батальйону 3-ї Окремої штурмової бригади Анатолій …

Залишити відповідь

You cannot copy content of this page